Nyheter

Blå får utsatt frist

Får skjenke fram til 30. september

Av Ida Madsen Hestman og Tom Vestreng

Tidligere i dag ble det kjent at Blå risikerer å ikke få fornyet sin skjenkebevilling. Ifølge Aftenposten er grunnlaget for Næringsetatens vedtak, en omfattende politirapport som beskriver store ordensproblemer ved utestedet.

Men i ettermiddag kom beskjeden om at får midlertidig skjenkebevilling fram til 30.september.

– Bakgrunnen for den midlertidige bevillingen er at Næringsetaten har har en stor saksmendgde med å gjennomgå alle de bevillingene som skal fornyes, rundt 1.500, sier byrådssekretær for byrådet næring- og eierskap, Bettina Thorvik (Ap) til Dagsavisen.

– Vi ønsker å behandle hver av disse stedene på en skikkelig måte, derfor gir vi 80 av disse stedene enten midlertidig bevilling eller en utvidet bevilling, sier Thorvik.

Hun sier videre at byrådet er opptatt av å ha en mangfoldig klubbscene i Oslo.

– Kommunen ser behov for å samarbeide med politiet og klubbene, for å gi forusigbarhet. Både for publikum og klubbene. Dette er et arbeid vi er i gang med, sier Thorvik.

Uten skjenkebevilgning kan ikke klubben fortsette driften.

Næringsetaten: «Media har feilinformert»

Det er ikke første gang Blå har risikert å miste skjenkebevillingen. I 2011 måtte utestedet flytte hele sin virksomhet til Sukkerbiten, da de stod uten bevilling en periode i juli.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Blir sett på som useriøs

Under tittelen «Verdiskaper eller motspiller» på Ballade i juni i år, uttrykte tidligere bookingsjef på Blå, Einar Idsøe Eidsvåg, frustrasjon over at politi og Næringsetaten ikke ser ut til å ha dialog seg imellom. «Utesteder kjenner seg presset og ofrene er klubber med hip-hop, house og dansemusikk som innhold. […] Hvorfor kan ikke utelivet bli sett på som en seriøs kultur og næringsaktør?» skrev Eidsvåg.

«Jeg vet om flere utesteder som driver profesjonelt, som har trodd på politiet når de sier de vil samarbeide, og hatt lav terskel for å tilkalle dem, men med det har fått krav om tiltak og trusler om stenging når de har gjort jobben sin – tatt en overstadig beruset, eller forhindret bråk. Det virker som politiet tenker at det er utestedet det er noe galt med, ikke gjesten», stod det videre i kronikken.

Redde for prikker

Eidsvåg er ikke den eneste som har engasjert seg i saken om dårlig dialog med politi og Næringsetaten. I en Facebook-kommentar relatert til en sak på Ballade.no om byenes behov for en nattborgermester, har bookingagenten Miranda Moen skrevet:

«Nå føles det mest som utelivet i Oslo forsøker samarbeide, men næringsetaten + andre myndigheter overkjører helt og det ikke er dialog».

Til Ballade har Moen uttalt at politi som er ute i felten har liten forståelse for hva klubbkultur handler om, og tror det bare er bråk: «Utestedene er redde for å få såkalte prikker fra Næringsetaten, som igjen kan føre til inndratt skjenkebevilling eller stenging.»

Nyeste fra Dagsavisen.no: