Nyheter

Byrådsleder Raymond Johansen: – At vaksiner til Oslo-regionen prioriteres bør være en selvfølge

Byrådsleder Raymond Johansen orienterte om koronatiltak i Oslo på sin pressekonferanse.

Byrådsleder Raymond Johansen gikk på sin pressekonferanse gjennom de tiltakene som helseminister Bent Høie tidligere i dag presenterte.

– Faren for at muterte varianter har vi advart mot lenge. Vi har også fått påvist det muterte viruset i Oslo, men til forskjell fra tilfellene som er oppdaget i Oslo hvor vi kan spore hvor smitten kommer fra, har man i Nordre Follo ikke klart å påvise hvor smitten kommer fra. Det betyr at vi for første gang har fått påvist villsmitte av det muterte viruset i Norge, sa Johansen under pressekonferansen.

Johansen sa at det nå ikke bør være noen tvil om at Oslo-regionen bør prioriteres i vaksinearbeidet, og at de prøvene Oslo har sendt inn må testes for den nye virusmutasjonen så raskt som mulig.

– Jeg har tatt opp dette med FHI, Helsedirektoratet og helseministeren. Vi kan ikke gjøre annet enn å påpeke det store behovet av vaksiner. Helsemyndighetene sier at de ikke vet hvor det neste utbruddet vil oppstå, men vi vet at det trives blant folk. Og Oslo har mest folk, så vi vet med sikkerhet at det vil komme hit, sier Raymond Johansen.

Ber de som er på hytta allerede bli værende

Helsebyråd Robert Steen (Ap) opplyste at kommunen til nå har fått bekreftet 20 tilfeller av det muterte viruset. 17 av disse har bostedsadresse i kommunen.

– Hvis vi ikke klarer å slå ned dette viruset med de tiltakene vi nå setter inn, må vi vurdere å stenge grensene, sier Johansen som ikke er fornøyd med regjeringens tiltak for å forhindre importsmitte.

– Gjennom hele pandemien fra april har jeg vært opptatt av importsmitte, og har opplevd at regjeringen ikke har vært villig til å innføre de tiltakene som er nødvendig. Vi har også opplevd hvor avhengig vi er av importert arbeidskraft. Den kontrollen har ikke vært god nok, og for mange har blitt importert uten nødvendig kontroll, sier Johansen.

Byrådslederen sier at han oppfordrer de som er på hytta og har hjemmekontor der, bør bli værende.

– Hvis man først er på hytta bør ikke alle sette seg inn i bilene sine og kjøre hjem. Det fører til økt mobilitet, og vi må unngå den mobiliteten vi kan, sier Johansen.

– Forståelse for alle som er forbannet, lei og kjenner på håpløsheten

81 er smittet siste døgn, som styrker den nedadgående trenden i Oslo. Tidligere i uken snakket byrådsleder Johansen om en forsiktig og gradvis økning, som den nå ikke blir noe av, men nå innføres de strengeste reglene siden 12. mars.

– Kjære Oslofolk. I dag er en svært tung dag. Dere har gjort en stor innsats i lang tid allerede. Kun for få dager siden snakket vi om å forberede en gradvis og forsiktig gjennåpning. I stedet går vi til nesten fullstendig lockdown. Jeg har stor forståelse for alle som i dag er forbannet, lei seg og kjenner på håpløsheten. Forhåpentligvis klarer vi med disse kraftfulle tiltakene å slå dette raskt ned, sier Johansen.

Byrådslederen sier at han fryktet at køene utenfor Vinmonopolene i Bærum, Nittedal, Lillestrøm og Lørenskog ville vokse, og har delt sin bekymring med helsemyndighetene.

– Stengingen av Vinmonopolet er en driver til å oppsøke nabokommunene, og er en utfordring med målrettede tiltak øst og sør for Oslo, og at regjeringen har valgt å sette grensene der man har med de utfordringene det har medført, sier Johansen.

Les også: Nedstengning av Oslo-regionen – disse tiltakene innføres fra klokken 12.00