Nyheter

Instagram-vennlige by-benker til Oslo

Jeppe Heins skulpturelle benker kan du se i London, New York og Paris. Nå dukker de i instagramvennlige utemøblene også opp i Bjørvika.

Bilde 1 av 2

Om personen ved siden av deg plutselig begynner å klatre opp på ryggstøtten på benken du sitter på for å begynne å ta bilder av seg selv så er det faktisk helt naturlig. Danske Jeppe Heins bymøbler er nemlig ment å være møteplasser der du kan legge vekk all normal etikette og slå deg løs, uansett alder.

–  Jeppe Hein er en kunstner som jobber med den skandinaviske stilen på en ny og mye mer leken måte. I likhet med flere andre kunstnere har han gått tilbake for å se på den skandinaviske funksjonalismen med nye øyne, sier Will Bradley, kunstnerisk leder i Kunsthall Oslo.

Les også: – Målet er å ta med oss litt av gamle Oslo inn i nye Oslo

Den danske kunstneren som er bosatt i Berlin er kjent for sine interaktive installasjoner som kombinerer skulptur, arkitektur og design på iøynefallende måter. De fire benkene som Oslo S Utvikling har fått kjøpe er knalloransje. En ser ut som et digert åttetall, en annen som et sikksakk-mønster. Og en tredje er sirkelrund og påstås å bli framtidens store instagram-punkt med Munchmuseet som bakgrunn.

Vibeke Ahlsand i Oslo S Utvikling som har jobbet med å skaffe benkene til Bjørvika etter anbefalinger fra en kunstkurator.

– Jeg hadde aldri hørt om disse benkene før, men da jeg hørte hvordan kunstneren tenker om utforming av offentlige rom og den inkluderende kunsten og arkitekturen ble jeg begeistret, sier Ahlsand til Dagsavisen.

Kom og ta på kunsten min

Benkene, som lages i begrenset opplag og aldri vil masseproduseres er laget i lakkert stål. Og i følge Ahlsand oppmuntrer kunsteren publikum til å berøre og leke med dem, sågar sove på dem.

– Det var ikke definert hva dette kunstverket skulle være, så jeg leide inn en kunstkurator etter referanser fra Kunsthall Oslo og han jobbet med å finne hva vi burde ha her. Vi hadde to muligheter, å få en kunstner til å lage noe unikt for oss eller kjøpe noe eksisterende. Vi ville ikke ha sånn såkalt dropdown-kunst, det måtte være noe som passet spesielt for oss.

Bjørvika.

– Det var mange spennende og kreative ideer som kom opp. Men da han viste bilder av Heins fargerike benker fra Tokyo ble jeg veldig interessert. de så så spennende ut og ingen fra helt like, sier Vibeke Ahlsand, som ikke ble mindre interessert da hun leste at kunstneren hadde sagt: Vennligst ta på kunsten min. Vennligst gå på kunsten.

– Da ble jeg forelsket! sier hun.

–  Dette er en magisk merge mellom kunst, lekenhet og noe funksjonelt som kan brukes på en plass der folk ferdes og bor.

Les også: Dette er Bjørvika før og nå

Ikke bare å kjøpe

Men, det var ikke bare å shoppe. Jeppe Hein selger nemlig ikke bare kunsten sin til hvem som helst.

– Du kan ikke bare kjøpe noe fra han og plassere det på et tilfeldig kjøpesenter eller noe. Vi måtte legge fram prospektet vårt og forklare og selv da var han nølende. Til slutt dro vi ned til han i Berlin og la fram vår plan og visjon og først da takket han ja til å levere til oss.

Bjørvika

Insta-vennlig

Tre av de fire innkjøpte benkene er allerede plassert på Eufemias plass - gårdsrommet mellom kontorbyggene til PWC og Microsoft og to av boligblokkene i Bjørvika. Det er lite som minner om skandinavisk brutal minimalisme i Heins kunst, likevel er den umiskjennelig skandinavisk.

–   Klisjeen om den skandinaviske funksjonalistiske stilen er at den er streng og ganske ufri, noe som angivelig gjenspeiler seg i de skandinaviske sosialdemokratiene, kanskje spesielt i Danmark og Sverige, ikke like mye i Norge. Jeppe Heins motivasjon er å ta disse arkitekturprinsippene videre men gjøre dem lekne, innbydende og ikke masseproduserte. Resultatet er disse skulpturelle benkene som er varme, gjestfrie og inviterer publikum inn både lek, hvile og annen bruk, sier Will Bradley.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!
For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen