Innenriks

Fikk prøve seg som sirkusartister

Dagene på asylmottak kan bli lange. Heldigvis er Cirkus Sibylla i byen.

- Ta vel imot vår sirkusdirektør!

Spente ansikter titter fram bak et forheng. Det er klart for sirkus på Refstad transittmottak. To dagers workshop resultatet i sirkusnumre av og med ungene på mottaket: Levende ringspill, linedansere, klovner og balansekunstnere.

- Ouææh!

Publikum reiser seg for å se når Yasim og Mohamed balanser på en ball som triller faretruende fort.

Magi på to dager

Sirkusskolen startet som prosjekt på ett av Norsk Folkehjelps mottak i januar i år, og nå har turen kommet til Refstad transittmottak.

En gruppe på om lag tjue barn fra 7 til 13 har vært med på sirkusskolen, som gjennomføres av Cirkus Sibylla. Forestillingen ble skapt i løpet av to kaotiske dager med workshop. Det er barna selv som har laget hele showet.

- Det er magisk å se dem fra første workshop til forestillingen blir til. I begynnelsen vil de kanskje ikke opp på scenen i det hele tatt. Men når de har holdt på en stund, nærmest dytter de hverandre for å komme opp først, sier hun.

Og selv om lek og moro er en stor del av det hele, er ikke det alt.

- Det er et mål at barna skal øke sin sosiale kompetanse. De lærer å samarbeide på tvers av kulturer. I tillegg blir de sett på egne premisser, sier hun.

Kreativt kaos

Noen utfordringer har det to dager lange sirkuslivet imidlertid bydd på. Det er for eksempel ikke bare enkelt å oppfatte hvem som skal på når, når ingen av sirkusartistene snakker samme språk.

- Det har vært mye kaos. Men i det kaotiske oppstår det ting, som vi finner fram til, forteller Carl Olsen, som sammen med Ivanir Hasson Olsen driver Cirkus Sibylla. Men seg som instruktør på sirkusskolen har de Markus Wagge.

- Det er vanskelig språkmessig og det er vrient å gi felles beskjeder og slikt. Men i kaos, og i den frie leken, får de prøve seg fram. Og slik finner man ut av hvem som passer til hva, sier han.

- Hvordan løser dere det, da?

- Vi jobber med kroppsspråk. Barn speiler veldig fort det du gjør, sier Wagge.

- Sirkus er et bra utgangspunkt for å bryte grenser. De tør ting de ikke ellers ville turt. Én nektet å stå på scenen helt fram til i går, men i dag var han her, sier Olsen.

Fremmer integrering

Hverdagen på et asylmottak kan være tøff. Som sirkusleder Carl Olsen sier: de kan ikke engang garantere at artistene kommer til å være der hele forestillingen. Kanskje blir noen sendt et annet sted? Det er vanskelig å vite.

Desto viktigere er det at tida på asylmottak bli mest mulig meningsfull, mener Liv Tørres, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

- Aktiviteter som dette er kjempeviktige. Til enhver tid bor det 3.800 barn på mottak i Norge. Mange blir gående med tomme hverdager. De får få sjanser til å gjøre ting som dette, sier hun.

- Vi er opptatte av at folk skal ha det bra mens de er her også. Og ha noe meningsfylt å fylle dagene med. Det er forferdelig ødeleggende når barna bare blir sittende passive, legger hun til.

Når det derimot legges opp til aktiviteter, er det positivt for integreringen, mener Tørres.

- Det er så viktig at de har noe å glede seg over, og det gjør dem også lettere å integrere, dersom de får bli i Norge. Dette handler om å skape en mestringsfølelse som barna har godt av, enten de skal bli eller må dra. Det er en vinn-vinn situasjon når vi får sånne tiltak. Og det burde vært mye mer av det, sier Tørres.

- Ganske lett

Etter forestilling venter kake og saft. Dagsavisen sniker seg til en prat med sirkusdirektøren. Han heter Tibor Kovác (12) og er fra Slovakia.

- Det var gøy, er hans oppsummering av sirkusprosjektet.

Det aller morsomste var hans eget nummer: da han balanserte på en stor, blå treningsball mens han sjonglerte.

- Var det vanskelig?

- Nei, det var lett. Jeg bare prøvde, og så gikk det bra.

Vanligvis bruker han dagene på å være på internett og snakke med venner fra Slovakia. På spørsmål om hvorvidt det å ha sirkusforestilling var morsommere, er han ikke helt sikker.

- Nei. jeg vet ikke det, akkurat. Men jeg ville blitt med på sirkus igjen, sier han.

Mer fra Dagsavisen