Nyheter

Flytter grenser på slakk line

Blant Cirkus Arnardos mange artister, er det en 30-åring fra Ås som imponerer mest. På slakk line tar han pusten fra de fleste.

Bilde 1 av 4

Dagsavisen var med da han tok en treningsøkt foran onsdagens forestilling i Asker.

Mange år med trening, har gjort Chris Pettersen til en lineartist i verdensklasse. På en slakk eller stram line, beveger han seg rundt med en vanvittig kroppsbeherskelse, og opphever det som måtte være av fysiske lover.

Pusher grenser

– Det hender det går galt under forestilling, og at jeg ramler ned. Da må jeg improvisere, og få det til å se ut som om det er en del av forestillingen, ler han.

Det ser «lett» ut når Chris leker seg på linen.

– Det hender det blir noen smeller om jeg lander litt feil, så derfor har jeg på meg to par bukser under forestillingen, så det ikke skal gjøre så vondt om jeg bommer litt, sier han.

– Slakk line blir omtrent som en trampoline. Bare det at det kun er fem centimeter bred, sier han, og viser hvor «enkelt» det er å gå på hendene på linen.

Som sirkusartist er oppgaven å få publikum til å bli fra seg av begeistring og beundring.

– Tilbakemeldingene jeg har fått fra publikum er veldig gode. Og vi gir 100 prosent enten det er fullsatt med 1.000 publikummere, eller bare et fåtall til stede, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Nye stunts

– Jeg prøver hele tida å pushe grenser. Finne på nye stunts, sier han til Dagsavisen, når han er nede på bakken igjen.

I mange år har 30-åringen livnært seg som artist. Så sent som i fjor høst kom han til semifinalen i Norske Talenter, han har vært med Cirque de Soleil på 85 forestillinger i New York, og han var med på avslutningsseremonien under OL i London i 2012.

Når er han en av hovedattraksjonene hos Cirkus Arnardo, hvor han i tillegg til sitt eget nummer, opptrer sammen med kjæresten, sveitsiske Mara Zimmerli, som er akrobat og sjonglør.

Sjonglering

– Vi driver med moderne sjonglering. I stedet for å kaste objektene opp i luften, manipulerer vi dem. Vi skaper hypnotiserende mønstre som konstant skifter form og fasong, sier han.

Som niåring ba Chris Pettersen sirkusdirektør Arild Arnardo, som selv har vært linedanser, om å få lov til å opptre på slak line, da Cirkus Arnardo gjestet Ås, rett ved hjemstedet Langhus.

Det niåringen gjorde i manesjen imponerte sirkusdirektøren, som i etterkant fortalte at han hadde lyst til å ha med seg guttungen videre på turné.

Noe som av naturlige årsaker ikke lot seg gjøre da.

Men nå 21 år senere, er igjen tilbake hos Cirkus Arnardo.

– Opptreden jeg gjorde i 1995, var vel en slags audition for årets forestilling, ler Chris.

Sirkusdirektør Are Arnardo husker godt niåringen, og han har video og bilder av den målrettede guttungen som ville bli lineartist.

– Det er spesielt å ha med en norsk artist. Det er ikke så ofte det skjer, sier tredje generasjons sirkusdirektør Are Arnardo til Dagsavisen.

Les også: Gratittikunstnere inntar Østensjøbanen

Deler kona i ni

– Chris har et spesielt talent, og vi er glade for å ha ham med i år, sier direktøren, som i sitt eget illusjonsnummer, blant annet deler opp kona i ni deler.

– Jeg setter henne sammen igjen, ler han.

Det var da Chris var på sin første sirkusforestilling som seksåring, yrkeskarrieren ble staket ut.

– Jeg husker ikke hvilket sirkus det var, men jeg satt på bakerste rad, og jeg må ha sett dårlig. For det virket på meg som at linedanseren svevde i løse lufta. Og det ville jeg også gjøre. Men pappa sa at det ikke var mulig, men han kunne spenne opp en line mellom husveggen og gjerdet. Det var starten, sier lineartisten og balansekunstneren med et smil.

Da han var 15 år gikk han på Fjordane Folkehøyskole, den eneste i landet med egen sirkuslinje.

– Så ble det videregående i Sverige, og sirkushøyskole i Brussel, sier 30-åringen som fortsatt bor i den belgiske hovedstaden.

– Men nå er jeg glad for å være i Norge. Jeg tar daglig den T-banelinjen i Brussel som ble terrorrammet. Så takk til deg Are, for at du engasjerte meg, sier han stille.

68 år

Cirkus Arnardo er en institusjon i Norge, og i år er de på veien for 68. gang. I år som eneste sirkus.

– I løpet av 180 dager skal vi besøke 125 steder i det sørlige Norge, sier sirkusdirektør Are Arnardo, som er vokst opp i sirkusteltet. Bestefar var den legendariske og ikoniske sirkusdirektøren, balansekunstneren og tryllekunstneren Arne Arnardo.

– I løpet av denne perioden tilbakelegger vi 7.500 kilometer, sier Are Arnardo.

Etter forestillingen tirsdag kveld, pakket de sammen, og dro til Asker. De har 70 kjøretøy, og støtfanger mot støtfanger måler de hele 555 meter.

Les også: Her på Tøyen skal biblioteket være et trygt og kult sted

15 nasjoner

– Vi er 83 artister og sirkusarbeidere fra 15 nasjoner. Mange av arbeiderne har vært med i over 20 år, mens artistene blir byttet ut hvert år, sier Are Arnardo.

Logistikken er viktig når de kommer til en ny plass.

– Vi har en som drar i forveien, og forbereder plassen for oss. I år har vi også et helt nytt telt, noe som gir publikum en mye bedre nærhet til manesjen, sier han.

I dag bruker de rundt tre timer å sette opp teltet.

– Bestefar har rekorden når det gjelder å rive teltet. Hvis de greide å nå ferjene, lovet han gutta et måltid på restaurant. Det tok dem 36 minutter å få det ned. Det er en rekord som skal godt gjøres å slå, smiler sirkusdirektøren.

Som i dag åpner manesjen for totalt 16 forestillinger ved Munchmuseet på Tøyen.

Les også: Fikk prøve seg som sirkusartister

Mer fra Dagsavisen