Aya, Summaya og Camilla (13) fra Jordal skole åpnet sine første bøker på det nye biblioteket på Tøyen, som kun er for folk på deres alder. De forteller at de kommer til å besøke biblioteket ofte. ALLE FOTO: FREDRIK BJERKNES

Her på Tøyen skal biblioteket være et trygt og kult sted

På den nye Deichman-filialen på Tøyen, er du kun velkommen hvis du er mellom ti og 15 år.

Se flere bilder fra biblioteket over!

– Hva er vel et bibliotek i 2016? Hva skjer med bøkene, spurte Deichman-sjef Kristin Danielsen idet hun i går åpnet landets første bibliotek i sitt slag: En filial utelukkende for ungdommer mellom ti og 15 år.

– Oppdraget er utvidet, kunnskapen ligger ikke reservert mellom to permer lenger. Den er overalt. Men oppdraget til bibliotekene er det samme. Vi skal spre kunnskap og stimulere til kritisk refleksjon, sier hun.

Les også: Hit vil de utvide Tøyenløftet

Biblo Tøyen

Da det ble vedtatt at Munch-museet skulle legges til Bjørvika, gikk byrådet med på å gi Tøyen et områdeløft. Filialen er en del av dette, og av bibliotekplanen for Oslo kommune i perioden 2014–2018. Grunnen til at Biblo Tøyen, som den kalles, holdes åpen kun for unge ungdommer, er at disse ifølge Deichman-sjefen er en glemt gruppe.

– Det kryr av barnehage- og skolebesøk på bibliotekene. Men etter fylte ti år kommer man i en ny fase av livet, man begynner på reisen mot å finne ut hvem man skal være. I denne perioden er det viktig å ha et trygt sted å være og lære, sier Danielsen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Vi skaper lykke

Arkitekten bak satsingen, nederlenderen Aat Vos, forteller at planen om å skape et trygt sted utenfor hjemmet, var viktig i planleggingen.

– Vi har tre steder i livene våre. Det første stedet er hjemmet, det andre er skole eller jobb. Det tredje skal være et som føles like trygt som hjemmet. For eksempel et sted som dette biblioteket. For dem som ikke har bibliotek, og ikke kan bruke 45 kroner på en cappuccino på kafé er det ikke noen slike steder igjen, sier Vos.

Han har sammen med et stort team tegnet Biblo Tøyen, som interiørmessig skiller seg fra andre bibliotek.

– Hvis dette skulle bli bra, måtte jeg vite hva som foregår inne i barns hoder. Jeg brukte derfor en arkitekt-psykolog, ja det er et yrke, for å skjønne dette, forteller arkitekten.

– Jeg visste også at et slikt bibliotek ville kreve mer kreativitet enn det jeg evner å skape selv. Derfor er vi svært mange som har jobbet med dette.

Furusetungdom om nytt bibliotek: - Mer enn jeg noen gang kunne drømme om

– Hjemme

Aya, Summaya og Camilla (13) fra Jordal skole, var inviterte til åpningen.

– Det er veldig kult her. Det er ikke så bibliotek-aktig, det virker mer som hjemme, sier Aya.

– Jeg liker godt å lese, gjerne drama og romantiske bøker, forteller Summaya.

– Jeg tipper jeg kommer til å være her en del, sier Camilla.

Ordfører i Oslo, Marianne Borgen (SV), hadde også tatt turen til Tøyen.

– Det er fantastisk når planer og politiske vedtak blir virkelighet. Denne filialen viser bredden og mulighetene et bibliotek har. Det er spesielt bra at det er laget for en gruppe som virkelig trenger det. Jeg skulle ønske jeg var ti år, så jeg også kunne lese her, sier hun.


For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!