Bowie: Mick Rock foran et foto av David Bowie.FOTO: NTB SCANPIX

Rockfotografen stiller ut i Oslo

Rock: Mick Rock har tatt bilder av mang en rockestjerne. Nå kan du se bildene hans i Oslo. – De beste historiene er de jeg ikke kan fortelle, sier Mick Rock til Dagsavisen.

Han blir ofte kalt «The man who shot the seventies» og står bak ikoniske bilder av legender som Queen, Syd Barrett, Lou Reed, The Sex Pistols, The Ramones og Blondie.

David Bowie

Når man har fotografert så mange superstjerner som Mick Rock har, opplever man litt av hvert. Og når Dagsavisen spør hva som er den absolutt villeste fotoshooten han har vært med på svarer han:

–  Det er helt umulig å svare på! I new York på tampen av styttitallet og begynnelsen av åttitallet var det minst 3-4 opptak som gikk så over styr at det ville bli skandale om jeg fortalte hvem som ble fotografert, under hvilke omstendigheter og hvilke ikoniske bilder det er snakk om. De beste historiene er de jeg ikke kan fortelle, fordi det involverer meget berømte folk, som også er gode venner av meg. Jeg kan aldri røpe noe om hva som foregikk eller vise noen bak kulissene-bilder fra disse opptakene. Det eneste jeg kan si er at det var syttitallet, og vi var unge, gærne, helt ute av kontroll.

Inspirerer

Briten Mick Rock er mannen bak blant annet noen av de mest ikonforklarte Ziggy Stardust-bildene av David Bowie. Han var en stund ansatt som Bowies faste fotograf. Men, er det noen han ikke har fotografert som han gjerne skulle tatt bilder av?

 –  Det er bilder som jeg skulle ønsket det var meg som hadde tatt, men som ble tatt lenge før jeg hadde plukket opp mitt første kamera. Femtitalls-Elvis som tungekysser en venninne - et bilde tatt av nå avdøde Al Wertheimer som jeg ble kjent med på nittitallet. Eller Bob Dylans «Blonde On Blonde»-cover som ble tatt av Jerry Schatzberg i 1965. Eller keith Richards på Altamontfestivalen i 1969 - den ultimate rock'n'roll-gypsy, sier Mick Rock.

Flere av hans egne bilder har forøvrig inspirert moteskapere helt fram til i dag, særlig bildene av den unge David Bowie.

– Moten har alltid rappet ting fra rocken, forklarer Dagsavisens motejournalist Sissel Hoffengh.

Mick Rock sine bilder blir å se på Nasjonalmuseets Mellomstasjonene under mote- og kunstfestivalen Uncontaminated på Aker Brygge denne helgen.

– Rockefotografer har vært en viktig inspirasjonskilde for designere og stylister. Hvor mange motereportasjer har ikke brukt David Bowies Ziggy Stardust som inspirasjon? undrer Hoffengh.

Mick Rock sto også bak det ikoniske platecoveret «Queen II».

Talks

Festivalen har paneldebatter, utstillinger, visninger, film og klubbkvelder fredag og lørdag. Det er bare å ta en tur til festivalteltet på Bryggetorget eller Mellomstasjonen.

Blant dem som deltar finner vi Roger Ballen, Pierre-Ange Carlotti, Richard Dumas, Ullrikke Falch, Sindre Braathen, Anette Moi, Pål Laukli og en rekke andre.