Nyheter

Tøyen-rappere: Romantiserer de et hardt miljø, eller rapper de om virkeligheten?

De er blitt brukt som bevis på en ungdomskultur som romantiserer vold og dop. Men for rapperne i T Section er det viktigst å løfte fram nabolaget sitt.

– Gjennom musikk får vi muligheten til å fortelle omverden hvordan vi tolker livet vårt på Grønland og Tøyen. Vi er blitt en stemme for nabolaget vårt, og for oss er det viktig å fortelle hvordan ting egentlig er her.

Det sier Enza, som rapper sammen med artistene M4 og Kabal i rapgruppen T Section. De maskerte rapperne har nådd over en million avspillinger på låten sin “Området”, og er alle oppvokst på Grønland og Tøyen. Nå ønsker rapperne å løfte området sitt på sin egen måte.

Guttene har også blitt vist på YLTV flere ganger, noe som er Skandinavias fremste videobaserte plattform for urban musikk. Til sammen har kanalen over 40 millioner avspillinger på Youtube.

En stemme for nabolaget

T Section lar være å vise ansiktene sine fordi de synes musikken snakker for seg selv. De ønsker at man skal kunne knytte seg til tekstene og melodien, uten å være i stand til å dømme dem som står bak. For Enza har musikken blitt en fin plattform for å skildre livet sitt i bydel Gamle Oslo.

– Vi bor i et belastet område, og musikken vår er farget av dette.

Debatten om ungdomsmiljøene i Oslo har rast lenge, og i sommer ble en skjermdump fra T Sections musikkvideo "Området" brukt som illustrasjon i en Nettavisen-artikkel  om hvordan musikken til norske rap-artister, blir sett i sammenheng med kriminelle gjengmiljøer. 

Tall fra Politidirektoratet viser at voldsanmeldelser mot unge under 18 år har økt med nesten 40 prosent mellom 2016 og 2020, basert på tall fra 1. halvår 2020.

Nå er det kalt inn til høring i rådhuset, og 4.mars skal Oslo-politikerne diskutere ungdomskriminalitet med blant annet lærere fra Oslo-øst og ungdommen selv.

I fjor sa leder for oslopolitiets forebyggende enhet, Rune Swahn at ungdomskriminaliteten har hatt en betydelig nedgang etter at koronatiltakene tredde i kraft i 2020, ifølge NRK.

###

T Section skjuler seg bak masker i musikkvideoene. Foto: Suiele

Drømmen om suksess

Artistene i T Section er åpne om at sangene inneholder preg av hendelser fra hva de har vært gjennom, og hva de har sett.
 
– Musikken vår tar folk med på en reise med alt fra våre drømmer og ambisjoner, til de gode og vonde tidene, sier Kabal. 
 
Tekstene inneholder skildringer om dop og vold. De er uenige med dem som betrakter uttrykket deres som dårlig innflytelse.
 
– Dette er en kunstform, hvor vi kan uttrykke det som ligger dypt inne i oss. Vi ønsker å belyse at det ikke er lett å være oppvokst i miljøet vi er fra. Det her er ekte og kommer fra hjertet, sier Kabal.

I musikkvideoen til låten “Grensen” får vi se en simulering av T Section som barn, hvor de pakker opp en eske med tre Rolex-klokker. Klokkene skal symbolisere drømmen om suksess.

– Vi forsøkte å fortelle en historie om ambisjonene vi har, sier M4, og tenker tilbake på en tid hvor de var nede, men aldri ga opp.

– Nå er det vår tur til å skaffe en Rolex, og bli suksessfulle, illustrerer han.

###

Skjermdump fra Youtube-videoen «Grensen» til av T Section. Foto av Alieer. 

Skuffet over Tøyenløftet

Fra 2014 til i dag har rundt 250 millioner av statlige og kommunale midler blitt avsatt til å løfte områdene på Tøyen og Grønland. Hovedmålet med løftet har vært å bedre livsvilkårene i området. Her mener T Section at bydelen har mislyktes.
 
