Nyheter

Brannbil-krise

Flere ganger i år har Oslo brann- og redningsetat (OBRE) vært nødt til å ringe Viking Redningstjeneste for å få hjelp til å taue havarerte brannbiler.

Bilde 1 av 2

Nå raser brannkonstablenes tillitsvalgte over neste års budsjett, og byrådet som de mener ikke tar sikkerheten i Oslo på alvor.

Med det forrige byrådet øynet de et håp, om økte bevilgninger, og de fikk signaler og lovnader om økte bevilgninger, og penger til flere brannkonstabler og midler til å investere utgått utstyr i nytt.

En av brannbilene, som nylig ble byttet ut, har flere ganger i år fått hjelp til taue brannbiler av Viking. Etaten har også stadig utrykningsbiler på reparasjon, og under brannen på Abildsø for et par uker siden, havarerte en annen brannbil.

– Vi er nødt til å ha utstyr som virker. Investeringsbudsjettet vårt er høyere enn tidligere, men vi fikk likevel ikke det nivået for 2017 som vi hadde håpet på, sier brannsjef Jon Myroldhaug til Dagsavisen.

Brannbiler er hele tida i drift, og slites raskt. Brann- og redningsetaten anbefaler å bytte ut røykdykkerbilene hvert sjette år, brannbilene hvert åttende år, og stigebiler hvert tiende år. Et redusert investeringsbudsjett innebærer at bilene må være i drift lenger enn dette, noe som gir økt sårbarhet.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Sendte brev

Både i ROS-analysen og i beredskapsanalysen sa ledelsen i OBRE klart ifra hva de trengte i årene framover.

– Den viktigste konklusjonen fra disse analysene er at røykdykkerberedskapen i Oslo må styrkes. Vi har derfor spilt inn behov for å ansette 15 ekstra røykdykkere i 2017, sier Myroldhaug.

Da budsjettet ble lagt fram, ble det klart at det ikke var satt av ekstra midler til å styrke røykdykkerberedskapen.

– Jeg hadde håpet at byrådet hadde tatt min faglige anbefaling til følge, sier brannsjefen.

Oslo Brannkorpsforening har sendt et krast brev til ordfører Marianne Borgen (SV) og byrådsleder Raymond Johansn (Ap), hvor de ber om svar på hvorfor byrådet ikke tar brannsjefens anbefalinger på alvor.

«At et nytt bystyre i posisjon med tunge røtter i Fagbevegelsen og i LO ikke tar branntjenesten mer på alvor er meget skuffende. Å øke styrken slik at vi kan følge gjeldende lover og avtaleverk og våre HMS regler var et minimum i analysene. Oslo er også den byen som vokser mest i Europa og vi har ikke helt hengt med, og vil ikke klare det heller med forslag til budsjett» skriver de i brevet.

I går fikk de svar, og er bedt om å komme på et møte med byrådsleder Raymond Johansen 14. oktober.

Les også: Rykker stadig ut

Støtter brannsjefen

Hovedvernbud i Oslo brann- og redningsetat, Ole Andre Olsvik er helt på linje med sin sjef Jon Myroldhaug.

– Vi har jobbet sammen med beredskapsanalysen, hvor alle i etaten har kunnet komme med innspill. Den er satt sammen ut ifra den beredskapen vi mener Oslo trenger, sier Olsvik til Dagsavisen.

– Vi er tapere i dette budsjettet. Det som er merkelig er at i forrige periode var det opposisjonen som sørget for at det ble satt søkelys på beredskapen i Oslo. Nå sitter de selv ved makta, og da virker det som om alt er glemt, sier han.

Oslo vokser år for år, men Olsvik mener at brannvesenet ikke holder følge.

– Vi må ligge i forkant. Vi er på jobb døgnet rundt for Oslos befolkning. Vi rykker ut på alt, fra å hente katter ned fra trær, til store ulykker og branner. Vi vet aldri når noe skjer. Det kan også komme flere hendelser samtidig. Noe vi ikke vet når vil skje. Derfor er det viktig at vi får de 15 ekstra røydykkerstillingene, som både ROS-analysen og beredskapsanalysen beskriver, sier han.

Nedprioritert

Det forrige byrådet, med byråd for miljø og samferdsel, i spissen, så, etter flere oppslag i Dagsavisen, og press fra opposisjonen, brannvesenets behov for økte bevilgninger.

Hun synes det er trist å se at dette nedprioriteres i neste års budsjett.

– Ingen grunn til å betvile at denne etaten er blitt nedprioritert. I et budsjett der nesten alle er vinnere, er brannvesenet en taper, sier Guri Melby til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen