Rus-skandalen: – Finn ut hvor mye det er, og betal det tilbake!

Marit Halse i Oslo Rødt varsler at saken om millionene som urettmessig er avkrevd Oslos rusavhengige blir et tema i budsjettforhandlingene.

Torsdag avslørte Dagsavisen at Oslo kommune i nesten sju på uregelmessig har tatt seg betalt for plasser på rusinstitusjoner.

Les saken: Oslo kommune har krevd millioner fra rusavhengige uten lov

Marit Halse (Rødt) er medlem i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre. Hun reagerer kraftig på at praksisen med å avkreve rusavhengige betaling uten forskriftshjemmel har fått pågå så lenge.

– Hvorfor i alle dager rydder ikke byrådet opp i dette før nå, etter nesten sju år? spør hun.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Hva bør kommunen gjøre nå?

– Aller først må de finne ut hvor mye de har krevd inn urettmessig fra brukerne. Så må betale det tilbake til folk, fastslår Rødt-representanten.

Les også: Helseminister Bernt Høie: – Oslo kommune må rydde opp

Halse sier hun først ikke skjønte at kommunen hadde krevd inn penger fra rusavhengige ulovlig, da hun leste Oslo-budsjettet. Det står heller ikke skrevet rett ut i budsjettet.

– Nå er det budsjettforhandlinger, og da vi Rødt gå inn for at penger som er krevd inn urettmessig blir betalt tilbake, lover Halse.

– 100 millioner kroner er mye penger?

– Ja, og mange, om ikke de aller fleste, som bor på rusinstitusjoner lever på et minimum, og så har de urettmessig blitt krevd for 4000–5000 kroner i måneden. Da er det åpenbart at kommunen må rydde opp.