Nyheter

Ordføreren med piggene ute

Ordfører Marianne Borgen (SV) er en ivrig syklist på sommertid. Men om vinteren har sykkelen fått stå i ro i garasjen. Inntil nå. For med nye piggdekk på tohjulingen, lover hun nå å bli vintersyklist.

Bilde 1 av 5

–   Jeg har aldri syklet om vinteren før. Så dette blir kjempespennende  - og litt skummelt. Jeg er også litt redd for å ikke se godt nok i den mørke vintertiden, sier ordfører Marianne Borgen til Dagsavisen.

I dag hadde Oslo kommune sin sykkelaksjon «Sykkel i Oslo», på Rådhusplassen hvor målet er å få flere til å sykle om vinteren.

Kuldegradene beit godt på Rådhusplassen, men det hindret ikke mange syklister i å ta turen innom for sykkelråd, piggdekk og kaffe.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Frykt for å fryse

Godt kledd, med egen sykkel, forsvarlig utstyrt med lys foran og bak, ringeklokke og hjelm, tok Marianne Borgen sykkelturen fra Rådhusgarasjen til Rådhusplassen, for å få byttet om til piggdekk.

Men ullvotter på hendene er ikke tingen når man skal sykle om vinteren.

–  Min største skrekk er å fryse, sier ordføreren.

Les også: På med piggene!

–  Jeg var med på en aksjon i Markveien tidligere i uken, og da ble jeg så kald på hendene bare av å sykle ned til Rådhuset, at det tok nesten en halv dag å få igjen varmen, smiler Borgen.

–  Det er viktig å kle godt på seg fra topp til tå.  Gjerne med overtrekksklær utenpå kontorklærne. Fryser man, slutter man å sykle, sier Katarina Zwilgmeyer til ordføreren.

–  Bruke gjerne hodelykt om du mener at du ikke ser godt nok i vintermørket. Og en refleksvekst gjør at du blir synligere for andre, sier hun.

Katarina Zwilgmeyer var vintersyklist for 25 år siden, men etter et ublidt møte med en bil bestemte hun seg for aldri mer å sykle om vinteren.

– Men så stengte de Smestadtunnelen på grunn av rehabilitering, og da bestemte jeg meg for å gi det en sjanse til, sier hun.

Nå sykler hun året rundt.

– Jeg kjører ikke bil  mer, legger hun til med et smil.

Sugekopper

Med piggdekk på sykkelen blir det en helt ny opplevelse av å sykle.

–  På dager med underkjølt regn, blank is, hvor folk holdt seg fast i busker og trær for å ikke ramle, syklet jeg snorrett med spikerfeste. Det var som å sykle med sugekopper. Du kommer til å bli målløs av hvordan det er å sykle med piggdekk. Det er skikkelig morsomt, sier hun.

–  Men er det skikkelig sleaføre, hvor snøen laver ned er det ikke lett. Men trøsten er at da er det ikke lett for noen å komme seg fram, sier hun.

Borgen bor på Østensjø, men kan ikke love at hun vil sykle til og fra jobb.

– Jeg er ikke overbevisst over at jeg kommer til å sykle hver dag. Men jeg er overbevisst over at jeg skal prøve. Jeg kommer til å bruke sykkelen til og fra møter i sentrum så ofte jeg kan, sier hun, og følger med på når sykkelen hennes blir utstyrt med mye piggdekk.

Med ekstra mange pigger.

Mer fra Dagsavisen