Nyheter

Grønn i Oslo, svart i Lofoten

Oslo Ap er mot oljeutvinning i nord. Likevel stemte Raymond Johansen for i Aps programkomité. Nå møter han miljø-protester. – Det er ikke noe Dr. Jekyll og Mr. Hyde her, sier Johansen og avviser kritikken.

Bilde 1 av 3

Av Aslak Borgersrud og David Stenerud

Arbeiderpartiets programkomité har åpnet for konsekvensutredning av oljeutvinning sør for Lofoten.

I denne programkomiteen, som er identisk med sentralstyret i partiet, sitter Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Til daglig styrer han med bilfritt Oslo, elbil-utbygging, og karbonfangst på Klemetsrud. På kveldstid vedtar han altså støtte til oljeutbygging i nord.

Det rimer ikke helt, mener Oslo AUF.

Les også: Ap vil konsekvensutrede områdene sør for Lofoten

Skuffer ungdommen

– Oslo Ap er det grønneste i Arbeiderpartiet for tida, og han er kanskje den tydeligste stemmen for det. Jeg synes det er skuffende at Raymond Johansen ikke følger opp fylkespartiet sitt vedtak, sier Agnes Viljugrein.

Viljugrein er leder i Oslo AUF. Ungdomsorganisasjonens stemme var den eneste som mot konsekvensutredning i programkomiteen.

– Vi mener Raymond burde vært med da AUF tok dissens, sier Viljugrein.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mot eget vedtak

– Oslo Ap har vedtatt «varig petroleumsfrie områder utenfor Lofoten og Vesterålen», og vi mener Raymond Johansen handler i strid med dette når han stemmer for en konsekvensutredning, legger hun til.

Sjefen for de sosialdemokratiske ungdommene i hovedstaden mener langt på vei at vedtaket i Aps programkomité ikke er noe kompromiss.

– Det er jo dette området oljebransjen har villet ha hele veien, så dette er jo ikke noe egentlig kompromiss. Nordland 6 er jo også det viktigste gyteområdet for torsk og hyse sier hun.

Les også: Fagforbundet om oljevedtaket: - Et kvantesprang i rett retning

Dårlig for samarbeid?

Også blant voksne sosialdemokrater er det motstand mot oljeutvinning. Miljøpolitisk talsmann for bystyregruppa i Oslo Ap heter Andreas Halse.

Allerede i september skrev han et debattinnlegg i Dagsavisen Nye Meninger hvor han oppfordret partiet til å gå imot konsekvensutredning.

«Det er helt usannsynlig at noen av Arbeiderpartiets potensielle samarbeidspartnere vil godta at Lofoten og Vesterålen åpnes opp for oljeindustrien», skrev han.

Når vi snakker med ham nå, er han fortsatt skeptisk til om en fremtidig Arbeiderparti-ledet regjering vil kunne få gjennomslag for utbygging.

– Jeg har vanskelig å se for meg hvordan dette skal bli regjeringens politikk, sier Halse til Dagsavisen.

Samtidig er han fornøyd med at man nå har funnet et kompromiss i Arbeiderpartiet som er nærmere hans eget syn på oljeutvinning.

– Jeg er glad for at man i Arbeiderpartiet for første gang går bort fra tanken om at man skal bore i hele området, sier Halse.

– Men det hadde vært best om Ap støttet dissensen fra AUF, legger han til.

– Er du skuffet?

– Ja. Jeg blir alltid skuffa når jeg ikke får det som jeg vil, sier Halse.

Les også: LO-Gerd: - Det Støre nå har gjort er rein og skjær statsmannskunst

Avgjøres på landsmøtet

Om Arbeiderpartiet til sjuende og sist skal gå inn for konsekvensutredning eller ikke, skal uansett avgjøres på landsmøtet i april. Fram til da vil nok bølgene gå høyt i partiet. I hvert fall om vi skal tro Agnes Viljugrein i Oslo AUF.

– Gir dere opp nå?

– Nei, ikke det hele tatt! Det er jo ikke bare AUF som ønsker vern, og ti av fylkeslagene ønsker oljefritt. Vi kommer til å fortsette å jobbe med alle dem som er med oss for å sikre et vern av Lofoten og Vesterålen.

Johansen: – Stolt

Byrådsleder Raymond Johansen svarer slik på spørsmålet om hvorfor han har vært med å gå inn for å konsekvensutrede et område utenfor Lofoten:

– Jeg har stemt for at vi skal etablere Lofotodden nasjonalpark og jeg har stemt for et petroleumsfritt område 50 kilometer ut fra kysten. Og så har jeg, helt riktig, også stemt for at det åpnes for konsekvensutredning sør for Lofoten i Nordland 6, som er det området som ligger lengst fra Lofoten, og nærmest de områdene som allerede utredes. Men, og dette er viktig, en eventuell oppstart av olje- og gassvirksomhet her skal behandles igjen av et nytt landsstyre, og det vil skje tidligst i 2019. Jeg har stemt for et kompromiss, og er fornøyd med det.

– Til daglig er du sjef for Aps miljøfyrtårn Oslo. På kveldstid vedtar du oljeutbygging i nord. Er det et paradoks?

– For det første var dette vedtaket gjort på dagtid, så det poenget er ikke godt. Det er ikke noe Dr. Jekyll og Mr. Hyde her. Jeg har vært med på å pushe frem petroleumsfrie områder i Vesterålen og Lofoten, og er veldig stolt av det.

– Oslo AUFs leder Agnes Viljugrein sier følgende: «Jeg synes det er skuffende at Raymond Johansen ikke følger opp fylkespartiet sitt vedtak.» Altså om Oslo Aps vedtak om nei til utvinning. Har du noen reaksjon på det?

– Det er jeg uenig med Agnes i. Jeg mener at dette vedtaket er veldig i tråd med fylkesvedtaket i Oslo der vi krever varige petroleumsfrie områder i Lofoten og Vesterålen, sier Raymond Johansen.

Kommentar: Støre freder Lofoten (Arne Strand)

Mer fra Dagsavisen