Nyheter

Her flommer det over

Det var spesielt for beboere i Kværnerbyen å komme hjem i dag. Vannspeilet hadde blitt til en stor elv midt i den delen av byen. Også brannvesenet hadde det stritt i dag.

Bilde 1 av 7

Se flere bilder fra oversvømmelsene i bildeserien over!

Mange steder på Østlandet er kjellere fulle av vann, og brannvesenet og Sivilforsvaret jobber på spreng med å pumpe ut vann fra kjellere og garasjer.

Politiet i Oslo opplyste i 13.30-tida på Twitter at Kværnerbyen FUS barnehage er i ferd med å evakueres i Kværnerdalen på grunn av rasfare etter nedbørsmengdene.

Bydelsdirektør i Gamle Oslo, Lasse Østmark, sier til NTB at alle de 70 barna er samlet i et lokale i nærheten, at foreldrene er varslet, og at akuttsituasjonen er over.

– Geologer er tilkalt for å vurdere situasjonen framover, sier han og legger til at man ennå ikke vet hvor lenge barnehagen blir stengt.

Ifølge VG er også  er også 139 barn frå Munkebekken Idrettsbarnehage på Ellingsrud evakuert.

I Oslo er situasjonen verst på Alna og i Kværnerdalen, og Østre Aker vei er stengt ved Stovner, melder NTB. På Twitter har Brann- og redningsetaten publisert bilder fra aksjonen i Kværnerdalen. Hele Kværnerveien er mer eller mindre avsperret på grunn av oversvømmelse. Biler og busser kommer ikke lengre inn, melder Brann- og redningsetaten. Grunnen til at det er mye vann i Kværnerbyen er at Alnaelva ligger i rør under den. Disse klarer ikke å ta unna alt vannet, dermed går det til overflaten. Redningsetaten tror det vil bli enda mer vann her, melder de videre på twitterkontoen.

Over 10 oppdrag samtidig

Vi har over 10 pågående oppdrag ifm vann/oversvømmelse. Nesten alle biler ute nå, skriver sentralen på Twitter.

Meteorologene twitrer, ikke overraskende, om det voldsomme regnværet.

Sjeldent det regner så mye i Telemark og på Østlandet. Noe av stasjonene får slike mengder sjeldnere enn hvert 25 år. 

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook

Sørlandsbanen stengt

Sørlandsbanen er stengt på grunn av et ras mellom Drangedal og Kongsberg, og det er derfor ingen tog mellom Oslo og Kristiansand, ifølge Jernbaneverket.

På Sandefjord flyplass Torp går flytrafikken som normalt trass i at deler av terminalbygningen ble lagt under vann.

– Vi driver og pumper unna og har fått fjernet en god del av vannet, sier markedssjef Tine Kleive-Mathisen til NTB onsdag formiddag.

Hun sier det er vann som har fosset opp fra vannkummene utenfor bagasjeavdelingen i terminalbygget. Noe er inne i bygget, men mesteparten utenfor, og det berører ikke passasjerene.

Ifølge forsikringsselskapet Ifs beregninger har regnværet påført mellom 1.200 og 1.500 hus skader for mellom 50 og 70 millioner kroner. I tillegg er en rekke næringsbygg og offentlige bygninger rammet, melder NTB.

LES OGSÅ: Verden må tilpasse seg usikker klimaframtid

Eget nummer for flomrammede

Brann- og redningsetatenen i Oslo oppfordrer alle som opplever oversvømmelser om å kontakte oss på tlf 23469600. Kun livstruende og særs akutte telefoner til 110 i dag.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!