Nyheter

Skal hjelpes ut av rusavhengighet

En ny app skal hjelpe cannabisbrukere ut av avhengighet. For rusavhengige «Fredrik» kan det være løsningen på mange års rusmisbruk.

Bilde 1 av 2

– Det føles utrolig mye bedre å trykke på knappen som viser at jeg har avstått fra rus enn den jeg trykker på når jeg har ruset meg, forteller «Fredrik».

I årevis har «Fredrik» brukt cannabis hver eneste dag. Av hensyn til arbeidssituasjonen sin vil han være anonym.

Les også: Blir det pot-pol?

Rusavhengighet

Han forteller at hverdagen som cannabisavhengig kan være både stressende og altoppslukende.

– Når du blir invitert til noe sosialt er det første du tenker på er om du kan røyke der, og ofte sier du nei hvis det ikke er mulig. Du blir rastløs etter å komme deg hjem fra jobb for å fyre opp en joint, forteller han.Til slutt søkte «Fredrik» hjelp, og han fikk etter hvert plass på hasjavvenningsprogrammet til Uteseksjonen i Oslo kommune for å komme seg ut av avhengigheten.

– Da klarte jeg å holde meg rusfri i et halvt år. Men da sommeren kom og vi dro på festivaler gikk jeg på en smell og begynte å røyke igjen, forteller han. Men nå har han fått et nytt verktøy til å takle rusavhengigheten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny slutte-app

Denne uka lanseres appen HAP, som ved hjelp av informasjon, tips og råd skal hjelpe de som opplever å ha fått et problem med cannabis til å stumpe røyken.

– Inspirasjonen har vi hentet fra røykeslutteappen «Slutta», som har vært en kjempesuksess, forteller seksjonsleder i Rustelefonen Sturla Naas Johansen. Det var RUStelefonen som sammen med Uteseksjonen tok initiativet til å få utviklet appen.

Selv om andelen folk som søker hjelp knyttet til cannabis er noe varierende fra år til år, forteller han at de på RUStelefonen har et jevnt trykk fra folk med cannabisrelaterte problemer. Også i hasjavvenningsprogrammet til Uteseksjonen i Oslo (Velferdsetaten) har de merket en økende antall unge som søker hjelp for å slutte med cannabis, forteller fagkonsulent i Uteseksjonen Malin Rørendal. De håper den nye appen kan bli et godt virkemiddel for ungdom og andre som ønsker hjelp til å redusere eller slutte med cannabisbruken. «Fredrik» har allerede benyttet seg av appen i flere dager. Han mener det er et godt verktøy for å bekjempe cannabisavhengighet.

– Man kan lese om hva slags fysiske effekter cannabis har på hjernen. Og man får for eksempel vite hvor mange penger du har spart. Du får informasjon i hvor i sluttstadiet du er, og hvordan cannabis som er igjen i kroppen påvirker deg. Så når du har humørsvingninger er det greit å vite at det er stoffet, ikke deg, det er noe galt med, sier han.

Med «Fredrik» går det bedre nå, og han har vært rusfri siden han begynte med «HAP»

– Men appen er kun et hjelpemiddel. Du må være klar til å ta tak i deg selv også, sier han.

Les også: Cannabis-debatt