– Hva skjedde egentlig med Tøyen-løftet? Slik jeg ser det gikk pengene kun til veggmalerier som liksom skulle oppmuntre ungdommer til å få større drømmer. Men for flere som bor her, har det eneste utfallet vært økte utfordringer i hverdagen, sier Enza.

###

Skjermdump fra Youtube-videoen til «Grensen» av T Section. Foto av Alieer.  

Finnes ingen fasit

Musikkelevene Rebekka Flink Arneberg (16) og Sole Heyerdahl (18) fra Foss videregående skole drømmer selv om å leve av musikk. De mener koblingen av musikkuttrykk og ungdomskriminalitet i Oslo blir feil.
 
– For eksempel med T Section, så er det ikke sånn at det bare er folk fra Tøyen som hører på musikken deres. Det er utbredt over hele Oslo og hele landet. Hvem som helst hører på trap og hiphop, sier Heyerdahl.

De kjenner selv flere musikanter som spiller klassiske instrumenter, men som kun hører på harde rap-låter.

– Det er stereotypisering rundt alle sjangere, men kanskje hos hiphop spesielt. Det er nok flere som tenker at man røyker eller tar dop dersom man hører på det, men det er ikke realiteten i det hele tatt, sier Arneberg.

Musikkelevene Rebekka Flink Arneberg og Sole Heyerdahl fra Foss vgs drømmer om å leve av musikken.

Musikkelevene Rebekka Flink Arneberg og Sole Heyerdahl fra Foss vgs. Foto: Marthe Knutsen
 
– Man kan høre på musikk om folk som tar dop, men aldri ha lyst å gjøre det selv. Man kan høre om ting som har skjedd i livene til folk, uten at man har opplevd noe av det selv, sier han.

Musikken er ikke problemet

Psykolog fra Onlinepsykologene Bjørnar Haara mener at musikken man hører på kan bidra til at man bryter ut av sin egen ensomhet og skam.
 
Haara opplyser om at de færreste vil bli påvirket av å høre på musikk om harde levekår, som blant annet dreier seg om dop og vold.

– Dette er noe som fort er fjernt og noe ikke alle kan relatere seg til eller forstå. Samtidig finnes det nok noen som er sårbare for en potensiell glorifisering og romantisering av dette og som kan tiltrekkes av mer destruktive maskuline ideal, som å være tøff, kald og risikosøkende, sier Haara.
 
Samtidig mener psykologen at det er umulig å si dersom musikk kan påvirke negativt, fordi det alltid er flere faktorer inne i bildet.

###

Psykologen Bjørnar Haara i Onlinepsykologene. Foto: Privat 

– Enten liker du det eller ikke

Heyerdahl er opptatt av at det er kriminaliteten rundt som er problemet, og ikke musikken. Det har ingen sammenheng, mener musikkeleven.

– Jeg skjønner ikke hvorfor noen drar inn musikk som en begrunnelse til kriminalitet, og at unge blir påvirket i en dårlig retning av å høre på. Det er «bullshit». Det er ingenting som heter voldelig musikk. Det er det du gjør utenom som eventuelt er voldelig, sier han.

Vil gjøre endring selv

Tøyen-rapperne forteller at de har satt seg et mål om å løfte området sitt på sin egen måte. Målet bak musikken til T Section og budskapet de ønsker å formidle, har vært helt klart fra starten:
 
– Vi vil vise ungdom i vårt miljø at du kan følge drømmene dine og oppnå noe stort, selv om mennesker ikke tror på deg. Som ungdom er det ikke lett å finne noen som forstår hvordan det er å ha oppvokst her på Grønland og Tøyen. For oss er det viktig å skape noe positivt ut ifra våre opplevelser, sier M4.
 
– Musikken kan være utveien fra noe vondt. Men det kan også være med på å løfte og skape et godt liv for de rundt oss, legger han til.

Mer fra Dagsavisen