Nyheter

To måneder til politiske jordskjelv

I dag er det to måneder til innbyggerne i flere byer kan våkne opp til en helt ny politisk hverdag, viser meningsmålinger.

BEHOLDER TROLIG MAKTA: Byrådsleder Raymond Johansen beholder trolig makta, men et svekket Arbeiderparti må belage seg på å forhandle med styrkede samarbeidspartier.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) har vokst eksplosjonsartet. MDG vokser nesten like raskt. Arbeiderpartiet synker og synker, det samme gjør alle regjeringspartiene. Det politiske landskapet er i endring.

– Hvordan vil den politiske sammensetningen i landets kommuner se ut onsdag 10. september?

– 2019 er polariseringens år. Velgerne sokner til de rene og ranke nå, og det taper styringspartiene på, sier Johan Giertsen, professor i Jus ved Universitetet i Bergen og drifter av nettstedet Poll of polls.

Med dette mener han at de etablerte partiene taper terreng.

Rødgrønn hovedstad

I Oslo ligger det sannsynligvis an til å bli rødgrønt flertall i bystyret. Giertsen peker på den brede koalisjonen rundt Raymond Johansen og tror den vil bestå.

– Til tross for seier, taper Arbeiderpartiet velgere til SV og MDG, så maktbalansen i byrådet kan se litt annerledes ut enn i dag, påpeker Giertsen.

FNB gjør det godt på målingene i Oslo, men det er usikkert om de får nok oppslutning til å true den rødgrønne blokka. Giertsen understreker at FNB får flest velgere fra Høyre og Fremskrittspartiet, men at Arbeiderpartiet også mister velgere til bomsaken. Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 ble Arbeiderpartiet Oslos største parti. I de siste målingene har Høyre tatt over denne posisjonen. De store vinnerne på meningsmålingene i Oslo er MDG, Rødt, SV og FNB.

Voldsom vekst: En av fire Bergensere vil stemme på FNBs Trym Aafløy. FOTO: PRIVAT

En av fire bergensere vil stemme på FNBs Trym Aafløy. Foto: Privat

Bom fast i Bergen

– Skal jeg trekke fram en ting som er helt spesielt i år, er det situasjonen med FNB i Bergen, sier Giertsen.

– Da de fikk 6 prosent på målinger i mars, skrev avisene at det var et sjokk. Nå vil én av fire bergensere stemme på partiet. Situasjonen er unik.

Giertsen påpeker også at Arbeiderpartiet i Bergen nesten er halvert. FNB kan ligge an til å få en nøkkelposisjon i byrådskampen, tror han.

Dagens byråd i Bergen består av et samarbeid mellom Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Alle tre taper terreng til FNB.

Giertsen tror også at SVs fremgang i byen, kan føre til krav om samarbeid på venstresiden. I Bergen blir FNB regnet som en del av borgerlig blokk.

– Løpet er veldig tett i Bergen, spørsmålet er egentlig hvem som må svelge flest kameler for å få makt, sier Giertsen.

###

SVs Mona Berger ønsker et venstresidesamarbeid i Trondheim.

Trøndertrøbbel for Ap

Trondheim har tradisjonelt sett vært et maktsete for Arbeiderpartiet, men partiet opplever en betydelig nedgang på meningsmålingene også her. Rødt og SV har en markant økning på meningsmålinger i byen.

Mona Berger, førstekandidat for SV i Trondheim, har store forhåpninger om at de gode meningsmålingene vil gi et godt valgresultat for SV. Det vil i så fall føre til endringer i politikken i trønderhovedstaden, om Berger får det som hun vil.

– Trondheim styres nå av en litt retningsløs regnbuekoalisjon. Det er vanskelig å se for seg at vi kommer til å samarbeide med Venstre og KrF, som begge sitter i regjering med Frp, sier hun.

SV har to hovedsaker i årets valgkamp: Klima og fordeling.

– Vi ønsker en allianse med partiene til venstre for Ap, der også Arbeiderpartiet er med.

– Regner du også MDG som til venstre for Ap?

– De har en radikal klimapolitikk. Det viktigste for oss er politikken, sier Berger.

Bomsuksess i oljebyen

Stavanger er Høyres sterkeste by ifølge Giertsen. Ser man på meningsmålingene er det likevel ikke sikkert at Stavanger vil holde på det blå flertallet. Selv om Høyre holder seg stabilt, ligger både Frp, KrF og Venstre an til å miste flere mandater. Den største endringen er likevel hos FNB som kan gå fra fire til åtte mandater i kommunestyret. Giertsen peker på at partiet har fire års erfaring fra bystyret. Hvilken fløy FNB vil støtte framover er usikkert, mener professoren.

Ifølge meningsmålingene vil Tromsø holde på det røde flertallet etter årets kommunevalg, men sammensetningen i kommunestyret ligger likevel an til å bli annerledes.

###

Senterpartiets Marlene Berntsen Bråthen holder kortene tett til brystet. Foto: Sp 

Senterpartiet i nord

Både Arbeiderpartiet, Høyre og Rødt ligger an til å miste flere mandater, og Arbeiderpartiet ser ut til å miste flest. Bomlista (som ikke må forveksles med FNB) og Senterpartiet ligger an til å bli valgets vinnere. Senterpartiets veivalg er det store spørsmålet i Tromsø, ifølge Giertsen.

– De kan forhandle veier og spille en annen rolle enn de kan i andre norske byer. Dersom borgerlig side ønsker å få ordfører og kontroll i Tromsø bystyre, er Senterpartiet løsningen, sier Giertsen.

Senterpartiets førstekandidat i Tromsø, Marlene Berntsen Bråthen, bekrefter det Giertsen sier: Partiet kan vippe i begge retninger.

– Vi bestemmer oss ikke for om vi samarbeider til høyre eller venstre før etter valget. Vi går den veien som gir oss mest gjennomslag, sier hun.