Nyheter

Søker første bonde i by’n

Snart dukker en bondegård opp midt i Oslo sentrum. Nå søker driverne etter en egen bonde for å drive bybondegården.

Bilde 1 av 2

«Gøy på landet, sånt no hakke vi i by’n», har lenge vært en kjent frase. Men nå kan påstanden stå for fall.

Urbant landbruk har lenge vært i vinden. Trenden, der man bruker grønne flekker og tak i storbyer til å dyrke korn og grønnsaker har også for lengst nådd Norge og Oslo.

LES OGSÅ: Skal forvandle oslofolk fra bilister til bønder i byen

Bondegård i byen

De siste årene har områdene rundt Bjørvika i Oslo sentrum opplevd en massiv utbygging.

I den forbindelse har Bjørvika Utvikling satt i gang et prosjekt de sier vil bli Oslos første by-bondegård, Losæter.

– Tanken er at dette skal bli Oslos første urbane gård. Det er en byørken som med tid skal omdannes til et offentlig rom. Dette handler om mat, helse, kultur og ikke-materiell kulturarv, sier en entusiastisk prosjektleder i Bjørvika Utvikling, Anne Beate Hovind.

De hentet inn den amerikanske kunstneren Amy Franceschini som har drevet urbane landbruksprosjekter i en årrekke for å utarbeide planene for gården.

I sommer kom bønder fra hele Norge med matjord til tomta, som ligger akkurat der de forhatte kjøletårnene fra Operatunnelen stikker opp av jorda. Og når snøen forsvinner skal området forvandles fra et tomt asfaltlokk til bysæter og kunstprosjekt.

Den første bybonden

Nå søker Bjørvika Utvikling Norges første bybonde for å drifte bondegården. Men eiendomsutvikleren har selv lite agronomisk kunnskap. Nå har de fått med seg Norges Bondelag på laget for å sørge for at prosjektet går ordentlig for seg.

Bondelaget sier de syntes det var helt naturlig for dem å stille opp for å skaffe oppmerksomhet rundt urbant landbruk.

– Det har vokst fram en internasjonal bevegelse som er opptatt av at de grønne lungene som finnes i byen kan brukes til matproduksjon, og ikke bare være fine flekker med roser. Men det aller viktigste er å lære en urban befolkning om hvor maten vi spiser kommer fra, sier organisasjonssjef i Bondelaget, Astrid Solberg.

LES OGSÅ: Viktig med grønne lunger når byen blir tettere

Økologisk landbruk

Foreløpig skal bybondegården være et pilotprosjekt mens langtidsplanene for Bjørvika utvikles. Men bondegården vil stå i mange år, lover Hovind.

En god storbybonde må ifølge Bondelaget både ha erfaring fra økologisk landbruk, men også være interessert og engasjert i formidling.

– Du skal organisere dyrkinga, og veilede alle som har lyst til å være med å dyrke. Og du skal fortelle barn, unge og andre om verdien av matproduksjon. Det blir en utrolig spennende jobb, sier Solberg.

– Jeg tror det viktigste er evnen til å kommunisere og formidle, i tillegg til å kunne dyrke jorda, sier Hovind.

BYHISTORIE: Med lua i hånda

Mer fra Dagsavisen