Nyheter

Bydelen har høyest andel rusavhengige. Nå kommer tilbudet som skal bedre hverdagen deres

I Bjerke bydel bor flest folk i aktiv rus, og som mangler aktiviteter i hverdagen. Nå skal Aktivitetshuset på Bjerke forsøke å bøte på problemet.

Dette er en bydel som har mye rusutfordringer, og da kan det føles trygt at det fins et sted hvor de kan gå, istedenfor å henge ute foran butikker og på parkeringsplasser, som er sjenerende både for dem selv og for andre.

Det sier Norunn Hexeberg fra Kirkens Bymisjon. Vi er på det nyåpnede Aktivitetshuset på Bjerke. Aktivitetshuset er det tredje av sitt slag, og skal gi de rusavhengige et tilbud om aktiviterer der de bor. Det skal være et lavterskeltilbud uten hverken henvisninger eller krav til rusfrihet. Du kan komme rusa hit, få en pause fra alt sammen, kanskje gjøre noe annet og spise litt god mat.

– Vi snikåpna litt den 1.september, og har allerede fått fire faste gjester, sier Norunn Hexeberg, fra Kirkens Bymisjon.

Les også: Byrådet snudde trill rundt. Nå er Midtstuen-beboere skuffet (+)

Høyest andel

I en fersk kartlegging av rusavhengige i Oslo kommer det frem at bydel Bjerke er en av de med høyest andel av folk som bor i bydelen med rusutfordringer på forskjellig nivåer, og at mange av de ikke har meningsfulle aktiviteter i hverdagen.

Målet med Aktivitetshuset, som er et samskapingsprosjekt mellom bydel Bjerke og Kirkens Bymisjon, er å få bukt med noe av dette problemet. Aktivitetshuset driftes av Kirkens Bymisjon men har likt eierskap og er likeverdige partnere i prosjektet med bydelen.

Lokalet på Bjerke er lyst og åpent, med planter hengende fra taket og møbler i friske farger. Ved et bord sitter en ung dame og strikker, sammen med en mann spiser dagens lunsj. Hun er miljøterapeut, han en av de første faste brukerne.  Det er fire stykker som jobber her fast, og stedet er åpent fra 11 til 15 alle hverdager.

– Vi serverer gratis lunsj en time hver dag, og fokus er på at den skal være varm og den skal være næringsrik. For det kan jo kan være litt utfordrende for denne gruppa å få i seg næringsrik mat i hverdagen, sier Hexeberg.

 Norunn Hexeberg, Kirkens Bymisjon
I forbindelse med; Nytt aktivitetshus for rusavhengige på Bjerke. Samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og bydel Bjerke

Norunn Hexeberg, ved Kirkens Bymisjon. Foto: Amanda Iversen Orlich

Les også: Han svevde mellom liv og død. Nå frykter Nicholas Wilkinson for slagpasienters framtid (+)

Desentralisering av rusmiljøet

Ved Brugata har det lenge oppholdt seg en god del rusavhengige, det kan virke som de ikke har noe sted å bo, at det er der de alltid er.

– Veldig mange tror at alle bor på en eller annen institusjon eller ikke har noe sted å bo i det hele tatt, men det stemmer ikke.  Det er jo et mindretall som bor på institusjon, de aller fleste bor ute i bydelene. Og da har vi ønsket at bydelene også skal tilby mer, som for eksempel dette aktivitetshuset, sier Rina Mariann Hansen. Hun er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo kommune.

Rina Mariann Hansen , AP
i forbindelse med; Nytt aktivitetshus for rusavhengige på Bjerke. Samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og bydel Bjerke

Foto: Amanda Iversen Orlich

Mange av de som skal bruke Aktivitetshuset bor i bydel Bjerke, og et mål er at dette skal gi tilhørighet til nærmiljøet, ved å bidra med positive aktiviteter og bryte ned noen fordommer. Samtidig bidrar det til å få litt av rusmiljøet bort fra Oslo sentrum. Satsingen på desentralisering av rusmiljøet er en del av Oslo byråds strategiske plan for rusfeltet.

Under de strengeste koronatiltakene måtte kommunen stenge ned brukerrommet i sentrum, og måtte isteden få tilbudt utstyr på andre måter.

– Under korona har vi faktisk gjort mer av det vi ville før korona, nemlig å få tilbudene mer ut i bydelene, vi har hatt utdeling av brukerutstyr nærmere der folk bor, sier Hansen.

– Ja, og det er jo noe vi kunne ønske oss videre i desentraliseringstankegang, at man kunne hatt brukerrom i bydelene og, tilføyer Hexeberg.

Mange har lest dette: Selda Ekiz om barndommen, TV-jobbingen og ønske om barn (+)

Lav terskel

På Aktivitetshuset har de nå tilbud om brukerutstyr til brukerne. Huset skal være et lavterskeltilbud, hvor det er lov å dukke opp selv om du er rusa, og hvor det ikke trengs noe henvisninger for å dukke opp.

– Vi er jo et lavterskel-, og skadereduserende tiltak. Lavterskel som i at man kan komme uten noe henvisning eller noe krav om å dele noe informasjon om seg selv.  Og skadereduserende, som i at vi er for folk i aktiv rus, du trenger ikke slutte, du kan komme rusa. Men vi prøver å redusere skadevirkningene, utdyper Hexeberg.

– Og for noen er det kanskje bare å få en rutine på hva man skal, strukturere opp litt, et sted å komme til og noen å snakke med. Noen som lurer på hvorfor du var borte når du ikke kom i går, legger byråden til.

På huset er det kort vei til andre aktuelle tjenester; Det er et bomiljøteam som jobber i andreetasje, NAV ligger rett nedi gata og bydelen har et fleksibelt oppfølgingsteam.

– Vi har gitarer, vi har maling

I hyllene ligger det alt spill i små hauger, og på et bord har noen startet på et maleprosjekt.

Det skal tilbys aktiviteter, hva er ikke helt bestemt enda, men det er viktig at brukerne får være med i prosessen, og si hva det er de ønsker.

– Litt av poenget er jo at brukermedvirkninga skal bli tatt på alvor og da må vi se hvem som kommer og høre hva de er hypp på. Vi har gitarer, vi har maling, vi har marka og vi ser på å ha drivhus, så får vi se litt hva det blir av aktivitet, avslutter Hexeberg.

Mer fra Dagsavisen