Nyheter

Frykter feilene fra i vår: Skolebyråden ber bydeler og skoler ta disse grepene for sårbare unge

Barneombudet frykter at tilbudene til sårbare barn og unge vil lide hvis ikke byrådet har en skikkelig beredskapsplan. Nå forteller skolebyråden hvordan hun vil sikre at hjemmekontor-påbud ikke går utover de viktigste tilbudene.

Bilde 1 av 2

Med hjemmekontor-påbud og fortsatt åpne skoler og barnehager står Oslo kommune overfor en stor utfordring framover. Onsdag uttalte leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, seg i VG om hvordan mange lærere nå setter spørsmålstegn, og noen utropstegn, til de omfattende innstrammingene i smitteverntiltak, og at disse ikke gjenspeiles i skolen.

I tida etter gjenåpning av skoler og barnehager gikk også debatten om hvordan de inngripende tiltakene i altfor stor grad hadde rammet barn og unge. Familievernkontor som var stengt og barneverntilbud som ikke fungerte, var blant momentene som gjorde at myndighetene har fått sterk kritikk.

Les også: Jonas(16) sitter alene til halv sju med lekser

Etterspør plan

Barneombudet ønsker nå å følge opp denne kritikken, og har etterspurt en beredskapsplan hos Oslo kommune for hva de gjør for de sårbare barna, nå når Oslo har gått inn for betydelige innstramminger og påbud om hjemmekontor igjen.

– Det er viktig å unngå at det skapes usikkerhet i spørsmålet om tjenestene skal ha hjemmekontor eller ikke. Jeg forventer at det gis tydelige beskjeder om dette, og byrådet kunne allerede under pressekonferansen på mandag sagt at reglene om hjemmekontor ikke gjelder for tjenester til utsatte barn og unge. Det burde vært gjort tydelig at når det gjelder tjenester til utsatte barn og unge er det hensynet til at tjenestene fungerer til det beste for barn som er avgjørende.

Det sier barneombud, Inga Bejer Engh til Dagsavisen. Hun sikter til tjenester som barnevern, helsestasjon og skolehelsetjenesten.

– Ansatte i disse tjenestene er viktige for barn og unge, kanskje særlig i denne vanskelige tiden. Kommunen må sikre at hjemmekontor begrenses til å gjelde for oppgaver som personalet i barnevernet og helsetjenestene kan løse hjemmefra, uten at det går utover tilbudet til barna og deres familier, sier Engh.

Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for sårbare barn. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for sårbare barn. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Ulike vurderinger

Hun er bekymret for at bydelene i Oslo nå skal gjøre ulike vurderinger av hva reglene betyr.

– Vi ønsker at det blir gitt klare føringer fra kommunens ledelse om at det er hensynet til at tjenestene fungerer til barnets beste som er viktigst.

Har en plan

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV), har flere ganger uttalt seg om kritikken fra i vår. Hun har også uttrykt bekymring for hvordan smitteverntiltak rammer barn som trenger hjelp. Hun forsikrer Engh om at Oslo kommune har en plan.

– Jeg er helt enig med Barneombudet at vi ikke må komme i samme situasjon som i vår, da mange som arbeidet med sårbare barn og unge ble sendt på hjemmekontor, eller at eksempelvis helsesykepleiere ble beordret fra helsestasjoner og skolehelsetjeneste til å drive smittesporing. Vår erfaring at mange barn og unge betalte en høy pris for at tjenester ble stengt eller sterkt redusert før sommeren, sier hun. Thorkildsen påpeker at byrådet har jobbet med problemstillingen lenge.

– Vi har en plan for hvordan vi skal ivareta de sårbare barna om det blir endret trafikklysnivå eller nedstengninger, sier hun.

Les også: Barneombudet frykter omsorgssvikt under korona

Forsiktige på fritida

Thorkildsen presiserer at de strenge smitteverntiltakene er innført i Oslo nettopp for at skoler og barnehager skal kunne holdes åpne.

– Hvis alle er forsiktige på fritiden, blir det tryggere for både barn og unge og ikke minst ansatte å ha en mest mulig normal hverdag i barnehager og skoler, sier hun.

Byråden sier hun er glad for at Utdanningsetaten har sendt klare føringer til skolene om bruk av hjemmekontor.

– Personale med elevrettet arbeid skal stille på jobb. Det er viktig at sentrale tilbud utenfor skolen gir et tilbud. PPT – Pedagogisk psykologisk tjeneste (og veiledning fra PPT), skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten, politi og andre elevrettede tilbud skal fremdeles tilbys, sier hun. Dette er imidlertid ikke ukomplisert.

