Nyheter

Ordfører Marianne Borgen ber bydel Gamle Oslo trekke SIAN-tillatelse

Ordfører Marianne Borgen (SV) vil at bydel Gamle Oslo trekker tilbake tillatelse til at SIAN kan ha stand på Tøyen Torg.

Organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) har søkt og fått tillatelse til å holde stand på Tøyen i september.

Tillatelsen er gitt av bydel Gamle Oslo. Det har utløst protester i nabolaget.

Les også: Rasismesak mot SIAN-profiler utsatt igjen

Islamisering

Nå har også ordfører Marianne Borgen sluttet seg til protestene.

– Jeg håper at bydelen trekker tilbake denne tillatelsen, sier Marianne Borgen til Dagsavisen.

– Jeg forstår de sterke reaksjonene som har kommet. Dette handler om SIAN, en organisasjon som er tiltalt for flere tilfeller av rasisme og hatefulle ytringer, sier ordføreren.

Ordføreren mener det er stor forskjell på å ha en markering utenfor Stortinget, kontra lille Tøyen Torg.

– Tøyen Torg er et lite bydelstorg, et nærmiljø og barnevennlig torg. Tøyen er en av de mest flerkulturelle bydelene i Oslo, og det er ikke vanskelig å skjønne at en stand her vil kunne skape konflikter og ubehageligheter, sier Marianne Borgen.

###

Ordfører Marianne Borgen ber Bydel Gamle Oslo trekke tillatelsen SIAN har fått til å ha stand på Tøyen Torg. FOTO: TOM VESTRENG

Hun håper nå at SIAN selv ser problematikken i dette.

– Jeg ønsker at SIAN selv ser dette, og sier ifra at de ikke ønsker å være der, sier Borgen.

Les også: Snudde ryggen til Sian

Driver ikke sensur

– Bydelen forvalter torget. Vårt ansvar går på å sjekke om torget er ledig og søknaden er i strid med regelverket. Vi driver ikke sensur, sa bydelsdirektør Tore Olsen Pran til Dagsavisen da saken ble kjent i forrige uke.

Han vil ikke gå inn og mene noe politisk om innholdet i SIANs møte, og derfor ikke nekte dem tillatelse.

Tidligere i vår ble SIAN nektet stand på Arendalsuka, begrunnet med at de «sprer hatefulle ytringer og har en aggressiv oppførsel kan ha en ekskluderende og lammende effekt på andres deltakelse og engasjement.»

– Spørsmålet er om de går over grensen. Bydelsforvaltningen avgjør ikke grensene for ytringsfriheten, det er rettsstaten som må vurdere om det er ulovlig, sier Olsen Pran.

Olsen Pran sier politiet må gjøre en sikkerhetsvurdering, som vil avgjøre om SIAN kan få avholde standen.

Samme dag som SIAN har fått standtillatelse blir det nå mobilisert til markeringa «Klovner, såpebobler, musikk og milkshake-dag» på Tøyen torg. I arrangementet på Facebook står det ikke direkte at arrangementet er en motdemonstrasjon mot SIAN, men under slagordet «laktose mot intoleranse» har milkshake blitt et internasjonalt symbol på antirasisme.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen