Nyheter

– Co-living er en boform der man deler en del store fellesarealer

Gründer Eric Christian King Skovsgaard vil bygge en ny type boliger i Oslo, etter mønster fra storbyer som London og New York. – En co-living løsning er svært fleksibel, og tillater både korte og lengre leieperioder. Alt er fullt møblert og klart.

Denne saken ble først publisert i juli 2020.

Gründer Eric Christian King Skovsgaard og hans kollegaer i Podium Living mener nordmenn er klare for boformen co-living. Nå ønsker de å starte sitt første prosjekt i Oslo.

– Dette er en boform der man deler en del fellesarealer samtidig som man leier en egen liten leilighet, et bærekraftig boalternativ som er blitt vanlig i mange andre land, sier Skovsgaard til Dagsavisen.

– En coliving løsning er svært fleksibel, og tillater både korte og lengre leieperioder. Alt er fullt møblert og klart. Beboere vil også få tilgang til en rekke supplerende tjenester. Et slikt fellesskap gir også mulighet for kortere leieavtaler, og det å flytte inn og ut blir lettere ettersom leilighetene er fult møblert. Flere tjenester vil også kunne bli mer tilgjengelig for leietakerne.

Les også: Har fått nok av drittleiligheter i Oslo 

Saken fortsetter under bildet 

Gil Hirak (R), head of US operations and community of Quarters speaks with a colleague on the roof top of Quarters Co-Living in the Lower East Side on July 24, 2019 in New York City. - Nandita Iyer landed in New York from Bombay without knowing anyone, but she didn't want to live alone in a "sketchy studio." So instead she opted for a room in a "coliving" unit. She lives with roommates in one of the 14 apartments in a small building run by the housing start-up Quarters in the trendy Lower East Side neighborhood. The best part of the arrangement, she said, are the common areas: a large kitchen with a big table and comfy couches, a terrace where she can work and a luxurious rooftop patio. "I met people from such different backgrounds. And I became very good friends with them," she said. (Photo by Johannes EISELE / AFP)

Bokonseptet «coliving» som er populært blandt annet i New York er på vei til Norge. Foto: Johannes Eisele/AFP/ NTB Scanpix

Ikke kollektiv

Gründeren som driver både restaurant og andre hospitalitykonsepter mener co-living er et bærekraftig alternativ som vil passe godt for framtidens by-beboere. Boformen har fellestrekk med et kollektiv, men er likevel annerledes fordi det vil være bygårder med langt flere leietakere, ikke et kollektiv på 4-5 personer som deler kjøkken og bad.

– Hver enkelt person har en mindre leilighet med eget bad, og så deler man på fellesarealer som er større enn de normalt ville vært, sier King Skovsgaard.

###

Podium Living satser på bærekraft og nordisk design. Illustrasjon: Podium Living

– Tenk et fullverdig hotellrom med felles kjøkkenområde, spisestuer, stuer og lounger. Man kan også ha fasiliteter som en privatperson ellers ikke har tilgjengelig i egen bolig, som bibliotek, treningsrom, meditasjonsrom, uteområder og eventlokaler.

Les også: Betaler nær 20.000 i leie for kommunal bolig på Vestli

Delingstanken

I flere land er co-living-konseptet blitt godt etablert som en del av den fremvoksende delingsøkonomien.

– Boformen har både et bærekraftsaspekt og et sosialt aspekt. Det er bærekraftig i den forstand at du ikke trenger å eie så mange ting, fordi mange av de tingene vi omgir oss med i dag er ting som fint kan deles, sier King Skovsgaard og legger til at Podium Living ønsker å ha fokus på nordisk design og bærekraft. Leilighetene vil være fullt møblerte og det er kun meningen at leietakere skal ha med seg private eiendeler som klær og elektroniske utstyr.

– Bærekraft, samhold, teknologi og nordisk design er dna’et vårt og vi har blant annet fått samarbeid med HAY og Holmris på interiørsiden. Vi har et stort bærekraftsfokus, samt en tech platform som vil gjøre at gjestene kan styre oppholdet sitt selv, alt fra booking, til bestilling av tjenester, kommunikasjon med andre beboere, eventkalender, og til slutt utskjekking, sier King Skovsgaard.

– Er det rom for personlig smak?

– Nei, du kan kanskje ha med deg et bilde om du vil men tanken er at annet skal være på plass. Det vil ikke bli noe for samlere og maksimalister, smiler han.

– Men er det ikke nettopp disse små tingene vi samler på som gjør oss til mennesker?
– Vei, vi tenker at folk i dag ønsker å eie færre ting. At det gir en egen frihet. At man bruker penger på færre men dyrere produkter når man ført kjøper noe.

Les også: Denne blokka skulle endre Oslos boligmarked (+) 

Digitale nomader

Under koronaisolasjonen der hjemmekontoret er blitt den nye arbeidsplassen er det mange som ser positivt på en framtid der man ikke trenger sitte på et tradisjonelt kontor for å jobbe. I et co-living hus vil man kunne dele større arbeidsrom og også kompetanse med sine «samboere».
– Hvem er det dere tenker skal bo i et Podium-hus?
– Vår innfallsvinkel er først og fremst den mobile arbeidskraften, digitale nomader, altså profesjonelle som har fleksibel arbeidsplass og ikke nødvendigvis må sitte et fast sted. Samt unge profesjonelle som ønsker fleksibilitet, og ser verdien i community, sier King Skovsgaard.
– Vi tenker også at selskaper i Norge som ansetter utenlandsk arbeidskraft ville kunne ha nytte av en slik modell i perioder på noen måneder eller ett år. I dag er alternativet hotell eller leiligheter, som ofte er dårlige løsninger. Så da er co-living aktuelt.

Les også: Koronakrisen har gitt oss forsmak på fremtidens arbeidsliv

På husjakt

Akkurat nå er Podium Living i gang med å finne et egnet bygg og riktig huseier slik at de kan åpne et pilotprosjekt som viser mulighetene i co-living.

– Vi ser hvor populært dette er ute og tenker at det bare er et tidsspørsmål før utenlandske selskaper kommer hit for å starte. Så vi ønsker å komme dem i forkjøpet, sier King Skovsgaard.
– Hvor lenge tenker man at man bor i en sånn type leilighet?
– Om vi ser på andre land som for eksempel USA, så har det blitt mange nisjer. Du finner co-living for studenter, for eldre, og i dag tidlig leste jeg om et nytt co-livingfellesskap for folk i mellomsjiktet, altså ikke unge og ikke gamle.
– Kanskje noe for folk etter et samlivsbrudd?

– Ja, jeg tenker at nyskilte kunne satt pris på et sånt fellesskap. Det er ikke noe fasitsvar, det kommer helt an på hvilket segment man ser på. Snakker vi om eldre, for eksempel, så kunne det vært noe man valgte å flytte inn i etter en viss alder for å bo resten av livet. For studenter er det kanskje bare snakk om ett par år, sier King Skovsgaard.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen