Nyheter

Områdesatsing gir minoritetskvinner nye oppgaver

Det bor 2.500 mennesker tett i tett på Sletteløkka i bydel Bjerke, likevel har de ikke hatt mye kontakt. Før nå.

Riving av vegger, renovering og maling har blitt en del av den nye hverdagen hos noen av minoritetskvinnene i bydel Bjerke. I forbindelse med områdesatsingen i bydelen, startet dugnadsprosjektet mot et splitter nytt grendehus i desember 2018.

Det bor 2.500 mennesker tett i tett på Sletteløkka i bydelen, likevel har det sosiale tilbudet vært svært begrenset. En av de største utfordringene er at bydelen har stort gjennomtrekk.

Les også: Byrådet snur - Mortensrud får likevel nye idrettsanlegg (+)

Vil styrke det sosiale

– Vi er også en bydel med flere som står utenfor arbeidslivet, dermed blir dette en viktig årsak til å jobbe sammen for å styrke sosial bærekraft, sier prosjektleder for det nye grendehuset, Lars Eivind Bjørnstad.

Det har skjedd noe magisk underveis i arbeidet, mener han.

– Når folk kommer hit og arbeider fysisk mot et resultat, engasjerer det på en helt annen måte, sier Bjørnstad.

###

Prosjektleder Lars Eivind Bjørnstad. Foto: Marthe Knutsen

Det er ikke tilfeldig at Sletteløkka Grendehus skal bygges gjennom dugnadsånd. Prosjektet har nemlig skapt stor aktivitet i nærområdet.

– Vi bruker ikke dugnad som hovedverktøy fordi det er rimeligere, men på grunn av den samfunnsbyggende effekten det gir, sier arkitekt Maria Årthun, som i tillegg er frivillig arbeider.

Nye arbeidsoppgaver 

Blant de 64 frivillige, er Hamdi Ali en viktig ressurs. Seksbarnsmoren har vært med på å rive vegger, og laget store mengder mat for de andre dugnadsarbeiderne. Ali kom fra Somalia til Norge i 2011, og forteller Dagsavisen hvordan hun har lært seg mye nytt gjennom dugnaden.

– Å male og arbeide på denne måten hadde jeg aldri gjort i hjemlandet mitt. Det gir en utrolig god mestringsfølelse å få utviklet meg på disse områdene, sier Ali.

Les også: Blar opp for nytt kunstgress på Jordal – nytt klubbhus legges på is (+)

Viktig for framtida

Sammen med Hamdi Ali, jobber også Nora Abdi Ali for å lage den nye møteplassen. Hun opplevde et stort savn etter en sosial arena på Sletteløkka. Nå kjenner Abdi Ali på viktigheten av å bygge opp nærmiljøet.

– Jeg er glad for å kunne være med å skape noe som kommer til å bety mye for både meg, og barna mine i framtida. Grendehuset er en plass hvor alle er velkommen, sier Abdi Ali.

###

Frivillige arbeidere Nora Abdi Ali (t.v.) og Hamdi Ali (t.h.). Foto: Marthe Knutsen

I framtida vil Grendehuset bli et samlingspunkt hvor ulike aktiviteter kan arrangeres. Abdi Ali forteller at mange synes det er vanskelig å vite hvor man skal starte for å få kontakter i bydel Bjerke.

– Selv kjente jeg veldig få mennesker her, men dugnaden har vært utrolig viktig for nettverket mitt. Seinere vil det forhåpentligvis være mulig å arrangere språkkafé, sier Abdi Ali til Dagsavisen.

Stor dugnadsånd

Engasjementet rundt Grendehuset strekker seg langt. Både lokale politikere og arkitekter er bidragsytere. Leder for bydelsutvalget, Lars Fuglesang (Ap), understreker betydninga av at politikere stiller opp på dugnad. Ved å jobbe tett sammen med innbyggerne, kan han gi noe tilbake.

– Når jeg er valgt inn som ombudsmann for området, er det viktig for meg å kunne gi tilbake til de som har gitt meg dette ansvaret, sier Fuglesang til Dagsavisen.

###

Leder for bydelsutvalget Lars Fuglesang (Ap). Foto: Marthe Knutsen

Mer fra Dagsavisen