Nyheter

Her får du mest for pengene

– Ikke by deg helseløs i Oslo sentrum før du har sjekket hva du får for pengene i Groruddalen. Det er budskapet til unge boligkjøpere fra Forbrukerrådets Thomas Bartholdsen.

Bilde 1 av 12

– Et kvarter unna Stortinget T-banestasjon kan du få kjøpt familieleiligheter til to-tre millioner kroner, poengterer fagdirektøren.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Oslo er nå 62.100 kroner, viser statistikken. Dyreste bydel er Frogner med i gjennomsnitt 75.200 kroner for hver kvadratmeter leilighet. Billigst er Søndre Nordstrand med en snittpris på 37.500 kroner.

– Full av perler

Nesten like lave kvadratmeterpriser har bydelene Stovner, Grorud og Alna i Groruddalen, som Bartholdsen ikke kan få fullrost.

– De faktiske kvalitetene ved Groruddalen er minst synlige fra trafikkårene Østre Aker vei og 6-en, påpeker Bartholdsen.

– Groruddalen er full av perler, godt planlagte boligområder med lite biltrafikk, flotte villaområder, lekeplasser, parker, opprustede skoler og idrettsanlegg. Dessuten er kollektivtilbudet bra. Boligene som er bygd på 1960- og 1970-tallet, har jevnt over veldig god standard rent teknisk, og omfatter ofte balkong, heis, garasje og fjernvarme, fortsetter han.

Alt dette bærer ikke boligprisene preg av, viser månedsoversikten for mai, basert på tall fra Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter på Stovner er nå 38.900 kroner. I Grorud bydel er prisen 44.100 kroner, i Alna 45.300 kroner.

I den siste bydelen som regnes til Groruddalen, Bjerke, er prisen 51.200 kroner per kvadratmeter for leiligheter.

Mye for lite

De markante prisforskjellene mellom bydelene framstår nærmest som litt surrealistiske ved lesing av boligannonsene på Finn.no. Et rekkehus inkludert hage og garasje med en prisantydning på 3,1 millioner? En leilighet med fire soverom, balkong og altan for 3,5 millioner? Jo, visst, de finnes hvis du sjekker bydelene i øst.

Romslige leiligheter med en prisantydning som tilsier at kjøper slipper unna med mindre enn 30.000 kroner per kvadratmeter, er også til salgs, både på Stovner, Haugenstua og Lindeberg.

– 5.000 kr/m2

De siste årene har det vært en kraftig vekst i boligprisene i Oslo. Denne prisveksten har skjedd i alle de 15 bydelene. Dette har mange av dem som var dristige nok til å kjøpe i upopulære deler av byen for 20-25 år siden, tjent mye på.

– Rundt 1993 var snittprisen per kvadratmeter på Torshov og Grünerløkka ned mot 5.000 kroner. I dag er den på vei mot 70.000 kroner, opplyser Bartholdsen.

– På den tiden var Grünerløkka full av gamle damer i dårlige kåper. Nå har området gjennomgått en total tranformasjon.

– Tror du på en lignende prisutvikling også i Groruddalen?

– Vi ønsker ikke spå om prisutviklingen, men blir bekymret når prisene raskt presses opp til ekstreme nivåer. Det øker faren for senere prisfall, som nå i Stavanger, svarer Bartholdsen.

– Men de som først så kvalitetene ved Grünerløkka og Torshov, var ungdom fra vestkanten i Oslo, som ikke hadde råd til å kjøpe på Majorstua og Frogner. Derfor så de seg om etter bolig andre steder i byen. Jeg synes de som er unge nå bør gjøre som foreldregenerasjonen, fjerne skylapper og dra på ekspedisjon til andre steder av byen enn de som ligger innenfor Ring 2.

Voldsom prisvekst

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i hele Norge var 37.400 kroner i mai, altså tilnærmet det samme som for Søndre Nordstrand.

Vel så interessant er den nasjonale prisveksten. De siste 12 månedene har den vært på 7,3 prosent, mot hele 12,8 prosent i Oslo. Sånn sett er vel det aller lureste for unge boligkjøpere å se etter bolig andre steder enn i Oslo.

Men få tenker slik. I stedet tyder alle prognoser på en videre vekst i befolkningen i mange år framover. Det kan komme til gagne Groruddalen med tanke på oppfatningen av «hvor langt ute på landet» den er plassert.

– Oslo vil vokse kraftig i det 100-året vi er inne i. Den tette byen vil bre seg utover. Hva som oppfattes som sentralt i byen har allerede forandret seg veldig, påpeker Bartholdsen.

Mer fra Dagsavisen