Nyheter

Tusenvis av studenter i boligkø

3.865 studenter står fremdeles i kø for å få bolig, viser ferske tall fra Studentsamskipnaden i Oslo. Det driver opp leieprisene, tror boligdirektør.

Bilde 1 av 2

Denne uka står 3.865 personer på venteliste for å få studentbolig til semesterstart, viser tall fra Studentsamskipnaden i Oslo (SiO). Samtidig er det rekordstor søking til høyere utdanning i år.

Det bygges for få studentboliger, mener direktør Trond Bakke i SiO bolig.

LES OGSÅ: Får ikke bygge boligene vi trenger

Sju års etterslep

– De siste sju-åtte årene har det blitt bygget for få studentboliger. Selv om det bygges 2.000 nye boliger i året, holder det ikke tritt med veksten i studenttallet. Det er særlig en utfordring når økt internasjonalisering fører til at stadig flere velger å studere i Norge, sier han.

Regjeringen har bevilget penger til 2.200 studentboliger i året. Ifølge Bakke i SiO må det imidlertid, bare i Oslo, bygges mellom 3.000 og 3.500 nye boliger innen 2020 for å ta unna dagens studentmasse. SiO har per i dag 8.400 studentboliger i hovedstaden og huser dermed 10,5 prosent av studentene.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Heter opp markedet

De mange studentene i boligkø bidrar til å drive opp prisene i det private leiemarkedet, tror boligdirektøren.

– Prisforskjellen mellom privatmarkedet og studentboliger øker, og det øker også presset på studentboligene. Å bygge et tilstrekkelig antall vil kunne legge en demper på prisveksten i privatmarkedet i de mest sentrale strøkene, sier Bakke.

Tall fra Utleiemegleren viser at det koster i gjennomsnitt 8.609 kroner per måned å leie en ettroms leilighet i Oslo. Prisen for en toroms ligger på 11.843 kroner, mens prisen for en treroms er 14.427 kroner.

Studentboligene ligger på mellom 40 og 60 prosent av leieprisene i privatmarkedet, opplyser Bakke.

LES OGSÅ: – Lei av boligbyggernes syting

Måneder i kø

Preben Skadsheim (24) er én av de heldige som har fått studentbolig til semesterstart. Dagsavisen treffer ham utenfor den gamle siloen på Grünerløkka, som i dag inneholder 226 studentleiligheter.

– For min egen del visste jeg at det var lurt å søke tidlig. Jeg visste at jeg måtte ut av en leilighet før sommeren, så jeg satte meg på venteliste i mars/april. Men jeg måtte jo vente ganske lenge før jeg fikk leilighet, sier den nyinnflyttede lektorstudenten.

Skadsheim betaler 5.500 kroner i måneden for en ettroms med eget kjøkken og bad. Han vurderte en periode å leie privat, men fant fort ut at det ble dyrt.

– Jeg kunne nok hatt råd til det, men da hadde det gått ut over mye annet, sier han.

LES OGSÅ: – Vi mangler boligpolitikere

– Ikke boligmangel

Forbrukerrådet hevder på sin side at det ikke er boligmangel i Norge.

– Boligprodusentene påstår at det bygges 10.000 boliger for lite i året, her til lands. Men hvis dette er tilfellet, hvorfor bygger de ikke disse boligene? For det finnes regulerte tomter. De aller fleste kommunene er flinke til å skaffe tomter og er positive til boligbygging, sa Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, til Dagsavisen i går.

Bartholdsen reagerer på utspillet fra administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening om at det årlig bygges 10.000 boliger for lite i Norge. Bare i Oslo bygges det 4.000 færre boliger i året enn det som trengs, sa Jæger til Dagsavisen forrige uke.

LES OGSÅ: Overvåker læresteder

Krever 3.000 boliger

Mange studenter har ikke råd til å leie privatleilighet med dagens prisnivå, sier Therese Eia Lerøen, leder i Norsk studentorganisasjon (NSO).

– Vi har et krav om at det skal bygges minst 3.000 studentboliger i året. Med det nivået studiestøtten ligger på i dag, er det mange som ikke kommer seg inn på det private leiemarkedet. Jeg synes det er trist at så mange står i boligkø, og jeg håper ikke situasjonen gjør at studenter ikke får startet på utdanningen sin, sier Eia Lerøen.

Også hun tror boligmarkedet blir hetet opp av mangelen på studentleiligheter.

– Vi vil at 20 prosent av studentene skal ha muligheten til å bo i studentbolig, og det vil også kunne lette på presset i det private markedet, sier Eia Lerøen.

LES OGSÅ: Ap-topp: Politikerne i Bærum burde stille seg i skammekroken

Nyeste fra Dagsavisen.no: