Der går du imidlertid sjelden alene lenger, særlig om du starter fra de kjente utgangspunktene.
– Langrennsinteressen bare øker og øker. De siste fem årene har medlemsmassen vår økt med 50 prosent, og vi har nå mer enn 73.000 medlemmer, sier kommunikasjonssjef i Skiforeningen, Emilie Nordskar.
Hun tror også at de flinke norske langrennsutøvere er med på å øke både interessen for sporten, og antall barn som rekrutteres inn i idretten.
LES OGSÅ: Ja, vi elsker bortoverski
2.200 kilometer
Nordskar legger til at man slett ikke trenger fire par ski og femten typer smøring for å legge ut på tur, selv om man kan få inntrykk av det i en stadig mer utstyrsfokusert verden.
– Langrennsski trenger ikke å være komplisert, og du må ikke ha eget smøreteam. Ett par ski holder i massevis. Det viktigste er å kose seg, påpeker Nordskar.
Totalt preparerer Skiforeningens tolv løypemaskiner og 25 skutere mer enn 2.200 kilometer med løyper i Oslo-området. I tillegg preparerer kommunen 400 kilometer selv.
Sjekk føremeldingen
I vinter har debatten om betaling for bruk av skiløyper nok en gang rast flere steder i Norge. Det er ikke et tema for Skiforeningen.
– Alle skal kunne ta løypenettet i bruk, vi ønsker ikke noen betaling. Men det er jo fordi det heldigvis er veldig mange som velger å være medlem hos oss og støtte arbeidet. Ellers ville vi ikke hatt muligheten til å gjøre jobben, sier hun.
For å sjekke preppestatus og få løypeforslag, kan du klikke deg inn på skiforeningens føremelding.
– Flere og flere løypelag har tilsluttet seg, så meldingen blir stadig mer komplett, forteller Nordskar.
Langrennsfavoritter
Inspirasjon kan du også finne i den nye boka «Skiturer i Oslomarka», med 71 forslag til skiturer fra Kjekstadmarka i vest til Follomarka i øst.
– Det er bare å komme seg ut, det er jo nydelig ute nå, selv om vi gjerne skulle hatt enda litt mer snø. Det er ikke så lett å kjøre opp terrengløyper, sier Olav Harlem, som er én av tre forfattere bak boka.
Denne helgen meldes det om flotte forhold i marka fra de fleste utfartsstedene. Men det advares fortsatt mot ferdsel på vann, som til tross for kulda ikke regnes som trygge. Skiforeningen staker løypene på dem når de er sikre.
LES OGSÅ: Vinterlandet inn i varmen