Nyheter

Utbygger positiv til Vega Scene

For første gang tar mulig Hausmannskvartalet-kjøper til orde for å realisere et kino- og teaterhus. Men okkupantene kan ikke forvente å fortsette og bo slik de gjør i dag.

Espen Pay, direktør for Urbanium AS, understreker at innstillingen til hvem som skal få kjøpe Hausmannskvartalet fortsatt formelt sett er unntatt offentlighet, selv om SVs Ivar Johansen offentliggjorde den på sin blogg i august. Men han forteller at han er positiv til prosjektet med å bygge et kino- og teaterhus i Hausmanns gate.

– Vi skal ta kontakt med Vega Scene hvis vi får tilslaget, sier han.

Dagsavisen har fulgt initiativtakerne fra Arthaus, Film fra Sør og Kompani Camping siden de i 2013 lanserte ideen om et uavhengig kino- og teaterhus ved Akerselva.

LES OGSÅ: To mill. til Vega Scene

Prislappen

Forretningsplanen har de allerede klar, og 4. september arrangerte de festival i det aktuelle området. Oslos byråd har gitt sin støtte til prosjektet, og Oslo Arbeiderparti har programfestet at de støtter initiativet.

Unnur Sande, som er del av Vega Scene, forteller at prisen på teater- og kinohuset vil avhenge av hvor stor del Vega Scene vil få av bygget som skal bygges på Sirkustomta.

– Dette er en eventuell forhandlingssak med utbygger, sier hun.

Anslagene de har operert med for hele bygget ligger på mellom 140 og 150 millioner kroner.

– Men dette tallet må oppdateres og det er også avhengig av utviklingen i byggemarkedet, sier Sande.

LES OGSÅ: Gir ikke opp håpet om Vega Scene

Byøkologisk kvartal

Da Oslo kommune bestemte seg for å selge tomtene i Hausmannskvartalet ble det utarbeidet et salgsprospekt basert på tanken om at tomtene skal gjøres til et byøkologisk kulturkvartal. Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) har også vært tydelig på at de fra politisk hold forventer at utbyggeren har en plan om et kulturprosjekt.

På spørsmål om hvorfor Urbanium vil kjøpe Hausmannskvartalet, svarer Espen Pay:

– Det er morsomt å få noe ut av dette området. Jeg har sett på ulike byøkologiske prosjekter fra Berlin, og det er veldig inspirerende. Kulturhuset tror jeg også er mulig å realisere, sier han.

Mange har forbundet Urbanium med leilighetene på Sørenga. Slik vil ikke Hausmanns gate se ut etter at Urbanium eventuelt har overtatt, forsikrer Pay.

– Det går ikke i det hele tatt. Vi har hatt mange prosjekter også i Oslo sentrum-øst, og jeg forestiller meg en annen struktur på boligene. Det er nok bedre med mer fellesskapsorientering, sier han.

LES OGSÅ: Ser fram mot åpning i 2017

Okkupantene

Oslo kommune har fått refs fra flere hold etter at de også valgte å legge bygården med husokkupantene, som har bodd der siden 1999, inn i salgspakken. Pay understreker at Urbanium ikke er del av denne beslutningen.

– Det er ingen som kjøper eiendom som er okkupert for at okkupantene skal fortsette å bo der under de samme forholdene. Vi vil se etter en ny løsning sammen med dem, sier han.

Før Urbanium formelt kan kjøpe Hausmannskvartalet må et flertall i Oslo bystyre stemme for salget. Urbanium har lagt inn et bud på 30 millioner kroner for kvartalet.