Nyheter

Marianne Lind og Lillebjørn Nilsen får St. Hallvard-medaljen

Oslo bys høyeste utmerkelse tildeles Marianne Lind og Lillebjørn Nilsen for deres verdifulle innsats for hovedstaden.

St. Hallvard-medaljen 2017 deles ut av ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus 12. mai – til rådgiver, og medstifter av Støttesenter mot Incest, Marianne Lind, og artist Lillebjørn Nilsen.

– Årets to mottakere har på hver sin måte hatt stor betydning for byen: Marianne Lind med sin enestående innsats for incestutsatte og Lillebjørn Nilsen med sine stemningsfulle sangtekster om Oslo. Jeg er beæret over å få hedre dem med St. Hallvard-medaljen 12. mai, sier Marianne Borgen i en pressemelding.

Tildelingen begrunnes til Marianne Linds begrunnes i hennes «modige og banebrytende innsats gjennom over 30 år for incestutsatte. Hun grunnla det første støttesenteret mot incest i Oslo (SMI) og dannet basis for at det nå er slike sentre i alle fylker». «Marianne Lind er en pionér», heter det.

– Det er en stor ære å bli tildelt Oslo bys høyeste utmerkelse, St. Hallvard-medaljen! I tillegg til å være en oppmuntring i dette viktige arbeidet, er det også et bevis på at det nytter! Det startet opp med to kvinner som ikke orket å leve med sin hemmelige historie lenger. Med et støttesenter ønsket vi at – incestutsatte - skulle komme frem, og at samfunnet skulle ta ansvaret for den hjelpen de trengte, sier Marianne Lind.

– Da Inger Gilje og jeg startet opp dette arbeidet i 1986 visste de færreste hva incest var. Dem som ble utsatt for seksuelle overgrep av nære tillitspersoner, levde i den overbevisning at de var de eneste i verden, sier hun.

Lillebjørn Nilsen tildeles medaljen for «stor musikalsk kjærlighet til Oslo».

Tildelingen begrunnes i at Lillebjørn Nilsen har skapt sanger og musikk som forteller om og skildrer livet i Oslo. Sangene er blitt allemannseie, de brukes til allsang over hele landet.

– Oslo er byen jeg vokste opp i. Byen med det store hjertet. Midt i Oslo hadde jeg alle mine mange tanter og onkler innen gåavstand fra Alexander Kiellands Plass; Grünerløkka og Sagene. En del av Oslo som fremdeles kjennes som mine gater, sier Lillebjørn Nilsen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: