trikkeligaen

Dette kan hindre Klaessons Premier League-overgang

Kristoffer Klaesson har blitt heftig linket med en overgang til Leeds. Også en annen klubb i Premier League skal være på jakt etter VIF-keeperen, men begge står overfor et stort problem. Klaesson får etter alle solemerker ikke arbeidstillatelse.

Etter at Storbritannia forlot EU har Premier League fått nye Brexit-regler, som gjør at spillere som før ikke trengte arbeidstillatelse for å spille i England nå må oppfylle visse kriterier får å få godkjent arbeidstillatelse.

Et kortfattet resyme av de nye reglene er at spillere fra utenfor Storbritannia nå trenger 15 poeng for å kvalifisere for GBE (arbeidstillatelse). Oppnår du mer enn 15 poeng får du automatisk arbeidstillatelse, mens du kan søke om unntak hvis en spiller oppnår mellom 10 og 14 poeng. Det gjelder både i kategorien for spillere over 21 år, og i ungdomskategorien under 21 år som har egne sett med regler for hvilke kriterier spillere må oppfylle for å kvalifisere til arbeidstillatelse.

Siden Kristoffer Klaesson er under 21 år på det tidspunktet Leeds søker om arbeidstillatelse, som vil være i løpet av sommeren, går Klaesson under kategorien ungdomsspiller. Det blir gitt poeng basert på antall landskamper kalkulert ut fra FIFA-rankingen, minutter spilt i hjemlig liga, klubbens prestasjoner i liga og europacup forrige sesong og kvaliteten på ligaen til klubben vedkommende spiller for.

Har ikke nok poeng

Poengene blir fordelt ut fra en klassifisering på de ulike ligaene fra 1-6, der 1 er Premier League, La Liga, Serie A, Bundesligaen og Ligue 1. Norge er på nivå 6, som gir minst poeng i alle kategorier. Tidsperioden som blir brukt for å regne ut poengene er de siste tolv månedene før det blir søkt om arbeidstillatelse. Basert på poengsystemet har Dagsavisen regnet seg fram til at Kristoffer Klaesson bare oppnår ni poeng, og dermed ikke kvalifiserer til arbeidstillatelse.

VIF-keeperen får to poeng for å ha spilt 90–100 prosent av kampene til Vålerenga, som er i en liga på nivå seks. Han får to poeng for å tilhøre en klubb som spiller på nivå seks, og han får fem poeng for å ha spilt minst 30 prosent av kampene i U21-landslagets EM-kvalifisering i referanseperioden som er tolv måneder før det blir søkt om arbeidstillatelse. Det norske U21-landslaget spilte tre kamper i EM-kvalifiseringen i referanseperioden, der Klaesson spilte mot Gibraltar og Portugal. Den tredje kampen spilte Julian Faye Lund, og de to siste kampene i kvalifiseringen ble avlyst på grunn av koronapandemien.

Hvis spillere ikke oppfyller kriteriene, er det satt ned et panel bestående av tre personer som skal vurdere enkeltsaker, hvis klubber har gode grunner til at spilleren skal få arbeidstillatelse likevel. Leeds ønsker å teste ut det systemet i praksis, og vil da appellere til punkt 53b, som tilsier at panelet kan anbefale at spilleren likevel får arbeidstillatelse fordi panelet er overbevist om at spilleren (Klaesson) viser betydelig potensial og på den måten kvalifiserer til å få arbeidstillatelse.

Siden det ikke er noen ankemulighet etter at panelet har gitt sin dom, betyr det at klubben ikke kan søke på nytt om arbeidstillatelse før spilleren eventuelt oppfyller kriteriene for arbeidstillatelsen gjennom å skaffe seg 15 poeng eller mer.

VIFs sportssjef skryter av Leeds

Leeds har vært tydelige på at de ønsker en ny keeper inn så raskt som mulig, og har signalisert at de ikke ønsker å hente Klaesson bare for å låne han ut igjen. Hvis de hadde gjort det til for eksempel en belgisk klubb der han kunne fått stått fast i en sesong, hadde det vært større sannsynlighet for at han hadde oppfylt kriteriene til å få en arbeidstillatelse neste sommer fordi Belgia er langt høyere både på FIFA-rankingen og er på nivå som gir langt flere poeng i søknaden om arbeidstillatelse.

Leeds har imidlertid flere keepere i kikkerten. Blant annet Newcastles Freddie Woodmann, som også spiller på det engelske U21-landslaget. Leeds skal visstnok ha kommet med et lånetilbud med opsjon på kjøp, men Woodmann skal ikke være spesielt interessert i å være reservekeeper etter to år som førstekeeper på lån i Swansea. Også Levantes Dani Cardenas er blant keeperne Leeds vurderer, om Klaesson ikke får arbeidstillatelse. Det er en problemstilling VIFs sportssjef, Jørgen Ingebrigtsen, ikke har satt seg så mye inn i.

– På generell basis har jeg ikke noe detaljert innsikt i overgangsreglene inn til Storbritannia. Så om Klaesson har nok poeng, vet jeg ikke. Jeg har andre ting å drive på med, sier Ingebrigtsen til Dagsavisen.

Sportssjefen skryter imidlertid av Leeds’ jobb med spillerrekruttering.

– De beste klubbene, og de beste miljøene, jobber langsiktig med spillerrekruttering. Der er Victor (Orta, sportsdirektør i Leeds) en av de flinkeste i faget. Leeds kom på banen sommeren 2019, og har vært veldig flinke. Vi har hatt en bra dialog med dem. De så åpenbart tidlig noe av Kristoffer som de likte, og har vært flinke til å oppdatere seg på utviklingen. Det har vært en veldig interessant sparring, med tanke på hvordan de ser på vår liga og våre spillere, forteller Ingebrigtsen som sier at de ikke er noe nytt å melde på overgangsfronten.

– Det er ikke mer å si enn at i tillegg til Aron Dønnum og Kristoffer Klaesson, så er det interesse på mange av våre spillere. Aktiviteten har tatt seg veldig opp i det siste, legger Ingebrigtsen til.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Mer fra Dagsavisen