Nyheter

Full fart for fjordferjene

Lange køer, fulle ferjer og publikumsrekord. Øyene i Oslofjorden har aldri vært mer populære.

Bilde 1 av 5

To år etter at Osloferjene flyttet anløpssted fra Vippetangen til Aker Brygge, er suksessen et faktum. Flere passasjerer, flere avganger og mer tilgjengelig for publikum, mener Cathrine Myhren, pressevakt i Ruter.

– Vi tror det er lettere å finne fram når båtene går fra Aker Brygge. I tillegg er det lett å komme seg til dit med kollektivtrafikk. Mange kan reise kollektivt hjemmefra til Aker Brygge.

God utvikling

Da Oslo-ferjene tok sine første turer for hundre år siden, hadde selskapet tre båter med plass til 18 passasjerer hver. I 2016 tok nesten 800.000 passasjerer en båttur i Oslofjorden.

– Vi har hatt god utvikling de siste årene. Aller flest reiser på dager med solskinn og høye temperaturer, sier Myhren.

Hun mener at en av de beste aktivitetene man kan gjøre i Oslo, er å ta en båttur ut til øyene.

– Osloferjene er et veldig godt tilbud for både de som bor i Oslo og turister.

Stappfullt

Henry Wetaas (94) og Nora Johnsrud (64) skal tilbringe tirsdagsformiddagen på Hovedøya. Wetaas tar ofte turen for å rusle rundt, men i dag har han andre planer.

– Han drar dit én gang i året for å spise fiskesuppe, forteller Johnsrud.

Begge er fornøyde med at «holdeplassen» er flyttet fra Vippetangen til Aker Brygge.

– Det er lett å komme seg ut, men man må ikke være for seint ute. Da er det stappfullt, sier Johnsrud.

Siden øyene i Oslofjorden tilhører Ruters sone 1, kommer man seg dit med en vanlig enkeltbillett. Osloferjene er et helårstilbud med flere avganger i sommerhalvåret, som tar deg til Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakkholmen.

100 år

Osloferjene har vært et kjent syn i fjorden helt siden 1917. Da startet Josef Bøe og Axel Holm firmaet «Holm og Bøe». Båtene fraktet i hovedsak fastboende på øyene og hyttefolk fram til 1981. Da ble selskapet en del av billettsystemet til Sporveiene. Det ble billigere å reise ut, og flere kunne reise på dagsturer til øyene.

I 2015 gikk aller siste ferjetur fra Vippetangen, etter 98 år med anløpssted på «Vippa» går nå turen fra Aker Brygge.

Et tjuetalls båter har fraktet folk ut til øyene i Oslofjorden. I dag er det fire hvite ferjer som gjør jobben: Oslo VIII, Oslo X, Oslo XI og Oslo XII.

Attraktive reisemål

Selv om det blir satt opp ekstra avganger på varme sommerdager, tror ikke Myhren at det er mulig å bli kvitt køene.

– Vi setter inn ekstra avganger og kapasitet på dager der det er behov, men det er et svært populært tilbud og attraktive reisemål. Man må nok regne med noe kø og smøre seg med tålmodighet.

Mer fra Dagsavisen