Nå er Valkyrien stasjon pyntet til jul

I stummende mørke har Valkyrien stasjon ligget der siden den ble nedlagt i 1985. Men i 20 dager i desember hvert år pyntes stasjonen til jul.

Se video nederst i saken!

Hvert eneste minutt fra tidlig morgen til sene natten dundrer T-gjennom stasjone. Man skal ha godt syn og hver godt kjent for å få øye på perrongene de få sekundene det tar for banen å passere den nedlagte stasjonen mellom Nationalteatret og Majorsuen.

Stasjonen var egentlig planlagt å ligge midt mellom Nationaltheatret og Majorstuen,  men ble lagt på Valkyrien etter at et uhell 23. oktober 1912,  under anlegget av undergrunnsbanen, forårsaket at 800 kvadratmeter av gatelegemet raste ned i tunnelen. Den ble tatt i bruk 28. juni 1928. Stasjonen ble stengt i 1985 på grunn av kort avstand til Majorstuen og fordi det var både vanskelig og risikabelt å utvide den for T-banetog med flere enn to vogner.

 –  I forbindelse med planene om nye Majorstuen stajon er det vurdert om Valkyrie plass stasjon kan gjenåpnes som inngang til den nye stasjonen, sier komunikasjonssjef i Sporveien, Cato Asperud til Dagsavisen.

De siste sju årene har stasjonen blitt pyntet og lyssatt fra 4. desember til julaften.

Tar du banen fra Majorstua mot sentrum, bør du sitte på høyre side i vogna, for å få med deg Sporveiens julehilsen best. Og følger du ekstra godt med, vil du også se Sporveisnissen vinke til deg.

Les også: Byrådet vil bygge ny T-banetunnel på 5,5 kilometer


Du skal være rask for å få med deg Sporveiens juledekorasjoner på Valkyrien stasjon. Foto: Hilde Unosen
 

Sporveisnisse

For i dag er det kun Sporveisnissen som holder hus på Valkyrien.

– Jeg gikk over her en dag for 106 år siden, og fulgte med da gata forsvant under meg, sier Sporveisnissen, i konsernsjef i Sporveien, Cato Hellesjøs skikkelse.

– Det triste med det var at det ikke var noen utganger, og jeg var helt alene her nede fram til 1928, da stasjonen åpnet. Fra da og fram til 1985 var det hyggelig å være nisse her, sier han.

Så ble det stille og mørkt fram til 4. desember i 2012, da det ble lys på andre siden av perrongen.

Tirsdag var det ordfører Marianne Borgen som fikk æren av å åpne årets juleustilling på den nedlagte stasjonen.

Og ordføreren har sin egen personlige historie om Valkyrien.

 – For 40 år siden forelsket jeg meg i en mann som bodde rette ved Valkyrien stasjon. Og vi er fortsatt gift, sier ordfører Marianne Borgen med et smil.

– Det er mye som er knyttet opp mot Valkyrien stasjon opp gjennom årene, og jeg tror mange har fått et forhold til stasjonen etter å ha sett NRK-serien Valkyrien som ble vist i fjor, sier Borgen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Lystrikk

Sporveien har de siste årene også julepyntet en av byens trikker. Og til julesanger av barn fra Nordre Aasen barnehage, og julemusikk av musikanter fra Sporveisorkesteret, vred ordføreren på lysbryteren, og tente lysene på årets juletrikk, som skal lyse opp byen i disse førjulstider.