At organisasjoner som representerer nesten 20.000 ansatte ønsker at Bjørn Erikstein skal forlate stillingen, er en krise for hele OUS. FOTO: ARNE OVE BERGO

Prioriterer Aker storbysykehus i Oslo

Innbyggere og lokalpolitikere har lenge kjempet for at Aker sykehus igjen skal bli lokalsykehus. Nå har de også fått direktøren ved Oslo universitetssykehus (OUS) med på laget.

 

På et debattmøte i regi av Legeforeningen mandag avsluttet administrerende direktør ved OUS, Bjørn Erikstein, møtet med å si at han vil anbefale Helse Sør-Øst å starte utbyggingen av Aker tidlig, og at utbyggingen skal samordnes med Oslo kommunes storbylegevakt.

Forprosjekt

Styret i OUS vedtok i januar et hovedsykehus på Gaustad i kombinasjon med nytt lokalsykehus på Aker.

– Forprosjektet for storbylegevakten starter 1. desember, og vi må passe på at vi er med der. Vi må synkronisere storbylegevakten og nytt storbysykehus på Aker, sier Erikstein til Dagsavisen.

Han kaller det storbysykehus, og ikke lokalsykehus.

– Det vi har foreslått er et ganske stort sykehus, som kan gi tjenester til mange mennesker, opptil en kvart million, sier OUS-direktøren, om «navnevalget».

– Dette var en avslutning på debattmøtet som fikk meg i et kjempegodt humør, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til Dagsavisen.

Bøhler har siden Aker ble nedlagt som lokalsykehus i 2010 kjempet for at sykehuset igjen skal bli Groruddalens lokalsykehus.

– Dette er en stor seier for alle som har jobbet for et fortsatt lokalsykehus på Aker. Vi fryktet at utbyggingen av Aker først ville komme etter at et nytt gigantsykehus var ferdig på 2030-tallet, sier Bøhler.

I dag er det rundt 1.000 ansatte ved Aker sykehus, som rommer rehabilitering, rus, urologi, smerteklinikk, endokrinkirurgi, fedmekirurgi og endokrinologi. I tillegg kommer hormonlaboratoriet og dopinglaboratoriet samt en seksjon av biokjemisk laboratorium og radiologi.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Gigantprosjekt

Lenge var det planer om et gigantsykehus til 40 milliarder kroner på Gaustad. Planer som nå er forkastet. I stedet gikk styret ved OUS altså inn for nytt hovedsykehus på Gaustad i kombinasjon med nytt lokalsykehus på Aker.

Aker var tidligere lokalsykehus for Groruddalen og Follo-kommunene. Disse hadde et pasientgrunnlag på cirka 160.000, som i 2011 ble overført til Ahus.

– Det er Helse Sør-Øst som bestemmer den framtidige strukturen, og som bestemmer hvilke bydeler som skal inn under Aker, sier Bjørn Erikstein.

Han vil ikke spå når spaden kan stikkes i jorden, men antyder at et nytt sykehus kan stå ferdig rundt 2025–2026.

For deg med for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!