Nyheter

Koronapandemien påvirker nordmenns ferieplaner

Mange krysser fingrene for at det skal bli mulig å tilbringe årets sommerferie i utlandet, viser en undersøkelse fra Virke Reiseliv.

Norefjell 20100724
Turister på fottur i fjellheimen. Tre turgåere med ryggsekker, i grønt fjell-landskap.
Foto: Halvard Alvik, SCANPIX

Av Bibiana Piene

Seks av ti planlegger ferie i sommer, og like mange som før har planer om å ta høstferie, viser tall fra Virke Reiselivs befolkningsundersøkelse.

– Vi gleder oss over at mange planlegger å reise både til utlandet og i eget land i 2021. For virksomhetene handler det nå om å holde ut til aktiviteten kommer i gang igjen, og om å forberede seg på den dagen folk igjen skal reise, sier Astrid Bergmål, leder av Virke Reiseliv.

Samtidig sier sju av ti at koronapandemien påvirker ferieplanene.

Les også: Helsedirektøren om 17. mai: – Fram til nå har jeg håpet at vi kan få til en feiring

Halvparten vil til utlandet

– Vi ser at nordmenn stort sett planlegger ferie i mindre grad i år enn tidligere år, spesielt gjelder dette for første halvdel av året, sier Bergmål til NRK.

Med koronavaksine og bedre avbestillingsmuligheter øker sannsynligheten for at folk velger å ta årets sommerferie i utlandet. Mange tror at smittesituasjonen vil bedre seg såpass mye i løpet av året at det vil bli mulig å reise til utlandet igjen.

Om reiserestriksjonene blir opphevet, er det sannsynlig at nesten halvparten av dem som skal på sommerferie, tilbringer den i utlandet i 2021, viser undersøkelsen. Spania, Hellas, Sverige og Danmark er utenlandsfavorittene.

Saken fortsetter under bildet.

People sunbathe at the Bogatell beach in Barcelona, one of the several sands of the city that have been closed to leisure bathing amid the coronavirus panemic, in Barcelona on November 8, 2020. (Photo by Josep LAGO / AFP)

Bogatell-stranden i Barcelona. Spania er ett av nordmenns favorittreisemål i 2021. Foto: Josep Lago / AFP / NTB

Kommentar: Sigrid Bonde Tusvik: «Derfor gruer jeg meg til 2021»

Norgesferie

På grunn av koronapandemien planlegger de fleste likevel norgesferie.

Fotturer og andre naturbaserte aktiviteter ser ut til å tiltrekke mange, og Vestland seiler opp som ny favoritt blant dem som vil ta ferien i eget land.

Reisebudsjettet per husstand er i år på 35.350 kroner i snitt. Det er en nedgang fra fjorårets undersøkelse, da gjennomsnittsbudsjettet var 43.050 kroner.

Les også: Exit 2020 – og takk for det (+)

Mer opptatt av miljø

Samtidig sier nesten én av fire, 23 prosent, at de er mer opptatt av å reise miljøvennlig nå enn før pandemien. Motsatt sier bare 5 prosent at de er mindre opptatt av dette enn tidligere.

– Folk er mer opptatt av å velge reiser som tar hensyn til miljøet og av bærekraft enn før. Dette er en trend som har blitt forsterket under pandemien, sier Bergmål.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.