Krysspress

– Skoleledere og ansatte står i et særlig krysspress som følge av koronapandemien, skolene har derfor et stort ansvar å skape trygghet og en viss forutsigbarhet selv om mye er usikkert og hyppige endringer skjer. Som skoleeier må vi sørge for at skolene kan gi elevene et opplæringstilbud som er i samsvar med det til enhver tid gjeldende regelverk for grunnopplæringen, uavhengig av smittesituasjonen. Sårbare elever og elever med særrettigheter vil kunne rammes særlig ved en eventuell ny nedstenging og vi er særlig oppmerksomme mot denne elevgruppen. I tillegg skal vi sørge for at ansatte har et sikkert og godt arbeidsmiljø. Slik smittesituasjonen er per i dag ser vi en økende "slitasje" ute på skolene som vi også må ta hensyn til, sier Thorkildsen.

Hun forteller at det jobbes med ytterligere presiseringer om hjemmekontor.

– Vi vil komme med tydelige føringer overfor bydelenes tjenester, slik at vi ikke havner i samme situasjon som vi hadde i vår.

Dette er Oslos bestemmelser for tjenestene for barn og unge:

Barne- og familieetaten har sendt følgende beskjed til sine ansatte:

  • Tjenester til barn, unge og familier i sårbare livssituasjoner skal opprettholdes i Oslo kommune. BFE endrer ikke vårt tjenestetilbud som følge av påbudet om hjemmekontor. Påbudet må derfor forstås, praktiseres og risikovurderes av den enkelte avdelingsleder ut i fra en målsetting om at tjenestene skal leveres med de kvalitetsmål vi har for vår virksomhet.
  • Regulering og praktisering i bruk av hjemmekontor og tilstedeværelse gjøres ut fra hvert tjenestesteds funksjon og oppgaver. For de fleste tjenestesteder, vil det være behov for å differensiere dette på enkeltperson-nivå. Det er den enkelte avdelingsleders ansvar å vurdere ordningen lokalt i dialog med tillitsvalgte og vernetjeneste.

Utdanningsetaten har sendt følgende til alle osloskolene:

  • Smittevernreglene er strammet inn, både nasjonalt og i Oslo kommune. Oslo kommunes nye regler gjelder fra og med torsdag 29. oktober kl. 12.
  • Reglene og anbefalingene i samfunnet strammes nå inn blant annet for å kunne holde skolene åpne. Skolen er fortsatt på gult nivå. Det betyr at de fleste reglene på skolen er som før. Grunnen til dette, er at det er viktig at elevene får et skoletilbud på skolen.
  • Det er ikke kommet endringer når det gjelder møter med samarbeidspartnere deres, som PPT, politi, barnevern og BUP.

Munnbind: Reglene for munnbind i skolen er ikke endret.

 Hjemmekontor:

  • Det er innført påbud om hjemmekontor og krav om at alle arbeidsgivere skal dokumentere at de ansatte har fått beskjed om at de skal ha hjemmekontor så langt praktisk mulig.
  • Fordi det på skoler, med faste kohorter, er mer oversiktlig med tanke på smittesporing, karantene og isolasjon enn ellers i samfunnet, gjelder følgende regler for skolene:
  • Personale med elevrettet arbeid skal stille på jobb. Skolen må vurdere hva som er praktisk mulig med hensyn til skolens drift og de elevrettede tjenestene.
  • Det er viktig at sentrale tilbud utenfor skolen gir et tilbud. PPT (og veiledning fra PPT), skolehelsetjenesten, barnevernstjenesten, politi og andre elevrettede tilbud skal fremdeles tilbys.

Møter:

  • Antall deltakere på innendørsarrangementer som ikke har fast seteplassering, er redusert fra 50 til 20 personer.
  • Når det gjelder team-møter og felles utviklingstid, bør møter som kan gjennomføres digitalt, være digitale. Det er økt risiko for smitte når mange samles. Ved behov for fysiske møter, avhold møtene i rom som gjør det mulig for alle å holde 2 meters avstand (hvor det ikke er en naturlig kohort).
  • Arrangementer over 20 personer må ha fast seteplassering.
  • Foreldremøter, utviklingssamtaler, innskriving, møter med samarbeidspartnere o.l. skal fremdeles kunne gjennomføres, forutsatt at smittvernsrådene om 2 meters avstand og faste seteplasser følges. Tilby digitale møter der det er mulig.
  • Skolene skal fremdeles legge til rette for medvirkning og møtevirksomhet med FAU, Driftsstyret, Skolemiljøutvalget, elevråd o.l.
  • Store arrangementer bør likevel begrenses for å redusere smittespredningen og unngå å belaste kollektivtrafikken. Konferanser og andre store arrangementer på hotell o.l. er fortsatt tillatt med inntil 200 personer ved fast seteplassering.

Karantene og fravær: I perioder med karantene og mye fravær grunnet luftveisinfeksjoner, bør skolene i samråd med bydelsoverlege og skoledirektør vurdere bruk av handlingsrommet i form av helt eller delvis hjemmeundervisning for trinn/klasser.

Mer fra Dagsavisen