Nyheter

Ny undersøkelse: Slik er nordmenns forhold til pels

Motstanden er fortsatt størst blant de unge forbrukerne. Dyrevernalliansen har sjekket nordmenns pelsbruk.

Bilde 1 av 2

Det går mot kjøligere tider og det er på tide å finne fram vinterklærne igjen. I den forbindelse har Dyrevernalliansen nettopp fått utført en spørreundersøkelse blant nordmenn om deres forhold til bruk av ekte pels.

  • Det viser seg at hele 83 % av nordmenn aldri bruker plagg med pels fra rev eller mink.
  • Også i gruppen kvinner 35–44 år svarer hele 86 % at de aldri bruker slike plagg.
  • Selv i gruppen kvinner 55 år og eldre, som tradisjonelt har vært de som helst bruker pels, svarer 78 % at de ikke bruker det.

Les også: To lange menn tenker nytt: – Vi ser optimistisk på framtida

Boikott

Et flertall på 58 % uttrykker også at de støtter forbudet mot pelsdyroppdrett. Motstanden mot pelsdyroppdrett er størst blant den unge delen av befolkningen, hvor hele 70 % sier at de støtter et forbud.
 
– Det er jo flott å se at også de unge tar så tydelig avstand fra pelsindustrien. Holdningen brer også om seg i moteverden, hvor stadig flere boikotter bruk av ekte pels, sier Kaja Ringnes Efskind hos Dyervernalliansen.

British fashion designer Stella McCartney poses prior her presentation during the men and women's spring/summer 2019 collection fashion show in Milan, on June 18, 2018. / AFP PHOTO / MIGUEL MEDINA

Ikke lenger «the weirdo» - motedesigner Stella McCartney har hatt bærekraft som forretningsmodell fra starten. Foto: Scanpix

Ikke lenger rar

«Jeg føler meg ikke lenger som raringen i rommet» uttrykte den britiske designeren Stella McCartney i et intervju med nettbutikken Moda for litt siden. McCartney var lenge nærmest alene om å ikke bruke verken pels eller fuskepels i sine kolleksjoner. Og ikke så rart, både dyrevern og vegansme har bredt seg i motebransjen de senere år. Det ene motehuset etter det andre trukket pels og innslag av pelspynt fra sine kolleksjoner, motehus som Gucci, Burberry, Prada, Armani, Versace og Chanel har alle signert avtale med Fur free Alliance.

Les også: Elise By Olsen (20) skal åpne et motebibliotek i Oslo

– Per nå har over 330 kjente merker og kjedebutikker vedtatt en pelsfri policy. De fleste motebladene i Norge har de siste årene vedtatt retningslinjer mot å vise ekte pels. Store motehus som Armani, Gucci og Prada har bannlyst pels fra sine kolleksjoner, sier Kaja Ringnes Efskind.
 
– Nå på høsten trekker vi nordmenn i varmere klær, og at stadig færre velger å kle seg i produkter med ekte pels, synes vi i Dyrevernalliansen er en god nyhet.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen