Nyheter

Betaler nær 20.000 i leie for kommunal bolig på Vestli

Ekteparet Kenneth og Vibeke Lødding ønsker å kjøpe det kommunale rekkehuset på Vestli, men får nei av kommunen.

– Vi har bodd i denne leiligheten i 13 år. Det er her ungene våre har vokst opp, går på skole og har venner. Det er her vi trives, og ønsker å bo, sier det uføretrygdede paret, som også har tre hjemmeboende barn.

Vil kjøpe

Da de leste i Dagsavisen om den kommunale boligblokka på Tøyen, hvor leietakerne har fått tilbud om å kjøpe leiligheten de bor i til 80 prosent av markedspris, synes de at det hele fremstår urettferdig.

Kenneth (46) sliter både med både kols, skoliose, prolapser og ADHD, mens Vibeke (41) har hatt slag.

– Hvorfor får ikke vi lov til å kjøpe den leiligheten vi har bodd i 13 år? Vi er begge uføretrygdede, og har en fast inntekt gjennom Nav. Vi kan få startlån gjennom bydelen, men kommunen vil ikke selge. De oppgir som grunn at denne leiligheten er den eneste kommunale i sameiet, og at de trenger store leiligheter, sier de to oppgitt.

– Skal vi kjøpe, må vi kjøpe en annen leilighet. Og da må vi eventuelt være med på budrunder. Det har vi ikke mulighet til, sier Kenneth Lødding.

– Vi kan betjene et ganske så stort lån for den summen vi betaler i leie i dag. Kanskje vi til og med kunne fått mindre utgifter. I dag snur vi på hver eneste krone, sier Vibeke Lødding.

– Vi har flyttet nok i vårt liv, og har ikke helse til å flytte mer. Det eneste vi ønsker er å få kjøpt denne leiligheten, sier de.

Kommunen kjøpte det drøyt 120 kvadratmeter store rekkehuset i 1991, og ga da 1.150.000 for rekkehuset.

I dag ligger salgsprisen på rundt 4,5 millioner kroner.

– Da vi flyttet inn for 13 år siden var leien 7.350 i måneden. Nå er den på nesten 20.000 pluss strøm. På 13 år har leia økt med 12.000 kroner, sier de.

Bare på det siste året er leien blitt satt opp med 25 prosent.

– Kommunen tar markedsleie, og vi føler oss som en kommunal melkeku, hvor kommunen bare håver inn, sier Kenneth.

De har også søkt om bostøtte, med siden de totalt har rett over 30.000 i inntekt gjennom Nav, får de ikke det.

– Vi har betalt salgssummen i leie, og vel så det, sier Kenneth Lødding til Dagsavisen.

Les også: Kuttet bostøtte – behovet for sosialhjelp skjøt i været

Kunne ikke kjøpe

Paret blir oppgitt når de stadig ser salgsannonser for andre kommunale leiligheter i bydelen.

– Vi opplever det som urettferdig at vi ikke kan få kjøpe, når kommunen andre steder i byen tilbyr beboerne å kjøpe til rabatterte priser, sier Kenneth Lødding.

Da de flyttet inn på Vestli, var det ikke aktuelt å kjøpe.

– Vi måtte ta det vi ble tildelt, sier ekteparet.

Gjentatte ganger har de vært i kontakt med boligkontoret i bydelen, men får bare nei.

– Vi havner bare rundt i systemet. Vi vet ikke om de som sier nei, vet hva de snakker om, eller om de har fullmakt til å si nei. Vi kommer sjelden lenger enn til resepsjonen, sier han.

Under middels

Standarden på rekkehuset er under middels, og det er ikke gjort noen ting siden kommunen tok over.

– Kommunen la parkett over det vegg-til-veggteppet som var i stua. Ikke akkurat et håndverksmessig sjakktrekk, sier han lakonisk.

– Leiligheten trengs sårt en oppgradering. Men vi kan ikke gjøre det siden vi ikke eier det selv. Og kommunen som eier er ikke så veldig interessert i å gjøre noe heller. Det er en del «MacGyver» løsninger her som jeg har stått for selv, sier Lødding med et lite smil.

Og håper å kunne feire 20 års bryllupsdag i år i egen, eiet bolig.

Fikk du med deg denne?: Johanna Engen ble kastet ut av kommunen. Nå kan hun få et pusterom.

Generelt grunnlag

Boligbygg, som eier, forvalter og leier ut Oslos kommunale boliger, kommenterer saken på generelt grunnlag.

– Nedsalget i Hagegata 31 på Tøyen har vært gjort på bakgrunn av politisk vedtak om spredning av den kommunale boligmassen og nedsalg i områder med stor tetthet av kommunale boliger. Hvorvidt kommunen på generell basis skal selge kommunale boliger til leietakere som ønsker å kjøpe boligen de leier, er et politisk spørsmål og noe som i så fall må baseres på politisk vedtak. I dette tilfellet henviser vi derfor videre til Byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid for ytterligere kommentarer til saken, skriver kommunikasjonsrådgiver Anine Johnsen i Boligbygg Oslo KF i en e-post til Dagsavisen.

Les også:

Mer fra Dagsavisen