Nyheter

Egyptisk kunstner fikk ikke komme til egen utstilling i Oslo - nå snur UDI

Den egyptiske kunstneren Mohamed El Masrys utstilling åpner i Oslo lørdag. Kunstneren ble først nektet visum. Men nå snur UDI.

Oslo  20141011.
Plan Norge arrangerer "Norges første offisielle barnebryllup" i Kulturkirken Jakob i Oslo lørdag. Organisasjonen ønsker å rette fokus mot barnebryllup i verden.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Klassekampen meldte torsdag at kunstneren ikke fikk lov til å komme til landet.

– Jeg er veldig sint og forstår ikke avgjørelsen. Med mine papirer forventet jeg å få et visum, uttalte El Masry til Klassekampen.

Han ble invitert av Kirkelig Kulturverksted til utstillingen «Prayers – on power and powerlessness», som skal vises i Kulturkirken Jakob i Oslo. Han skulle også på et to måneder langt kunstneropphold i Kunstkvarteret Lofoten.

Utstillingen viser forgylte, oppblåsbare stridsvogner, symboler på hvilke enorme pengesummer som brukes på krigføring.

El Masry søkte visum, men fikk i første runde nei. UDI oppga i avslaget, som Klassekampen fikk innsyn i, at det var tvil rundt hvor vidt kunstneren ville forlate Schengen-området før visumet utløp.

Steinar A. Munch Rotevatn, områdeleder for visum- og au pair-enheten i UDI, kommenterte avslaget i en epost: «Vi er satt til å vurdere søknader ut ifra alle relevante opplysninger opp mot vilkårene for å få visum. Søkeren har klaget på vedtaket, og i den forbindelse kommet med nye opplysninger som kan endre utfallet.»

Klokken 13.30 torsdag meldte Kirkelig Kulturverksted at UDI snur i saken.

«Kunstneren rekker ikke fram til pressevisningen i morgen fredag, men visningen går likevel som planlagt. Imidlertid vil El Masry være til stede på åpningen av utstillingen på lørdag», fremgår det i pressemeldingen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!