Nyheter

Rekdal vil ha naturgress

Men VIF flytter fra natur- til kunstgress neste høst.

Se video over

Hadde det vært opp til Kjetil Rekdal og Ole Gunnar Solskjær, hadde hele tippeligaen vært spilt på naturgress.

Spillerutvikling

Kunstgress er fremragende for teknisk utvikling, men det blir en annen type fotball som spilles på naturgress. Og den internasjonale fotballen spilles fortsatt på gress som gror.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Økonomi

Men i Norge er det klimaet som gjør diskusjonen kort.
– Dette er det rene økonomiske årsaker til. Vi kunne ikke bygget en ny stadion som sjelden brukes. Men jeg mener klubbene bør få økonomisk støtte til å holde i gang drift av gressbaner, sier Kjetil Rekdal til Dagsavisen.

Les også: Derfor gikk ikke Vålerengas Sander Berge til Everton

Ikke avgjørende

Etter en av årets beste kamper på Lerkendal i år, Rosenborg - Molde , sa Ole Gunnar Solskjær til undertegnede:
– Denne kampen hadde ikke hatt det trøkket og blitt slik i duellspillet hvis den hadde vært spilt på kunstgress.
Det er mange med ham enig i.

Treningene viktigst

Men alle sammen er enige om at det er ikke bare underlaget som gjør at norske klubber er slått ut av Europa og at landslagene sliter.
– Det viktigste er fortsatt det som skjer på treningsfeltet, uavhengig av underlag, sier Tom Nordlie, som trener sine Skeid-spillere på kunstgress hver dag. Men det er i 2. divisjon.
Bedre kompetanse blant trenerne for yngre lag og spillerutvikling er andre sentrale temaer. Hvordan få fram robuste midtstoppere og backer? Alle kan ikke bli som Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.

Bortskjemte spillere

Klubbtrenere nedover i aldersklassene som har kontaktet Dagsavisen, peker også på et pussig fenomen: 13-14-åringer vil ikke trene på naturgress fordi det er for ujevnt. De er bortskjemt med plane kunstgressbaner.
For utvikling av teknikk og i bruksverdi er kunstgress perfekt.

Bedre fysikk

Om Vålerenga vil fortsette å trene på naturgress når de spiller på et annet underlag, må klubbens nye ledelse ta stilling til.
1. august neste år skal VIF stadion stå klar.
– Vi vil uansett beholde «Bingen» (VIFs treningsfelt på gress), sier Kjetil Rekdal, som i hvert fall krever at Ullevaal stadion beholdes som den er.

Islandsk kunstgress

De store nasjonene sier nei til treningskamper hvis kampene spilles på kunstgress.
Islan d hadde ikke fått sin eksplosjon uten kunstgressbaner. Men dagens landslagsspillere har sine trenings- og kamphverrtdager på naturgress. Slik også flertallet av de norske har.

Nyeste fra Dagsavisen.no: