Nyheter

Stor interesse rundt den ledige trenerjobben i Grorud: – Vi har fått henvendelser fra hele Europa

Telefonen til Groruds styreleder Richard Pedersen har ikke stått stille siden nyheten om at Eirik Kjønø forlater klubben sprakk torsdag.

– Jeg måtte skru av telefonen i går kveld. Da orka jeg ikke mer, sier styreleder Richard Pedersen til Dagsavisen fredag.

Dagen før kom nyheten om at suksesstrener Eirik Kjønø har satt kursen for Bærum, og en assistenttrenerrolle i Stabæk. At Kjønø kom til å forsvinne en dag var han forberedt på, men trykket som ventet i etterkant var han ikke like klar for.

– Det er så mange som har fulgt med og sett hva vi har fått til. Jeg blir helt satt ut. Jeg har telefoner og mailer fra Portugal, Spania, Tyskland, Norge, Sverige. Ja, hele Europa. Det er tydelig at det vi har gjort og prestert har blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser. Det er litt surrealistisk for lille Grorud, sier Pedersen.

Omfattende prosess

Han anslår at han nå har omtrent 40-50 stykker, helt uten at de har annonsert noe selv. Han sier det er hele spekteret foreløpig. Fra G16-trenere i annendivisjon, til mer kjente navn og sterke CV’er.

Det er en ganske omfattende prosess klubben nå skal igjennom for å velge seg den perfekte etterfølgeren til Eirik Kjønø.

Les også: Kjønøs suksessoppskrift må følges for å erstatte ham selv

– I første omgang skal jeg og daglig leder Jon Ole (Reinhardsen) samle sammen alt vi har fått inn og plukke ut de mest aktuelle kandidatene. De vil deretter bli overlevert til sportslig utvalg på onsdag eller torsdag.

At mange ønsker å ta over Grorud forstår Pedersen godt.

– Det er jo veldig spennende at så mange vet så mye og er så interessert i Grorud. Så handler det om å ivareta den gruppa her som trener. Å få trene ett av de 32 topplaga i Norge må jo være en utfordring og noe av det beste de kan få og jobbe med. Det er en spillegruppe som har et sinnsykt potensial, forklarer han.

12 kriterier

Grorud har hatt en tydelig profil når det kommer til spillerlogistikk. Hent unge, utvikle, selg videre for så og investere i nye talenter.

Den samme oppskriften skal nå benyttes i jakten på ny trener.

– Jeg ser ikke for meg at det kommer inn en veteran på 60 år her nå?

– Det er du helt innafor. Vi har 12 kriterier som vi har satt opp, sier Pedersen, og ramser opp noen av dem:

– Grorud skal fortsatt være Grorud. Skal spille Grorud-fotball, Grorud skal ha unge spillere som skal få spilletid. Den som skal inn skal ikke bare A-lagstrener, og det må være en «Grorud-mann». Han må kjenne til kulturen og veldig fort lære seg historien til Grorud og hvordan vi har kommet hit vi er i dag. Hva vi har lykkes med og hva som har vært suksessen.

Ville hatt Kjønø i ti år til

Selv om Pedersen er smigret over den enorme responsen skulle han gjerne sett at Kjønø ble værende.

– Jeg skulle selvsagt ønske at jeg kunne ha han i ti år til. Vi har jo visst at han kommer til å gå videre, men jeg skulle gjerne sett han ett år til for å se hvor langt opp han kunne tatt oss. Han er en kapasitet. Samtidig føler jeg at vi kan ta del i dette alle sammen. Vi har dratt hverandre framover og vi har sånn sett alle grunn til å være stolte når han tar dette steget. Det blir jo helt andre forhold der han får lov å trene på dagtid i stedet for å sitte her til klokka ti på kvelden, så jeg ønsker han all lykke til, forteller Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

Grorud-trener Eirik Kjønø.

Eirik Kjønø og Grorud har dratt hverandre framover de siste tre årene. Styreleder Richard Pedersen skulle gjerne sett at det ble ti år til. Foto: Haakon Frydenberg Thon

Trodde ikke han kom til å dra

Styrelederen trodde heller ikke helt på at Kjønø kom til å forsvinne fra Grorud nå. Han forteller at Stabæk har vært på Kjønø siden sommeren 2019.

– Jeg sa til Eirik at det hadde kommet en forespørsel. Jeg trodde jo da at det ikke kom til å bli noe, og følte meg trygg på at han kom til å bli her. Men jeg så faren med det, og jeg har ikke noe problem med avgjørelsen han har tatt.

– Det finnes kun to interessante klubber for Eirik i Norge forutenom Grorud, og begge to starter på «S». Start og Stabæk. Eirik synes det passa nå, og det har jeg full respekt for.

Vil stykre samarbeidet mellom klubbene

Pedersen forteller at hele prosessen har vært veldig ryddig og fin. Det har også vært viktig, for i enden av denne avtalen ser Grorud og Stabæk etter å styrke sin relasjon.

Stabæk har hentet flere trenere fra Grorud tidligere, og i fjor solgte østkantklubben Oliver Valaker Edvardsen til Stabæk. Unggutten har hatt en fin utvikling i eliteserien, mens Oscar Aga kom andre vei, og har vist samme positive utvikling med mye spilletid i 1. divisjon, og endte til slutt opp med å bli Groruds toppscorer forrige sesong.

Saken fortsettert under bildet.

Oslo 20200830. 
Groruds Oscar Aga  jubler etter scoring under kampen mellom Grorud  og  Sandnes Ulf
på Grorud match kunstgress.
Foto: Vidar Ruud / NTB

– Alle parter har snakka helt åpent og veldig fint sammen. Alt har gått i riktige former og veldig god tone. Og litt av grunnen til det ligger jo litt i at vi ønsker en samarbeidsavtale inn i dette her. Hvor vi skal gi det best mulige sportslige tilbudet til spillere både i Grorud, og i Stabæk, forklarer Pedersen, og legger til:

– Grorud er «mini-Stabæk». Vi er kanskje ti prosent av det de er, men vi ønsker å komme nærmere.

Mer fra Dagsavisen