Nyheter

Byrådet snur trill rundt: Får ikke bygge enormt tennisanlegg på Midtstuen i Oslo likevel

Holmenkollen Tennisklubb var en naboklage unna å få bygge drømmetennishallen sin i 2017. Nå knuses drømmen av MDG og byrådet.

Striden om tennisanlegget på Midtstuen har pågått i årevis.

Helt siden starten av forrige tiår har Holmenkollen Tennisklubb planlagt det store skiftet i sin eksistens: De skulle vekk fra de gamle utendørsbanene ved Holmen skole, og over til et splitter nytt superanlegg. Tennisbaner både inne og ute. Arkitekttegnet. Et stenkast fra Midtstuen t-bane og midt i nedslagsfeltet for medlemsmassen.

Fram til 2017 så alt ut til å gå veien. De hadde en avtale med kommunen om tomta. De fikk pengestøtte. Og selv om protestene var mange, både fra planmyndigheter, naboer og den slags, fikk de byrådet, og et nesten enstemmig bystyre til å støtte planene.

Men saken ble klaget til Fylkesmannen. Fylkesmannen sa nei, og sendte saken tilbake. De utarbeidet en ny plan. Sendte den til behandling, og til slutt havnet den på byrådets kontorer igjen. Og plutselig sa det stopp.

Tirsdag denne uka avgjorde byrådet at de ikke støtter prosjektet lenger. Dermed tyder alt på at det blir nedstemt i bystyret, og tennisdrømmen på Midtstuen er lagt i grus. Unnskyld, hardcourt.

Det var Akersposten som skrev om saken først.

LES OGSÅ: Her planlegges bekk til 100 millioner – men naboene vil ikke ha den

Grusomt

– Det er så dårlig arbeid og så kortsiktig at jeg har ikke har ord for hvor dumt det hele er. Vi snakker om et tennisanlegg som skal brukes av fire-fem generasjoner. For et hundreårsperspektiv, sier en nedtrykt Bjørne Byhring i Holmenkollen Tennisklubb til Dagsavisen.

– Det er grusomt, legger han til.

Byhring forteller at arbeidet med anlegget har vært den viktigste oppgaven for klubben de siste ti åra. De har lagt ned 4,2 millioner kroner av klubbens penger, og han vil ikke engang prøve å tallfeste antall frivillige arbeidstimer.

– Her har det vært gjort en hestehandel som kommer til å ha store konsekvenser. Vi må bygge ned barneavdelingen i klubben til det halve. Vi sliter big time, sier han.

Ingen vei videre

Tennisjefen levner ikke mye ære til Miljøpartiet de Grønne i denne saken.

– Ålreit, noen trær må vi ta bort. Men fotavtrykket er bare på fem mål. MDG tror vel de kan redde verden ved at vi alle skal bo i huler og sykle sparkesykler. Men det er ikke sånn man redder verden. Man finner elegante løsninger. Og dette er en elegant løsning.

– Er saken nå tapt?

– Jeg føler at den er tapt, ja. Det er jo egentlig ikke tapt før alle har stemt i bystyret. Men vi har ikke noen annen plan.

Han forteller at tennisspillerne rundt Holmenkollen i dag må reise til tennissenteret på Hasle for å få spilt.

– Det er jo små barn, mange av disse. De kan jo ikke ta trikken bort der. Da må foreldrene kjøre, sier han.

Bjørne Byhring i Holmenkollen Tennisklubb

Bjørne Byhring i Holmenkollen Tennisklubb, fra lykkeligere tider.

FØLG DAGSAVISEN OSLO PÅ FACEBOOK

Ville klikka fullstendig

Men tennisklubben er ikke de eneste som er rasende i denne saken. Høyres gruppeleder og byutviklingspolitiker Øystein Sundelin forteller at han privat jobber med et tilsvarende idrettsanlegg på Ekeberg. Også det har vart i mange år og krevd mye arbeid.

– Hvis dette hadde skjedd med meg, hadde jeg klikka fullstendig, sier Sundelin.

Han forklarer sinnet:

– De har fått tommel opp fra byrådet. Så går det noen år, og så snur de? Da er det ikke mulig å jobbe som frivillig i Oslo, buldrer han.

– Hvis dette var store utbyggere og «big corporate», hadde jeg ikke sagt noe. Men dette er frivillige. Det er en hån, sier han.

Nå mener han slaget er tapt for anlegget. Og han tror det er Miljøpartiet de Grønne som har presset gjennom saken i byrådet.

– Ja, det tror jeg vi kan slå fast. Absolutt alle lokalt er jo for prosjektet. Også MDG, sier han.

Øystein Sundelin. Politiker (H). Høyres gruppeleder i Oslo bystyre. Rådhuset.

Øystein Sundelin i Oslo Høyre. Foto: Mimsy Møller

Har blitt klokere

– Hva har egentlig skjedd her, byråd Hermstad?

– Vi fikk en veldig tydelig annullering av det forrige vedtaket fra Fylkesmannen. Det har vi lyttet til. Problemet er at den tomten er regulert grøntareal og dårlig egnet. Prosjektet er neppe forenelig med de hensynene kommunen vil ta for å oppfylle våre miljømål, sier han.

Nå mener Arild Hermstad, som er vikar for Hanna E. Marcussen i buytviklingsbyrådstolen, at tennisklubben må finne et annet sted å spille.

– Det blir selvfølgelig opp til klubben hva de vil gjøre. Byrådet er naturligvis innstilt på å høre hva de tenker, men vi kan ikke komme med noen løfter nå, sier han.

– Men hvorfor er dere mot nå, når dere var for i 2017?

– Når tiden har gått har vi sett at det å ta vare på byens grønne kvaliteter er veldig, veldig viktig. Vi har skjerpet naturvernpolitikken vår siden den gang. Vi har blitt mye klokere. Og Fylkesmannen fraråder fortsatt prosjektet sterkt.

Forsøkt å veilede

– Dette må være et hardt slag for dem som har jobba med dette i mange år?

– Kommunen har forsøkt å veilede tennisklubben der oppe, og si at dette prosjektet er det ganske stor risiko ved å fortsette med. Fagetatene har vært mot. De valgte å sende inn prosjektet på nytt. Man burde kanskje utviklet en plan B og sett på andre løsninger.

Han sier byrådet særlig har vært opptatt av å få fram vassdragene i Oslo, og mener det blir feil å bygge ned og flytte bekken.

– Men dette er jo ikke noen enkel sak. Vi er jo opptatt av idretten, sier han.

– Har MDG vunnet denne saka internt i byrådet?

– Byrådet har diskutert saken, og vi har landet på en felles konklusjon, sier Hermstad.

###

Arild Hermstad, byutviklingsbyråd for MDG. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

LES OGSÅ: Disse klassiske Oslo-murhusene ble pusset opp i 2011. Nå vil kommunen selge dem som ubeboelige

Mer fra Dagsavisen