Marka: Rune Bjerkelund og datteren Julie Block Bjerkelund benyttet seg av 2,1 kilometer av omtrent 7 kilo-meter preparerte løyper i Marka.

Skiføre kun for entusiastene

Er du blant entusiastene er det muligheter for en skitur i Oslomarka. Liker du å gå dine egne veier, er det små muligheter, og heller ingen trøst å få hos meteorologen.

Av Tom Vestreng og Espen Haagensen Rusdal

Først andre juledag kom det et snøfall, som gjorde at romjulen ble hvit. Men det kom ikke nok snø til å legge ut på langtur. Men snaut sju kilometer med skispor er det å finne i marka.

– Vi kjørte bil fra Bærum til Oslo for å finne snø, sier Rune Bjerkelund, som er i Holmenkollen med sine barn Julie og Jonas Block Bjerkelund (begge 9), som begge også konkurrer i langrenn.

De tre benyttet seg av den 2,1 kilometer lange sløyfen med kunstsnø i Holmenkollen. Det samme gjorde noen hundre andre, så det var folksomt.

– Det er kanskje litt løst, men gode forhold. De som vedlikeholder løypene fortjener ros, sier pappa Bjerkelund.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kunstsnø

I Holmenkollen, Varingskollen, Skullerud, Fossum, Sørkedalen og Eidsletta i Asker, er det produsert kunstsnø for å lage korte rundløyper.

– Vi har prioritert å sikre de stedene hvor det skal være skiskole for barn. Og der det har vært mulig, har vi lagd korte rundløyper i tilknytning til det, sier informasjonskonsulent Hanne Jacobsen i Skiforeningen til Dagsavisen.

Det er ikke unormalt at det har vært dårlige skiforhold i Oslomarka i romjula.

– Det var slik i fjor, og året før der så vidt jeg husker, sier hun.

Noen steder er det lagt en såle med kunstsnø, noe som gjør at det ikke skal så mye naturlig snø til før det blir fine løyper.

– Mildværet vi har hatt i jula har riktignok forringet sålen mange steder. Men på skogsbilveier skal det ikke så mye snø til for å få gode forhold, sier hun.

Ved standplass i Holmenkollen ligger Joachim Lambine (12) i snøføyka fra snøkanonene. Han skyter inn geværet sitt.

– Man må det, forklarer han.

Blir kaldere

I dag og i morgen vil det holde seg på minussiden temperaturmessig, mens det vil krype opp på plussiden torsdag og fredag, før det igjen blir litt kaldere.

– Det er en mulighet for litt spredt nedbør i form av snø tirsdag og onsdag. Kanskje fem centimeter til sammen, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Eldbjørg Moxnes til Dagsavisen.

Prognoser

Klimaprognosene tilsier at vi får stadig mildere vintre, og med det dårlig skiføre i lavlandet.

– I begynnelsen av januar vil det bli kaldt, men med lite nedbør, sier meteorologen.

Det er bra nytt for dem som ønsker skøyter på beina i stedet for ski.

Men Skiforeningen advarer mot varierende isforhold mellom de ulike vannene i marka, også innen samme vann.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!