Nyheter

Rødt gir full skattestøtte til Ap

Rødt applauderer Raymond Johansens skattegaranti i Oslo. – Høyre må slutte å bløffe om eiendomsskatten, mener Bjørnar Moxnes.

I gårsdagens Dagsavisen ga Aps byrådslederkandidat, Raymond Johansen, en garanti til oslovelgerne: Dersom venstresiden vinner valget blir innretningen på eiendomsskatten slik Ap vil. Dette til tross for at potensielle samarbeidspartier har andre modeller.

Nå får Johansen en kanskje noe uventet omfavnelse fra ytre venstrefløy:

– Rødt støtter Arbeiderpartiets garanti, for vi er helt enige om hvordan eiendomsskatten skal se ut. Rødt har faktisk aldri vært for en særlig stor eiendomsskatt. Vi har alltid støttet en moderat variant, i motsetning til mytene Høyre sprer, sier Rødts førstekandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook

«Moderat»

Både Ap og Rødt vil ha det de omtaler som en «moderat eiendomsskatt», med bunnfradrag på 4 millioner kroner og skattesatsen er på 3 promille fra 2017.

Moxnes mener i likhet med Johansen at ingen lenger burde tvile på hva slags eiendomsskatt oslovelgerne får dersom de borgerlige partiene kastes ut av byrådskontorene.

– Dette blir landets mest moderate eiendomsskatt, som ikke vil ramme folk flest. Vi har et solid bunnfradrag og en lav skattesats. Fire av fem vil ikke betale eiendomsskatt. I Groruddalen vil bare 1 av 10 betale skatten, sier Rødt-lederen.

– Høyre bløffer

Slik ser imidlertid ikke byrådsleder Stian Berger Røsland (H) det. Han har spådd venstresidekaos etter valget fordi partiene går til valg på ulike modeller for eiendomsskatten. Røsland ble ikke særlig beroliget av Johansens skattegaranti siden SV ikke ville svare på om de stiller seg bak den.

«Eiendomsskatten er et uavklart spørsmål på venstresiden», slår Røsland fast.

– Jeg er så lei av at høyresiden og Røsland, som har styrt Oslo i 18 år, har blitt så arrogante og late at de tror de vinner valg ved å skremme folk om eiendomsskatten. Han må slutte å bløffe om eiendomsskatten. Jeg synes byrådslederen senker debatten til et lavt nivå, kommenterer Moxnes og utdyper:

– Høyre og Fabian Stang sier Oslo ikke har behov for mer penger, men når vi vet hvor mange pleietrengende eldre som får avslag på sykehjemsplass, hvor mange barn som står i barnehagekø og når vi ser på behandlingen av rusavhengige, så er det åpenbart at Oslo trenger mer penger. For å stanse velferdskutt, trenger vi eiendomsskatten. Alternativet er fire nye år med Høyre som kutter i bydelsbudsjettene, sier Moxnes.

LES OGSÅ: SV: Vi skal forhandle om eiendomsskatten

Øremerket pengene

Ap-Johansen garanterer ikke bare for innretning, han garanterer for bruken av inntektene fra eiendomsskatten: Det skal gå til flere barnehageplasser og flere hender inn i eldreomsorgen.

– Stiller Rødt seg bak dette?

– Vi har kun ett ultimativt krav: Et nytt flertall må sørge for at forskjellene i Oslo blir mindre. Vi skal gjøre noe med at Oslo har de største klasseskillene i landet.

Som Dagsavisen omtalte i går er en av SV viktigste valgkampsaker å kreve inn eiendomsskatt for å ruste opp osloskolen. MDG vil at skatteinntektene skal gå til bydelene. I sosiale medier har mange reagert på at Johansen «avlyser» samarbeidspartienes valgkampsaker med sin garanti.

– Har ikke Røsland rett i at vi ikke vet hva vi får dersom venstresiden vinner valget, siden det er uenighet om hva pengene skal gå til?

– Partiene på venstresiden har like mange primærstandpunkt som partiene på høyresiden. Vi kan like gjerne si at det blir kaos om byrådet fortsetter: Skal det bli solgt flere eller færre barnehager? Skal flere sykehjem ut på anbud? Vi aner ikke hva det blir med et borgerlig byråd, sier Moxnes.

LES OGSÅ: LO: Eiendomsskatt sikrer velferden