Nyheter

Skoledirektøren i Oslo: – Skolene gjør så godt de kan

Helsedirektoratet mener skolene kan drifte tilnærmet normalt. – Rektorene har nok mer innsikt i hva som er gjennomførbart, mener direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen.

– Jeg har stor respekt for Helsedirektoratets smittevernfaglige vuderinger. Når det gjelder den store logistikkoppgaven det er å planlegge en skoledag innenfor smittevernveilederen, har nok rektorene mer innsikt i hva som er gjennomførbart på hver skole.

Det sier direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune, Marte Gerhardsen, til Dagsavisen. Hun reagerer på utspillet til Helsedirektoratet torsdag.

Bakgrunn for saken: Helsedirektoratet mener skolene kan ha tilnærmet normal drift

– Vi er bekymret for at elevene har for korte skoledager og skoleuker nå, og det bør være mulig å normalisere det i større grad nå enn det man har kunnet hittil, sa assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad til NRK torsdag.

Han ber alle skoler og kommuner om å lese smittevernveilederen grundig sammen med smittevernoverlegen, og sette seg inn i tiltakene som kan brukes.

Nakstads uttalelser falt etter flere dagers debatt om hvor mye elever er tilstede på skolen etter gjenåpningen. Osloskolen har fått kritikk, blant annet av Høyres Mathilde Tybring-Gjedde, for at elever er for lite tilstede på skolen.

Les også: Jonas (16) sitter ofte alene på rommet til halv sju om kvelden

I henhold til loven

– Alle elever i Osloskolen får undervisning i henhold til opplæringsloven, men fordi skolene er så ulike med hensyn til klassestørrelser og antall rom, gjør skolene så godt de kan i ulike kombinasjoner av hjemmeskole, uteksole og undervisning i klasserom, sier Marte Gerhardsen. Hun avviser at elevene er lite på skolen.

– Når vi snakker med skolene er vårt klare inntrykk at de fleste er på skolen atskillig mer enn det minstekravet veilederen har lagt opp til.

Ny undersøkelse: Sju av ti foreldre er fornøyde med undervisningen

En meters avstand

Det er imidlertid krevende for Osloskolene å overholde smittevernreglene, påpeker Gerhardsen.

– I veilederen fra Utdanningsdirektoratet og Folkehelseinstituttet er det også restriksjoner på hvor mange voksne som skal forholde seg til hver kohort med elever, og det er ulike regler for barnetrinn, ungdomstrinn og videregående skole. På videregående skole er det ikke restriksjoner på antall, men alle skal ha en meter avstand til andre elever, sier Gerhardsen.

Det er særlig én gruppe skoler som sliter:

– Dette er særlig krevende for de gamle og populære sentrumsskolene der det til vanlig er svært fulle klasserom. Det er rett og slett ikke mulig å få alle elevene inn på skolen hvis de skal holde en meters avstand. Dersom veilederen justeres, vil vi få en mye enklere hverdag, sier Gerhardsen.

Les også: Ungdommene som er overlatt til seg selv: – Ingen lærere jeg har snakket med er fornøyd

Justeringer

Nakstad i Helsedirektoratet sa til NRK at han var overrasket over hvor ulikt skolene i landet har praktisert smittevernreglene. Han mener det kan ha sammenheng med at smittevernveilederen var strengere i starten, før den ble myket opp. Marte Gerhardsen understreker at Osloskolene forholder seg til nyeste versjon av smittevernreglene.

– Vi justerer fortløpende i forhold til hva som er gjeldene regler. Det som gjør det vanskeligst for oss er anbefalingen om en meter avstand mellom elevene. I Oslo har vi fulle klasser og små klasserom. Hvis en-metersregelen tas bort, kan vi drive tilnærmet normal skole, sier hun.

Mer fra Dagsavisen