trikkeligaen

Disse faktorene skal gjøre det til en bedre høstsesong for Grorud

Oppgaven er i grunn enkel for Grorud. Laget må kun ta to poeng mer enn konkurrentene på de gjenværende 17 kampene i sesongen for å være sikker på å berge plassen. I Grorud peker man på en rekke grunner som tilsier at de kan klare det.

Selv om Grorud avsluttet vårsesongen med fire strake ligatap, der laget heller ikke scoret mål på de to siste kampene, er det langt fra nederlagsstemning i klubblokalene på Grorud Arctic Match til tross for jumboplasseringen foran onsdagens oppstart.Disse faktorene skal gjøre det til en bedre høstsesong for Grorud

– Man blir naturligvis preget humørmessig av hvordan det går på banen, og det er ingen i Grorud som liker å ligge sist på tabellen, men etter ferien har det vært en veldig motivert gjeng som har kommet tilbake og som nå er klare for å bite fra seg. Jeg oppfatter at det er god energi i hele klubben, og selv om man taper noen kamper rokker ikke det ved troen i spillergruppa, forteller Jon Ole Reinhardsen til Dagsavisen.

Erfaring som kan bli gull verdt

Han er daglig leder og sportssjef i Grorud, og har vært med på nedrykksstrid med Grorud tidligere. Forrige sesong berget man seg i siste serierunde etter utrolig hektiske overtidsminutter borte mot Lillestrøm, og den erfaringen tror Reinhardsen og trener Aksel Bergo kan bli gull verdt.

– Selv om mange kan peke på at vi har en ung spillerstall uten den store erfaringen eller rutinen, har mange av spillerne i Grorud erfaring med å spille en høstsesong med kniven på strupen og klare det. Disse gutta har erfaring med å rykke opp i 2019, og klarte å berge plassen i 2020, og har med det erfaring med å nå målene sine. Det er bare ett poeng opp til trygg plass, så vi må bare ta ett poeng mer enn våre konkurrenter de siste 17 kampene, sier trener Bergo.

Grorud ligger riktignok poenget bak Stjørdals-Blink, Sandnes Ulf og Strømmen som alle har 13 poeng, men siden Sandnes Ulf har tre flere scorede mål enn Grorud og Strømmen bedre målforskjell trenger Bergos lag to poeng for å gå forbi Sandnes Ulf og Strømmen til trygg plass slik situasjonen er før Obos-ligaen starter opp igjen med kamp mot Åsane onsdag.

– Den lille rutinen vi har kan være positiv, men på den andre siden kan den også virke lammende. Hvis spillerne blir engstelige og redde for at vi skal rykke ned, kan det gjøre at de knyter seg og ikke presterer så bra de kan. Det gjelder å omfavne usikkerheten, som Leif Olav Alnes sa etter at Karsten Warholm tok gull. Du må like å stå i den usikkerheten, da du kan risikere å tape og risikere å rykke ned. Men samtidig kan du også risikere å vinne og lykkes, og det er det som er så gøy med fotball, forteller Bergo.

Toppscorer Aga er fortsatt i klubben

I løpet av ferien har Martin Høyland blitt solgt til Stabæk, mens toppscorer Oscar Aga fortsatt er i klubben. Til trener Bergos store glede.

– Jeg er naturligvis veldig glad for at Oscar fortsatt er i Grorud. Jeg har fulgt han lenge, og kjente til han før jeg kom til Grorud, og er veldig glad for å ha en målgjører av den kvaliteten Oscar er. Han har noen sider som det er veldig høyt nivå på, som han viser både på trening og i kamp her i Grorud. Hvis han holder oppe snittet han hadde i vår når han 20 mål i en sesong, og mer enn det kan vi ikke forlange. Det er uvurderlig for alle lag å ha en spiller som Oscar, sier Bergo.

Også sportssjef Reinhardsen er glad for at Aga fortsatt er i klubben, men kan ikke love at han er det når overgangsvinduet stenger.

– Når en spiller har gjort det så bra som det Oscar har, er det naturlig at det er stor interesse rundt han. Per nå er han Grorud-spiller, og han er klar til å spille de kampene som kommer nå. Ingen har lyst til å miste toppscoreren sin, og vi har selvsagt et ønske å ha Oscar med videre, men på ett eller annet tidspunkt kommer han til å ta det neste steget. Overgangsvinduet er fortsatt åpent, men han er fortsatt Grorud-spiller, sier Reinhardsen som ikke er med på tanken om at Aga-salg vil bety nedrykk for Grorud.

Ung tropp og tett kampprogram

Både sportssjef Reinhardsen og trener Bergo peker på flere grunner til at Grorud kan klare seg.

– Etter oppstarten nå, og spesielt i september, kommer kampene tett som hagl etter hvert. Det passer oss bra, da vi er blant de yngste lagene i ligaen. Unge spillere takler et tett kampprogram bedre enn eldre, og jeg er sikker på at vi er blant lagene som vil takle det tette kampprogrammet best, sier Reinhardsen som gleder seg til å komme i gang med Obos-kampene igjen.

Grorud møter Åsane onsdag, før det blir nøkkelkamper mot Jerv hjemme og Sandnes Ulf borte mot slutten av august. Etter to ukers pause der kommer det så sju kamper på tre uker mot slutten av september. Bergo håper også kampprogrammet vil være i deres favør.

– Vi har så langt spilt flere bortekamper enn hjemme, som gjør at vi avslutter sesongen med flere hjemmekamper enn bortekamper. Selv om hjemmebanefordelen ikke er like stor nå som den har vært, er det normalt en hjemmebanefordel som vi må utnytte oss av. Det kan være det som avgjør i vår favør, forteller Bergo.

Ikke spilt noen treningskamper

Hjemmebanefordel, ung og energisk tropp, Aga på topp og det at Grorud tradisjonelt sett er bedre på høsten enn våren er faktorer som peker i tabelljumboens favør. Men det å ta flere poeng på høsten enn på våren gjør seg likevel ikke selv.

– Vi håper selvsagt at vi forbedrer spillet vårt i høst, da vi hver dag jobber for å bli bedre. Deler av det vi har gjort i år kan vi også være fornøyde med, men at vi går to kamper på slutten der uten å score er vi naturlig nok ikke fornøyd med. Vi har vært konkurransedyktige i hver kamp så langt i år, men ikke vært gode nok eller hatt marginene med oss til å bikke flere av kampene i vår favør, sier Bergo.

I motsetning til KFUM, som valgte å spille en treningskamp før oppstarten, har Grorud heller valgt å la enkelte spillere få spilletid på rekruttlaget i 3. divisjon.

– Det har vært en prioritering i hensyn til hva klubben ønsker. Vi har valgt å trene ganske hardt, og sette belastningen som vi skulle spilt to kamper forrige uke, og gi flere av spillerne spilletid på andrelaget. Vi hadde også tre kamper på kort tid inn mot ferien, så vi er fornøyd med de forberedelsene vi har gjort, og det er ikke sikkert vi hadde fått så mye mer ut av å spille en vanlig treningskamp, sier Bergo og fortsetter:

– Vi har masse friske folk og stor konkurranse på trening. Kvaliteten på treningene har vært veldig høy, og det er jeg glad for, sier Grorud-treneren som ikke kan vente på å komme i gang med Obos-ligaen igjen.

Mer fra Dagsavisen