Nyheter

Svømmesøndag for morgenfugler

Når Sogn bad får søndagsåpent, blir det bedre bademuligheter i en bydel med få bassenger. Men fortsatt er det mye som mangler, mener svømmetrener Marcel Mendritzki.

- Bra!

Plask og fuktig varme i svømmehallen på Sogn Bad, der 20 barn og ungdommer mellom ni og atten år trener butterfly med en kraft som truer med å tømme bassenget for vann.

- I dag er vi få. Vanligvis er vi nærmere femti, sier Marcel Mendritzki, trener for Oslo idrettslag svømming.

Bedre badetilbud

Sogn bad er ett av ni offentlige bad og svømmehaller som er drevet av bymiljøetaten i Oslo kommune. Ifølge Oslo kommunes hjemmesider er det «badet for morgenfugler»: badet er nemlig åpent for publikum fra 06.30-09.00 på hverdager. Resten av tida står det til disposisjon for blant andre skoleelever fra Sogn videregående skole og for Oslo idrettslag svømming.

Nå har Bymiljøetaten valgt å utvide tilbudet til publikum, ved å starte med søndagsåpent fra og med førstkommende søndag. Målet er at befolkningen i en bydel med få bassenger, skal få et bedre tilbud. Kommunen selv anslår at om lag hundre voksne betalende gjester i løpet av en søndag vil gjøre at tilbudet står seg.

Bedre, men ikke bra

- Det er bra at Sogn bad får søndagsåpent. Det gir et bedre tilbud til Oslos beboere, sier Marcel Mendritzki, med et halvt øye på bassenget.

Men Oslo kommunen kan ikke vente seg bare ros for tiltaket. For tilbudet når det gjelder svømmebassenger er langt fra bra nok, mener svømmetreneren.

- Oslo er en stor by, med over fem hundre tusen innbyggere. Sett i forhold til innbyggertall, har vi altfor få bassenger, mener han.

Trangt om plassen

Han forteller at pågangen fra både barn og voksne som ønsker å drive med svømmetrening er stor.

- Vi skaper aktivitet for om lag 2000 barn og unge. I år har vi måttet avvise flere på grunn av plassmangel, sier Marcel Mendritzki.

Mosjonssvømming kan Oslo idrettslag ikke organisere. De mangler plass. Og allerede nå er det trangt: Når femti utøvere må dele på ett 25-metersbasseng, blir det en utfordring å få trent skikkelig.

I år har bymiljøetaten alle de offentlige badene sine i drift. Når det gjelder skolebasseng, derimot, er tilstanden en annen.

Tidligere i sommer meldte Aftenposten at Oslo kommune skal bruke 25 milliarder på 63 forskjellige skoleprosjekter i løpet av de neste årene. Ingen av disse milliardene skal brukes på skolebasseng.

Undervisningsbygg har ansvar for 14 av 16 skolebassenger i Oslo. Av disse er elleve som enten er i drift eller skal komme i drift i løpet av høsten.

Mendritzki er ikke sikker på at det er nok.

- I denne delen av byen er Sogn den eneste svømmehallen. Det kommer skoleelever kjørende fra Bygdøy for å ha svømming her, og de ender opp med å kjøre mer enn de har undervisning, sier Mendritzki.

OL er målet

Erle Gjestad (12) trener med B1-gruppa til Oslo idrettslag svømming fem ganger i uka. Til høsten skal hun begynne med trening seks ganger i uka. Det må til, når målet er VM og OL.

- Blir du ikke sliten?

- Jo, litt. Men det er gøy, sier Gjestad.

Hun har trent svømming i seks år, og hadde nettopp begynt på svømmetrening med Oslo idrettslag da hun fikk svømmeundervisning på skolen.

- Det var forskjellig. På skolen var de veldig opptatte av at vi skulle lære å svømme uten briller, for eksempel. Det så ikke jeg helt poenget med. Her lærer vi å svømme fort, sier hun.

Hun forteller at hun ikke tenker på de andre når hun trener medley og fri sammen med tjue til femti andre ungdommer i det overfylte bassenget.

- Nå blir det søndagsåpent her. Kommer du til å bruke badet på søndagene, tror du?

- Nei, smiler Gjestad.

- Når jeg er med venner og sånt, finner vi gjerne på noe annet enn å bade. Jeg er nok i vannet som det er fra før av.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen