Nyheter

Koronatest i Oslo: Bor du i Oslo og er bekymret? Her er testkriteriene

De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet - med mindre de har behov for helsehjelp, melder Folkehelseinstituttet.

Folk er dramatisk mer bekymret nå enn de var for noen dager siden. Helseetaten viser til nasjonale myndigheter og rådene fra Folkehelseinstituttet for hvordan man bør forholde seg dersom man frykter at man er blitt smittet.

– Vi anbefaler at folk følger de nasjonale retningslinjer for dette, sier kommunikasjonssjef i helseetaten Christian Ekker Larsen og henviser alle som er bekymret om å lese rådene fra Folkehelseinstituttet.

De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet - med mindre de har behov for helsehjelp. Testing er forbeholdt visse pasientgrupper og helsepersonell som får luftveissymptomer. Dette skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider fredag morgen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har ikke tall for Oslo

Christian Ekker Larsen har ikke tall på hvor mange som har blitt testet i Oslo, ved legevaktenes drive-through test-steder i byen. Men presiserer at folk ikke skal møte opp uanmeldt for å bli testet. Han ber også folk heve terskelen for å ringe Koronatelefonen.
–  Les og følg med på hjemmesidene til Folkehelseinstituttet, disse sidene oppdateres fortløpende, sier Ekker Larsen til Dagsavisen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Holde seg hjemme

«Vi er nå i en fase hvor vi vet det finnes spredning i samfunnet, også uten kjent reise. Det viktige nå er at alle som kan være smittet holder seg hjemme for å unngå smitte til andre. Det er også svært viktig at vi oppdager smitte hos de mest sårbare og hos helsepersonell som skal behandle disse. Hos disse må vi fortsatt ha fokus på testing og smitteoppsporing.» skriver de.

Les også: Kong Harald: – Landet vårt er i en alvorlig situasjon

Pålegg

Helsedirektoratet har gitt pålegg om at alle som har vært på reise utenfor Norden i perioden etter 27. februar skal holde seg i hjemmekarantene i 14 dager etter hjemkomst. Dette gjelder også deres husstandsmedlemmer.

Les også: «Matvareforsyning og Korona»

Nye kriterier for testing

De som er i hjemmekarantene vil ikke lenger bli testet og skal heller ikke kontakte helsevesenet med mindre de har behov for helsehjelp. En test for koronavirus vil ikke gjøre noe utslag for oppfølgingen gitt at man uansett skal overholde karantenen.

– Vi forstår at alle ønsker visshet om de er smittet eller ikke, men vi er i en situasjon hvor det må gjøres prioriteringer for å beskytte de mest sårbare i samfunnet og de som behandler dem, sier Line Vold, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

Oppdatert informasjon om testkriteriene finner du på FHIs hjemmeisde. Her er testkriteriene pr 20. mars:

Ved akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller tungpustethet, er det, uavhengig av reisehistorikk, indikasjon for test for covid-19, av

- Pasienter med behov for innleggelse

- Pasienter/ beboere i helseinstitusjoner

- Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid*

- Personer over 65 år som har underliggende, kronisk sykdom**

- Person som har vært i nærkontakt med et bekreftet tilfelle av covid-19. ***

* Ansatte i pasientnært arbeid kan vurderes for testing også ved mildere akutte luftveissymptomer uten annen sannsynlig årsak som har vart over 2 døgn.

** Underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk.

*** Ved manglende kapasitet kan denne gruppen nedprioriteres.

Andre personer med lettere akutt luftveisinfeksjon tilbys vanligvis ikke test, heller ikke etter reise. De skal holde seg hjemme til en dag etter symptomfrihet.

Det kan gjøres unntak og lokale tilpasninger.

Personer uten symptomer skal IKKE testes for covid-19

Les også: «Folkens, nå er det krise. Så her er sju prinsipper for livet under og etter krisa»

Les også: Alle som kommer fra utlandet skal i karantene

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Mer fra Dagsavisen