Nyheter

Dieselforbud i Oslo på dager med høy forurensning

Byrådet i Oslo har bestemt at det kan innføres dieselforbud, datokjøring og stengte parkeringsplasser på dager med høy luftforurensing i vinter.

– Allerede i morgen vil byrådet vedta en hasteforskrift om dieselforbud i situasjoner med akutt luftforurensing, sa miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) til Oslo bystyre i dag.

Samferdselsbyråd Nguyen Berg startet bystyret i dag med en redegjørelse om luftkvaliteten for oslopolitikerne.

En forskrift om dieselforbud i Oslo er fra før av sendt ut på høring, men siden fristen for høringsrunden er 25. februar vil ikke den forskriften kunne tre i kraft før neste vinter.

Forskriften gjelder kun kommunale veier, ikke riksveier som Ring 1 og 3, E18 og E6. Det er dessuten gjort unntak fra forbudet for en rekke kjøretøy (se faktaboks).

Miljøbyråd Nguyen Berg: – Som astmatiker kjenner jeg godt på kroppen hvor tung lufta er

Datokjøring

I tillegg til dieselforbud åpner forskriften for datokjøring og stenging av de drøyt 1.100 kommunale parkeringsplassene i sentrum på dager med høy luftforurensing. Av praktiske årsaker vil det imidlertid ta noen uker før parkeringsplassene kan stenges, skriver NTB

– Det vi må gjøre, er å bestille skilthetter slik at vi kan omskilte dem, sier Berg til VG.

Luften har vært svært forurenset flere ganger denne vinteren. Som Dagsavisen har skrevet om har byrådet i Oslo og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vært i åpen krangel om hvilke tiltak som kan gjøres for å bedre den farlige bylufta.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

NAF: Frykter kø

Norges automobilforbund (NAF) frykter at dieselforbudet kan føre til lange køer og like dårlig luft, all den tid det bare gjelder kommunale veier.

– Det er grunn til å være bekymret for at folk vil velge riksveiene i stedet. Da blir det mer kø, mer trafikk og mer utslipp, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal sier til Nettavisen.

Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) er glade for at byråden viser handlekraft, men mener det rødgrønne byrådets forslag ikke er en optimal løsning.

Akuttiltak som dette er ingen langsiktig løsning, ei heller er tiltaket uten irrganger og utfordringer, men det er en god start på veien mot ren og helsetrygg luft i hovedstaden.Vi håper dette tvinger frem enda flere og mer effektive langsiktige løsninger, og ikke bare ender opp i et politisk spill der tiltak settes opp mot hverandre og stat og kommune krangler seg imellom, slik man har holdt på i mange år nå, skriver assisterende generalsekretær i NAAF Bo Gleditsch i en e-post til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Når det er farlig luft i Oslo kan også friske kjenne det på kroppen