Sport

Dette Grüner-laget er bedre enn Vålerenga

(Vålerenga - Grüner 3-4). Vålerenga er overlegne Grüner i maskulin ishockey. På damesiden er det annerledes. Det fikk VIF merke i denne ukas derby.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): I derbyet mellom Oslo-lagene måtte Grüner helst vinne for å holde seg i førersetet om tredjeplassen i ligaen onsdag kveld. Vålerenga ledet kampen helt til det gjensto fire minutter, men plutselig hadde gjestene snudd kampen i løpet av ti sekunder.

– Dette ble utrolig nervepirrende. Vi måtte egentlig vinne i kveld, sier Grüners trener Andreas Åsberg til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

I damenes eliteserie har det dannet seg tre duoer på tabellen. Det er seks lag i serien der Stavanger og Hasle-Løren ligger langt foran de fire andre på topp. Nederst ligger Wing og Storhamar, mens på midten er det Vålerenga og Grüner som følger hverandre tett.

De kriger med andre ord om tredjeplassen før sluttspillet snart begynner. For å komme til sluttspillet må de to lagene nederst på tabellen slås. Tredjeplassen gir Storhamar som motstander, mens Wing fra Trondheim møter laget som havner på fjerdeplass.

– Uaktuelt å dra til Trondheim

Jeanett Hjelm ble matchvinner for Grüner.

Grüner slet lenge med uttellingen foran mål. Og i andre periode kunne de blitt hardere straffet for dårlig organisering og rotete bytter. Men i tredje periode slo de tilbake med et magisk minutt.

Jeanett Hjelm har vært borte i over et år, men kom inn i sluttminuttene og satte inn den avgjørende scoringen.

– Det er kjekt å komme tilbake og kjenne at jeg har litt futt i beina. Jeg har egentlig ikke kontroll på situasjonen rundt sluttspillet, men jeg fikk beskjed om at en seier her antakelig vil bety at vi slipper å dra til Trondheim og møte Wing. Derfor ga jeg alt, for jeg kjenner det er uaktuelt å dra helt til Trondheim, sier matchvinneren til Dagsavisen.

Det er flere på laget som har jobb, familie og barn. En tur til Trondheim passer derfor ikke alltid like bra.

Men tredjeplassen er ikke helt i boks enda. Lagene møtes på nytt mandag i Grünerhallen.

– Det blir en slags generalprøve til sluttspillet. Vinner vi den kampen spiller det ingen rolle hva som skjer i mellomtiden, sier Andreas Åsberg. For i mellomtiden skal Vålerenga møte Storhamar, noe som statistisk sett blir Vålerenga-seier, og Grüner får besøk av Hasle-Løren, noe som statistisk sett blir Hasle-seier. Vålerenga har altså ikke gitt opp.

– Vi spiller for tredjeplassen. Blir det seier i de to siste går vi forbi Grüner. Det betyr litt å få en enklere kamp i kvaliken. Vi må gi alt i de to siste kampene, sier Vålerengas poengdronning Thea Ramsrud Johansen til Dagsavisen.

Vålerengas drømmestart

På egen is gikk hjemmelaget opp i ledelsen allerede etter halvannet minutt. Camilla Bakkene var på pletten foran Mia Elise Lund i bortelagets mål. Vertenes drømmestart ble forlenget etter fem minutter. Thea Ramsrud Johansen la på til 2–0 med en frekk avslutning fra kloss hold.

Men Grüner var det beste laget etter vertenes kanonåpning. Angrepene kom på rekke og rad, men gjestene slet med uttellingen. Liv Turpijn sto godt i hjemmelagets mål. Utrolige sjanser til tross, Grüner så lenge ut til å gå målløse av isen etter 20 minutter, men i det nest siste minuttet lyktes det. Emma Kvello kriget pucken i mål inne i slottet.

Alle forventet at Grüner ville fortsette å kjøre på, men i andre periode slet de med organiseringen. De surret med byttene, særlig av backene. Det ga Vålerenga enorme kontringsrom, deres to poengdronninger Camilla Bakkene og Thea Ramsrud Johansen hadde halve isen for seg selv til tider.

Det var ikke alltid pasningene nådde fram, men da den gjorde det var hjemmelaget alene med keeper. Fem minutter ut i perioden sendte Suphattra Chaiyasan en blindpasning som fant bladet til Ramsrud Johansen via vantet. Hun fikk en perfekt touch og feide alene mot mål. Finten på Mia Elise Lund etterlot keeperen sprellene på isen mens pucken havnet i nettet. En elegant scoring fra det offensive esset.

Enorm sluttspurt

Thea Ramsrud Johansen var god for Våleregas damer.

Frida Marie Arnkvist reduserte for Grüner fem minutter ut i siste periode og håpet var tent. Men det så lenge ut som at Vålerenga ville stå imot. Det måtte noe spesielt til og det hadde Thea Rustbakken funnet fram. Med fire minutter igjen på klokka fant hun det lengste hjørnet fra blålinja. Og det ga Grüner momentum. Inn kom Jeanett Hjelm som en superinnbytter der hun var på rett sted til rett tid ti sekunder etter dropp.

– Vi har et av de eldre lagene i serien. Kanskje tar vi det på rutine i sluttminuttene, sier matchvinneren.

Vålerenga kom aldri tilbake, men Ramsrud Johansen mener laget gjorde en god kamp.

– Jeg syns vi startet veldig bra og holder høy intensitet og kriger gjennom hele kampen, med unntak av de siste fem minuttene. Da renner det inn to på rad, dessverre. Vi burde tatt bedre vare på sjansene våres i andre periode, sier hun.

– Vi var ikke på i de første periodene, og i andre var det mye surr med byttene. Men vi viser god lagmoral som slår tilbake i den siste perioden, oppsummerer bortelagets trener Andreas Åsberg. Det kan være viktig å ta med seg den gode moralen inn i sluttspillet, eller «final four», som det kalles. Dersom de vinner mot enten Storhamar eller Wing i kvalifikasjonen til sluttspillet.

Grüner har også en liten fordel i årets sluttspill. Det vil nemlig foregå i sin helhet i Grünerhallen. – Det er en fordel for oss, og det er klart at det gir oss litt ekstra motivasjon, sier Åsberg.

PS. Torsdag kveld møtes Grüner og Vålerenga i guttas siste serierunde i Fjordkraft-ligaen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Eliteserien damer (Bambusa-ligaen) onsdag:

Vålerenga – Grüner 3–4 (2-1, 1-0, 0-3)

Jordal Amfi: 39 tilskuere.

1. periode: 1–0 Camilla Bakkene (1.41), 2–0 Thea Ramsrud Johansen (5.03), 2–1 Ingunn Mathilde Anseth (18.21)

2. periode: 3–1 Thea Ramsrud Johansen (5.00)

3. periode: 3–2 Frida Maria Arnkvist (4.52), 3–3 Thea Fernande Rusbakken (16.06), 3–4 Jeanett Hjelm (16.17)

Hoveddommer: Rita Helene Rygh.

Utvisninger: Vålerenga 4x2 min, Grüner 2x2 min.

Skuddstatistikk: 26–38 (12-15, 7-11, 7-12)

Tabellen: Hasle-Løren 66, Stavanger Oilers 65, Grüner 39, Vålerenga 30, Wing 18, Storhamar 13 (lagene har ulikt antall kamper spilt)






Mer fra Dagsavisen