Nyheter

Full julepakke med Mariah

Pakker, nisser, reinsdyr, all-amerikansk juleshow med en av verdens store stemmer – i en idrettshall i Stavanger: Mariah Careys julekonsert ble et lite julemirakel.

5

KONSERT

Mariah Carey

Sørmarka Arena


På ett tidspunkt, kanskje var det under «Silent Night», med Mariah Carey i hvit glitter-aftenkjole med lang splitt, at man nesten måtte klype seg i armen og tenke litt etter:
Jøss så flott det er å sitte her en lørdag kveld i en ishall i Stavanger og høre Mariah Carey synge julesanger!

En av populærmusikkens aller største artister, med flere nummer en-hits enn Elvis, og i motsetning til kongen skriver hun sangene selv. Hennes  «All I Want For Christmas Is You» fra1994 er blitt moderne tids mest spilte julesang. Den er på full fart oppover Spotifys globale topp 50-liste igjen, i år som i fjor og året før der igjen. Rett før julaften 2017 var den Spotifys mest strømmede julesang. Hun er blitt større enn Jesus, hadde vi nær sagt. Iallfall større enn Shane McGowan.

Sist gang hun gjorde dette julesettet sitt var i Caesars Palace. Så dette var en liten bit Las Vegas ved Hillevåg, hvor Mariah Carey hadde valgt å starte sin jule-Europaturne, med materiale fra sine to julealbum (1994 og 2010), samt gamle og nye julesvisker, og etpar poplåter. Dette er bare hennes andre ordentlige konsert i Norge, hun gjorde en fin figur også i Oslo Spektrum i 2016, men dette var noe ganske annerledes og enda mer glorete:

– Jeg har gjort juleshowet mitt i fem år og jeg gleder meg så til hver jul at nå ville jeg ta juleshowet mitt med verden rundt, sa Mariah Carey midtveis i konserten.

Da hadde vi allerede blitt overveldet av dansere, syngende barn, besøk av julenissen, kostymeskift, dansere som løfter Mariah Carey i luften, 16 sangere fra Stavanger Gospel Company, gospel-intermesso med Trey Lorentz («have you heard about the man from Galilee?), og selvfølgelig en masse flotte vokalprestasjoner fra Mariah Carey. Dette er jo show, men er det lov å synes at all glitter og stasen kommer litt i veien for sangen?

Saken fortsetter under bildet. 

Ved utgivelsen av julealbumet i 1994. Foto: Sony

Les også: Nå komme hu te Stavanger

Rundt 6.000 billetter var solgt i hallen, der alle satt på et flatt golv, og der det tross alt ikke var større enn at man kunne hørt Mariah Carey synge uten mikrofon iallfall på rad 13 der vi satt. I moderne showbiz-sammenheng er dette temmelig tett på stjernene.

Mariah Carey er en diva med glimt i øyet som gir godt show. Hun balanserer det pompøse med det intime med en varme i sceneutstrålingen. Man skal være en bra kald fisk for ikke å bli litt juleglad av de to ungene hennes som kommer på scenen i nisse- og reinsdyrdrakt. Hun spør hva de ønsker seg til jul, og de svarer i kor «iPad!». «Hm. det får vi nå se på», svarer den strenge moren.

Les også: Mariah Carey får hjelp fra Rogaland

Så er jo selvsagt det litt sangsport-aktige spørsmålet hvordan er hun i form for tiden? Mariah Carey har ingen problemer med å forsvare sin status som en av de store pop-r'n'b-vokalistene. Men det var noen ganger at julematerialet ikke helt gir henne kraft nok bak stemmen. «Joy To The World» når hun kan flyte på gospel-house-trøkket fra bandet og koret gjør at Mariah Carey løfter seg. Sangen vi kjenner som «O helga natt»  er selvsagt gjort godt over snittet for en vanlig julekonsert i Rogaland en lørdagskveld, men ikke helt der opp med Jussi Bjørling. Selv om det er tøft og presist når hun drar klimakset over i det karakteristiske hundefløyte-registeret sitt.

Les også: Full ballade med Mariah

Hun gjør lite av helårsmaterialet sitt – hun avbryter spøkefullt bandet etter etpar takter av «Heartbreaker» og sier «wrong show».
Men mot slutten gjør hun som den første av de tre «vanlige» låtene  «The Distance» fra sitt ferske «Caution»-album, låten som er stilsikkert produsert av Rogalands egen Lido.  
Og jommen gjorde hun også «We Belong Together» en av hennes beste låter fra 2000-tallet. Hvor hun synger helt fantastisk i det høye registeret. Et musikalsk og sangmessig høydepunkt på kvelden. Samt «Hero», som selvsagt sitter som støpt, uten at den kanskje føltes like episk-historisk som i Spektrum for to år siden.

Til slutt ,etter snaue 90 minutter, kommer «All I Want For Cristmas Is You» og da er scenen full av nisser, dansere i reinsdyrdrakt, Stavanger gospelkompaniet i røde kjoler, og Mariah Carey som gir maksimal julestemning. Med hvit snøkonfetti som drysset over alt folket og over dette tastaturet. I disse mørketider var det vel et tiltrengt bevis på hvor bra amerikansk jul tross alt kan være.

Les også: All I Want For Christmas Is You er blitt en av vår tids store julesanger

Mariah Careys management la fram fotorestriksjoner for profesjonelle fotografer som ikke er akseptable for norsk presse. Bildet til anmeldelsen er derfor tatt med mobiltelefon av Dagsavisens/Rogalands Avis' journalist.