Nyheter

Blar opp for nytt kunstgress på Jordal – nytt klubbhus legges på is

I årevis har lokalmiljøet på Jordal kjempet for nytt kunstgress og klubbhus. Nå blar byrådet opp 46 millioner til kunstgress med undervarme, mens klubbhusprosjektet legges på is. Pengene møtes med avventende entusiasme blant lokalbefolkningen.

Bilde 1 av 2

– Nå blir det nytt kunstgress med undervarme her på Jordal. Arbeidet kommer til å starte opp neste år. Jeg håper det blir tatt imot som en tillitserklæring til alle de ildsjelene som brenner for Jordal og som er kjempeviktige for lokalmiljøet.

Det sier byråd for kultur, idrett, og frivillighet Omar Samy Gamal (SV) til Dagsavisen.

I 2016 ble kunstgresset med undervarme på Jordal revet for å sette opp anleggsplass for å bygge nye Jordal amfi. Siden da har idrettsplassen blitt dominert av store maskiner, anleggsarbeid og brakker. 

Vålerenga Trolls, som spiller amerikansk fotball, og fotballklubben Sterling har stått uten bane på Jordal i fire år. Fordi byggingen av Amfi'n har blitt utsatt igjen og igjen har også tilbakeføringen av kunstgressbanen blitt utsatt.

LES OGSÅ: Frykter utbygging av Grefsenkleiva vil rasere nærmiljøet (+)

Byrådet snur

Nå som Jordal Amfi står ferdig og det endelig spilles hockey i det splitter nye signalanlegget skulle man tro at nytt kunstgress med undervarme og nytt klubbhus skulle stå klart hvert øyeblikk. Men dengang ei. Da budsjettforslaget for 2021 ble lagt fram tidligere i høst var nytt kunstgress helt strøket fra planene.

Nå har derimot byrådet likevel funnet penger til å gjenoppbygge kunstgresset på Jordal i 2021. Med undervarme, slik det var før 2016.

LES OGSÅ: Slik kan korona endre boligene våre: – Det er ikke to streker under noen svar lenger (+)

– Vanligvis er det klubbene selv som betaler for undervarme, men her stiller vi opp. Det er viktig for lokalmiljøet og det er svært viktig for utviklingen av området, sier Gamal.

De har satt av 46 millioner til kunstgress med undervarme i tilleggsinnstillingen til budsjettet, som blir lagt fram torsdag. Grunnen til at det blir så dyrt er at grunnen under banen er forrurenset, og må graves helt opp. På Jordal står også den nye Jordalparken klar til å åpnes, der blant annet Hovinbekken er åpnet igjen etter å ha ligget i rør i 120 år.

Granulatfri bane

Byrådet har også bestemt i byrådsplattformen at alle nye kunstgressbaner i Oslo skal bygges med miljøvennlige materialer.

– Kunstgresset på Jordal blir uten gummigranulat. Hovinbekken går rett ved siden av, og vi ønsker ikke å forurense den. Kombinasjonen med undervarme og granulatfritt kunstgress er komplisert, så dette blir et helt nytt prosjekt der vi skal kombinere de to løsningene. Da må vi ha tett dialog med Trolls om hvordan de ønsker underlaget sitt.

LES OGSÅ: Koronasvar på 15 minutter? Nå starter utprøving av hurtigtester i Oslo

Rehabilitering av klubbhuset, slik Vålerenga Trolls har blitt forespeilet i årevis, er det derimot ikke satt av penger til.

– Vi har fått nye tall for hvor mye klubbhuset vil koste. Det har gått fra 10 millioner til 40 millioner. Vi har ikke klart å finne rom i budsjettet til å rehabilitere klubbhuset i år, sier Gamal.

Bekymret for klubbhuset

Styremedlem i Vålerenga Trolls og mangeårig forkjemper for baneanlegget, Pia Søndergaard, tar imot nyheten om at de endelig skal få tilbake kunstgressbanen med avmålt entusiasme.

Knut Braathe trener ungdom i amerikansk fotball på gressbanen på Jordal. Foto: Marthe Hårstad

Foto: Marthe Hårstad

– Jeg tror på det når vi står på den ferdige matta. Vi har trodd så mange ganger at alt skal ordne seg. Vi har vært inne i budsjettene og behovsplanene, og vi har hatt godkjente planer og tegninger mange ganger. Men så har alt stoppet opp, sier Søndergaard.

Hun understreker at man på Jordal er svært glade for at det ser ut som de vil få klart kunstgresset i løpet av neste år. Men de er dertil like bekymret for at det verneverdige klubbhuset ikke skal pusses opp. Klubbhuset er verneverdig, men i svært dårlig stand, og trenger omfattende rehabilitering for å kunne bli tatt ordentlig i bruk.

Barn og unge

Oppussing har vært planlagt i årevis, men blitt utsatt igjen og igjen. Og det vil heller ikke skje i 2021 dersom det ikke blir bevilget penger i budsjettforhandlingene.

LES OGSÅ: Dag O. Hessen er blant 2.000 som står opp mot DNT i strid om dronninghytte

– Planene som var avtalt for klubbhuset innebærer åpen café for ungdom med leksehjelp og andre aktiviteter, og skal fungere som et åpent og sosialt samlingssted med voksne til stede. Med en gang barna og foreldrene tar ballen under armen og går hjem så endrer miljøet seg her, og eldre ungdommer uten oppsyn kommer, sier hun.

Hun beskriver en virkelighet på Jordal om kvelden med narotikasalg og gjengproblematikk. Håpet er at et åpent hus med voksne til stede vil ta brodden av problematikken. 

– Vi er fortsatt bekymret for at vi ikke skal klare å gjennomføre noe særlig med aktiviteter til klubbhuset er pusset opp. I mellomtiden er det mye bøll som kan skje på Jordal på kveldstid. Det er ingen av oss tjent med, sier Søndergaard.

Mer fra Dagsavisen