Nyheter

Oslo forlenger den sosiale nedstengingen til 4. februar

Byrådet i Oslo forlenger den sosiale nedstengingen i to uker. Samtidig gjøres det noen lettelser for barn fra torsdag.

– Starten av 2021 har gitt oss et veldig tydelig signal. Vi er langt fra ferdig. Vi står fremdeles i en alvorlig og usikker situasjon. Vi kan ikke ta noen sjanser, sier byrådsleder Raymond Johansen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

På pressekonferansen sa han at byrådet har bestemt at den sosiale nedstengingen, som nå har vart i to og en halv måned, blir forlenget i ytterligere to uker.

Det innebærer blant annet at den sosiale nedstengingen og skjenkeforbudet blir videreført til 4. februar.

Les også: Da skuespillerdrømmen brast, ble Christian stjerne på byen i stedet. Så raste alt

Lettelser for barn

Smittetendensen har den siste uken vært synkende i hovedstaden. Mandag for en uke siden nådde ukesnittet en foreløpig topp med 159 daglige smittede. Tirsdag denne uken lå ukesnittet på 122 smittede.

Det gjør at byrådet nå gjør noen lettelser for barn i barneskolealder fra torsdag.

Lettelsene innebærer at det igjen åpnes for fritidsaktiviteter og idrett innendørs for barn i barneskolealder. Det har vært forbudt de siste to ukene som følge av den nasjonale innstrammingen og den kraftige smitteøkningen etter nyttår.

Samtidig åpner byrådet for et begrenset tilbud på fritidsklubbene der de nå får samle opptil 20 personer.

– For Oslo ligger følgende linje fast: Når vi åpner opp vil vi først prioritere barn og unge, og skal vi åpne opp for skjenking må smittetallene ytterligere ned. Det har jeg stor tro på at vi kan få til de kommende ukene, sier Johansen.

Fastholder skjenkestopp

Men Oslo kommune kommer altså ikke til å gi serveringssteder lettelser i restriksjonene knyttet til skjenking av alkohol.

– Vi viderefører skjenkestoppen i Oslo, sa Raymond Johansen under pressekonferansen.

Han poengterte at mulighetene for lemping i skjenkebestemmelsen gjelder der hvor smittetrykket er lavest. Oslo er blant kommunene med høyest trykk.

Undergraver

Johansen mener kommunene har god oversikt over smitteutviklingen lokalt og klarer fint å vurdere om det bør være skjenkestopp eller ikke.

– Jeg har stor forståelse for at Stortinget opphevet den nasjonale skjenkestoppen, og overlot ansvaret til kommunene, skrev Johansen i en epost til NTB tidligere onsdag.

Han mener kommunene har god oversikt over smitten og hvilke tiltak som kan fungere best, og at de dessuten får råd og veiledning fra helsemyndighetene.

Strenge, nasjonale tiltak i områder med lite smitte undergraver hele koronahåndteringen, mener han.

– Det er viktig at koronatiltakene har legitimitet og folkelig oppslutning. Derfor må tiltakene hele tiden tilpasses det lokale smittetrykket, sier byrådslederen.

Kommentar: «Erna lever farlig som statsminister dersom hun trosser Stortingets vilje»

Lettelser til uka?

Hvis smittesituasjonen tillater det, vil Oslo kommune vurderer lettelser i koronarestriksjonene allerede til uka.

– I dag viderefører vi den sosiale nedstengingen i to uker. Men vi vil allerede til uka vurdere om det kan gjøres noen lettelser, sa byrådsleder Johansen avslutningsvis på onsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

– Å gå til gult nivå i ungdomsskolen vil være blant det første vi vurderer. Det samme med fritidsaktiviteter for ungdom. Deretter vil vi se på andre mulige lettelser, sa han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen