Nyheter

Lan Marie Nguyen Berg: – Tar sikkerheten på alvor

I Dagsavisen 8. oktober kritiserte Oslo Brannkorpsforening byrådet for ikke å ta brannsikkerheten i Oslo på alvor, og brannsjef Jon Myroldhaug mente at neste års oslobudsjett viser at de ikke har tatt hensyn til faglige vurderinger.

Nå svarer byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) på kritikken.

– Jeg kan garantere at vi er veldig opptatt av at Oslo skal ha en god beredskap, sier Lan Marie Nguyen Berg til Dagsavisen.

Les også: Brannvesenet har måttet ringe Viking for å få hjelp til å taue havarerte brannbiler

Ligger til grunn

– Brannsjef i Oslo, Jon Myroldhaug, sa i Dagsavisen i forrige uke at han var skuffet over budsjettet, og at hans faglige råd ikke var tatt i betraktning. Tar du hensyn til faglige vurderinger?

– Ja absolutt. Det ligger alltid til grunn i det vi foretar oss. Oslo er en av de raskest voksende byene, og nye behov oppstår på hva en kommune skal levere. Men vi klarer ikke å møte alle behov like raskt. Derfor må vi gjøre prioriteringer, sier byråden.

– Sikkerheten er noe vi tar på største alvor. Og jeg har høy tillit til de faglige rådene som kommer, sier hun.

– Både risiko- og sårbarhetsanalysen (ROS) og beredskapsanalysen gir klart uttrykk for at Oslo trenger 15 røykdykkere til for å ha en forsvarlig beredskap. Hva er ditt syn på det?

– Jeg kjenner anbefalingene. Både fra ROS-analysen og beredskapsanalysen. Det er sånn at Oslo vokser raskt, og vi kan ikke møte alle behovene på en gang. Det kommer heldigvis nye muligheter til å styrke beredskapen i Oslo. Vi er opptatt av å dekke de behovene Oslo har, sier byråden.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

På tur

Byråden er denne uka på reise til Brussel og München med miljø- og samferdselskomiteen i bystyret, for blant annet å se på forskjellige transportløsninger. Forhåpentlig slipper hun å se belgiske og tyske brannbiler få tauehjelp.

– Brannbiler må stadig ha tauehjelp fra Viking. Er det verdig en hovedstad som Oslo?

– Det er uheldig at brannbiler må taues. Oslo brann- og redningsetat (OBRE) ferdigstilte en beredskapsanalyse i 2015 som avdekket et behov for utskifting av brannbiler. Vi legger denne til grunn for investering og utskiftingstakten av nye brannbiler og utstyr. Det kom en helt ny røyk- og kjemikaliedykkerbil til Hovedbrannstasjonen i begynnelsen av oktober, så vi er i gang, sier Lan Marie Nguyen Berg.

Får hjelp

– Oslo må ved større hendelser ha hjelp fra nabobrannvesen. Er det en holdbar situasjon?

– Det er ikke en uvanlig praksis å ha bistandsavtaler med nabokommuner. Oslo er en stor kommune, med andre kommuner tett inntil. Det er viktig å ha et tett samarbeid, slik at man kan rykke ut på kortere tid, og kunne hjelpe hverandre. Oslo har en god beredskap i dag. Men man kan aldri sikre seg fullstendig for alle hendelser som kan komme til å skje.

– Vil det komme ekstra midler til investeringer, som brannsjefen etterlyser?

– Når det vil komme kan jeg ikke si noe om nå. Men jeg kan garantere at det sittende byråd er veldig opptatt av beredskapen i Oslo, og jobber systematisk på ulike områder når det gjelder brann og redning, sier hun.

– Har dere hatt noen møter med fagforeningen eller brannsjefen etter at budsjettet ble lagt fram?

– Byrådsleder hadde på vegne av byrådet et møte med Brannkorpsforeningen sist fredag, og ordføreren skal ha et møte med Oslo Brannkorpsforening og brannsjefen denne uka. Jeg opplever at vi snakker sammen, og selv er jeg også positiv til å møtes. Både jeg og mine etater har jevnlig kontakt med fagforeningen, avslutter byråden.

Mer fra Dagsavisen