Nyheter

Feirer heltene

Nobels Fredssenter fyller ti år og da spanderer de på seg en egen utgave av «The Urban Legend».

Det skal feires en hel uke til ende at Nobels Fredssenter fyller ti år. Plassen foran senteret fylles lørdag opp av en teltlandsby med mange aktiviteter for familien. I sirkusteltet blir det sirkuskunster og oppvisninger med Cirkus Xanti. I Alfreds kjemitelt bys det på iskrem med flytende nitrogen og et kjemishow med flammer og smell. Barna kan også lage sin egen bursdagskrone, brette traner, få ansikts- og hennamaling, eller sette seg ned og høre Fortellerhusets historier.

LES OGSÅ: Superhelt i Oslos gater

Superhelt

I tillegg blir det altså besøk av superhelten Urban Legend. Hos tegneserieskaper Josef Yohannes kan du lære å skape din egen superhelt.

– Det blir et superheltverksted. Barn får muligheten til å lære hvordan man lager sin egen figur. Jeg forteller om Urban Legend og alle får en signert utgave av «The Urban Legend», forklarer serieskaper Josef Yohannes som har laget en egen Nobel- og Mandela-utgave.

Hans superhelt er inspirert av Mandela, en helt for Yohannes som døpte sin superhelt Malcom T. Madiba. Madiba etter nettopp Mandela.

Historier

Ved Nobels Fredssenter er de klare på hvorfor de inviterte Yohannes med på laget.

– Vi jobber med å fortelle historier, mye gjennom fotoutstillinger og barneaktiviteter, undervisning og mer. Da vi fikk høre om Josef og hans prosjekt syntes vi det var spennende. På mange måter jobber vi med superhelter som er fredsprisvinnere. Når han i tillegg bruker Mandela som inspirasjon, synes vi det passer meget godt, sier jubileumssjef Linda Netland ved Nobels Fredssenter.

LES OGSÅ: Mener i-land utøver rasisme

Mandelautgave

– Vi har lyst til å lage en bursdagsfest for befolkningen. Mange i Oslo og Akershus har besøkt oss i disse ti årene. Nå har vi lyst til å feire denne flotte dagen sammen med både dem og nye besøkende, og det gjør vi gjennom å invitere til en sjenerøs og innholdsrik bursdagsfest, sier Netland videre.

Josef Yohannes, som står bak den norske superhelten, forteller at nye «Urban Legend»-utgaver på vei. Disse er spesialutgaver om ebola, malaria og håndhygiene og barns rettigheter, og de skal distribueres og deles ut gratis i flere afrikanske land, der nettopp kunnskapen om disse utfordringene er heller lav.

Ebolautgaven er oversatt til mange språk som swahili, engelsk, tigrinja, fransk, portugisisk og spansk og er blitt til med hjelp fra lege Miray Al-Mustafa på Sykehuset Innlandet, så fakta skal være på plass.

– Jeg prøver å gjøre barna mer opplyste om ting. Ting vi i Vesten tar for gitt, slik at de kan beskytte seg selv mot noe som tar mange liv i dag. Meslinger, malaria, ebola og dårlig håndhygiene for eksempel, sier Yohannes som har reist mye i Afrika og sett forholdene på nært hold.

LES OGSÅ: Norsk superhelt ut til millioner

LES OGSÅ: Urban Legend til Afrika

Nyeste fra Dagsavisen.no: